Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 14. 22:18 Forrás: Szeged Televízió

Szegeden nyolcszázan szavaztak tizenegy önkormányzat jelöltjeire

Nemzetiségi választások is voltak vasárnap.

Hirdetés

Bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, szerb, szlovák és ukrán. Tizenegy nemzetiség dönthetett arról vasárnap, kik képviseljék őket Szegeden. A nemzetiségi választáshoz zöld színű szavazólapot és borítékot kaptak a választók. Szegeden csaknem ezernyolcszáz választópolgár szavazhatott nemzetiségi képviselőkre. Közülük legtöbben, ezerszázan a romák, legkevesebben, huszonheten pedig a lengyelek vannak. Vasárnap végül nyolcszáz nemzetiségi polgár élt választójogával. A szegedi lengyel önkormányzat a maradandó értékek létrehozását célozta meg. Például emléktáblát állítanak vagy a lengyel–magyar közös történelmet bemutató könyvet írnak és adnak ki.

„Ezt a kötetet ki szeretnénk adni még legalább egyszer-kétszer, hiszen annyi minden történik Lengyelország és Magyarország között, és ezeket természetesen mindig belefoglaljuk a legújabb kiadásokba. Vannak még más terveink is, de most hadd ne dicsekedjek” – mondta a Szeged Televíziónak Biernacki Karol, a szegedi lengyel önkormányzat képviselője.

A háromfős szegedi szerb önkormányzatba a legtöbb szavazatot egy újonnan indult képviselő kapta, akinek a szülei az alapító tagok között voltak. Célja, hogy bevonják a fiatalokat elöregedő közösségükbe.

„A célunk, hogy öt év múlva az akkori választásokon már ötfősre emeljük az önkormányzat létszámát, szeretnénk elérni, hogy a fiatalok is jelentkezzenek képviselőnek, hogy az idősebbekkel együtt ezt a közösséget megőrizzük és a szerb hagyományokat ápoljuk” – mondta a városi tévének Málbáski Náda, a szegedi szerb önkormányzat képviselője.

A képviselő tervei között szerepel a szerb templom restaurálása és az önkormányzati épület rendbetétele is. Kerítést húznának a tér köré, hogy megakadályozzák az esetleges rongálásokat, zöldövezetet alakítanának ki, ami szerintük kiváló helyszíne lehetne a különböző szerb kulturális és gasztronómiai rendezvényeknek is.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió videójában is.

(fotó: solymaronline.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 szavazás választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés