Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Vendégjátékok jönnek: házaspárbaj a Kisszínházban, zenés szembenézés az IH-ban
Művház 2019. október 15. 10:52

Vendégjátékok jönnek: házaspárbaj a Kisszínházban, zenés szembenézés az IH-ban

Képgaléria
Hevér Gábort, Udvaros Dorottyát, Péterfy Borit és Szabó Kimmel Tamást is láthatják a nézők a 2019-es év utolsó hónapjaiban Szegeden. A MASZK Egyesület szervezésében újraindul a Kisszínházban a népszerű HÉTFÜ-sorozat, és az IH-ba is várják a közönséget.
Hirdetés

Októbertől havi egy hétfői estén ismét a függetleneké a terep a Szegedi Kisszínházban, a Thealter fesztivált is szervező MASZK Egyesület és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésének köszönhetően.

A szegedi születésű Hevér Gábor is kipróbálja magát nyuszi szerepben

A HÉTFÜ-sorozat első alkalma megismételhetetlen színházi este lesz: a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című produkció legújabb epizódját október 28-án, este 7 órától láthatják a nézők.

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével.

A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni.

A SzínMűHely Produkció és az Átrium kísérletének első hazai alanya Alföldi Róbert volt, utána Hernádi Judit és Balsai Móni következett, Szegeden pedig Medveczky Balázst láthatták a Thealter nézői ebben a különleges helyzetben a nyáron, ő volt az eddigi legfiatalabb művész ebben a produkcióban.

Most a városhoz szorosan kötődő színművész, a szegedi születésű Hevér Gábor próbálja ki magát a korántsem egyszerű, de mindenképpen megismételhetetlen szerepben.

Az öldöklés istene: házaspárbaj Péterfy Borival és Pál Andrással

Leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog a Párizsban élő, magyar származású írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című színdarabja, amely november 4-én este kerül színre a Kisszínházban.

A történet szerint két kisfiú játszik a téren, majd egyikük kiüti a másik fogát. Szüleik ennek apropóján ülnek le egymással beszélgetni, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik.

A Kultúrbrigád-Átrium produkcióját Bereczki Csilla rendezte, a súlyos kérdéseket feszegető, de sok humorral elővezetett házaspárbajban Péterfy Bori, Pál András, Hevér Gábor és Herczeg Adrienn lesz látható,

Leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről Az öldöklés istene című színdarab. (Fotó: Lakatos Péter)

„A fergeteges színészi alakítások Bereczki rendezésében egy fájdalmakat és emberi gyengeségeket favorizáló, lényeglátó koncepcióval találkoznak, amely a gyerekek erőszakos lépéseiből építkezve igyekszik mesélni a helyzet kezelhetetlenségéről és tisztázására irányuló inkompetenciáról.”

Udvaros Dorottya és Földes Eszter jutalomjátéka a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció Az utolsó tűzijáték című, Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján készült előadása.

A produkció a 2015-ben indított Találkozások Tehetségprogram legújabb előadása, rendezője Csábi Anna, mentor rendezője Jordán Tamás.

Az előadás főbb kérdései közt felmerül, vajon meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának, megtörténhet-e, hogy egy anya ne szeresse gyermekét, gyűlölheti, lenézheti-e egy gyermek a szüleit.

December 16-án láthatják a nézők a produkciót a Kisszínházban, amely „nagyszerűen játszható és nagyszerűen is játszott színészcsemege. Kicsit sziporka, tűzijáték, kicsit pokolra szállás. Nem annyira, hogy maradandó károsodást okozva hatalmas gyomrosokat húzna be a nézőknek, de azért fájdalmas, önvizsgálatra késztető. És némiképp groteszkbe hajló is, ami pedig, ha nem is harsányan, de nevettető.”

Az utolsó tűzijáték Udvaros Dorottya és Földes Eszter jutalomjátéka

Zenés szembenézésre jön el az IH-ba Szabó Kimmel Tamás

A Széttépve című koncertszínházi darabot zenés szembenézésként aposztrofálják az alkotók, amely Szabó Kimmel Tamás segítségével arról beszél a nézőknek, hogy a függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan.

A sokszínű, felkavaró és elgondolkodtató produkciót, amely „úgy lett nagyon cool előadás, hogy azokat is leköti, akik nem rajonganak a cool előadásokért, és jó eséllyel azokat is meggyőzi, akik nem tartoznak Szabó Kimmel Tamás kiterjedt rajongói táborába. És ami talán még fontosabb: alkalmat ad arra, hogy függőségeinkről, annak okairól gondolkodjunk, beszélgessünk” Novák Eszter állította színpadra, a felkészülés során készített interjúkat Závada Péter öntötte színpadi formába.

Az Orlai Produkció előadásban, amelyet november 11-én láthat a közönség 19 órától az IH-ban Lázár Zsigmond zenekara működik közre. A MASZK Egyesület jóvoltából ugyanezen a napon, délután 15 órától a 25 év alatt, diákigazolvánnyal rendelkező nézők ingyenesen tekinthetik meg a produkciót, az egyesület középiskolás diákcsoportok jelentkezését is várja.

Nyitóképünk Takács Attila fotója, A Széttépve című koncertszínházi darab előadásán készült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont Kisszínház MASZK Egyesület