Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 15. 09:19 Forrás: MTI

Semjén Zsolt: Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására

Valamint egyházi iskolákra, intézményekre.

Hirdetés

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gyöngyösön, a Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójának és turisztikai fejlesztésének megáldása alkalmából tartott ünnepi szentmise után az állami médiának nyilatkozva azt mondta: ezek a költések két szempontból is helyénvalóak.

Egyrészt Kelet-Európa megszenvedte a szovjet megszállást, amikor lerombolták vagy elhanyagolták templomainkat. Szükséges tehát egyfajta jóvátétel, és 30 évvel a történtek után is van ebben még elmaradás. Másrészt,

szerinte ahol templomok vannak és a hitélet virágzik, ott a mindennapokban is megmutatkozik ennek pozitív hatása. Felidézett egy régi mondást is, ami szerint olcsóbb templomokat építeni, mint börtönöket.

Semjén arról is beszélt, hogy az egyház spirituális, erkölcsi szolgálata semmi mással nem helyettesíthető. Szerinte Szent István király óta érvényes tanulság, hogy ami jó az egyháznak, az jó az országnak és viszont. Éppen ezért

„a kormány politikája nem az egyház és az állam szembeállítására, vagy merev, elutasító szeparálására, hanem a kettő harmonikus együttműködésére épül, hiszen egyszerre vagyunk tagjai egyházunknak és polgárai hazánknak”.

A Szent Bertalan-templom felújítása és turisztikai fejlesztésének kapcsán elmondta, azzal egy régi adósságot sikerült törleszteni, hiszen a Gyöngyös jelképeként is ismert épület tetőzete egy 1917-es tűzvész során semmisült meg, azóta a templomot ideiglenes kupolák fedték.

A fejlesztéssel szerinte „egy új turisztikai vonzerő” is létrejött a városban, ami a hitélet mellett egészséges lokálpatrióta kötődést is ad. Mindez nem csak a hívőknek fontos, hiszen amellett, hogy nekik ez a hely isten háza, mindenki mást is jó érzéssel tölt el, ha környezete és annak épített öröksége visszanyeri eredeti szépségét – mondta, hozzátéve, hogy egy megújult templommal minden ember gazdagodik.

A Szent Bertalan-templom felújítása és fejlesztésére a helyi önkormányzat nyert európai uniós forrást, amit az Egri Főegyházmegyével együtt 36-36 millió forinttal egészített ki. Az összesen 564 millió forintból egyebek mellett megújultak a templom 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakjai, visszakapva eredeti formájukat. A déli toronyban látványlift és kilátó épült.

(Nyitóképünk illusztráció, a Tisztaberekben megújult görögkatolikus templom szentelésén készült 2019 márciusában. Forrás: frissmedia.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyház felújítás KDNP Semjén Zsolt templom
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés