Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 15. 10:18

Szecsődi Ferenc születésnapi koncertje a színházban

Képriport
A komolyzene értők körében aligha szorul bizonygatásra, hogy egy olyan koncertre, amelyet hétfőn este adott a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Szecsődi Ferenc hegedűművész a Szegedi Nemzeti Színházban, Európa és az amerikai kontinens legjobb hangversenytermeiben már hetekkel az esemény előtt nem lehetne jegyet kapni. Szegeden éppen-éppen nem volt meg a teltház.

Hirdetés

A nemzetközi (és magyar) hallgatottsági mutató pontosan kijelöli a világ zenei színpadán a helyét a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak és Szecsődi Ferencnek. A hegedűművész éppen Szegeden szorul rá legkevésbé a bemutatásra, noha – mint annyian – ő sem született szegedi, mégis 1977 óta a városban tanít. Pedagógusi pályája a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán indult. Egy vele készített interjúban nem minden humor nélkül megjegyezte, hogy mindig ugyanabban az épületben tanított, miközben az iskola elnevezése az elmúlt évtizedekben négyszer megváltozott.

Az 1954-ben született Szecsődi Ferenc gyerekként valódi zeneszerető családba érkezett. Egyik nagynénje, Szecsődi Irén nemzetközi hírű operaénekes (szoprán) volt, édesapja pedig kottagrafikus, akinek ismeretségi körébe jó néhány zenész tartozott. Mások mellett a zeneszerző és hegedűvirtuóz Weiner Leó, és éppen ő volt az, aki felfigyelt gyermek Szecsődi Ferenc zenei tehetségére.

Különleges programmal készült a Liszt Ferenc Kamarazenekar és hétfői szólistája a Filharmónia Tisza bérletes koncertjére. A hangverseny első részben lépett fel Szecsődi, aki Bach d-moll versenymű két hegedűre és zenekarra, Bach-Hubay Ária „G”-húron című Hubay átiratát mutatta be az együttessel. Ezt követte Mozart-Kreisler G-dúr rondója, majd Sarasate Faust fantáziája.

A közönség már a másodikként elhangzott Bach-Hubay darabot követően hosszú tapssal (koncert közben ez a legritkább) értékelte az egészen kivételes produkciót. A szünet előtti ováció rendhagyó módon köszönte meg az idén 65 éves hegedűművész. Műsoron kívül eljátszotta a kortárs zeneszerző Tóth Péter Scherzo című darabját, és ezzel erre az estére elköszönt a közönségtől.

A hangverseny második felében Csajkovszkij négy felvonásos Vonósszerenádja hangzott el. Az est lezárásként hangzott fel Liszt Ferenc eredetileg zongorára ír Magyar Rapszódiái közül a második, amelynek kamarazenekari átiratát Wolf Péter készítette el a Tfirst Péter koncertmester és első hegedűs vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar számára.

Az est különlegességét fokozta, hogy a koncertet rögzítette a Bartók Rádió, így hamarosan visszahallgatható az október 14-ei szegedi hangverseny.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koncert Szecsődi Ferenc születésnap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés