Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 13. 16:47

Volt, akit a gyerekei hoztak el szavazni Újszegeden

Az ebéd utáni szieszta idején is sokan választották az újszegedi Gregor Iskola szavazófülkéit. Parkolóhelyet is nehéz volt találni a Fő fasoron, és a kerékpártámaszok is teljesen megteltek. Az iskolával szemben csúcsra járt a pénteken átadott gyönyörű játszótér.

Hirdetés

Néhány szavazókör ajtaja előtt hosszabb rövidebb sorokban várakoztak, miközben néhányan latolgatták, vajon ki lesz estére a befutó.

– Nekem mindegy, csak legyen már végre béke. Borzasztó volt ez sok mocskolódás, sárdobálás, ami az elmúlt hónapokban volt – mondta a sorban egy idősebb úr a szomszédjának.

Hogy melyikük kire adta a voksát? Nem tudni – de abban megegyeztek, veszekedés helyett béke kell, hogy fejlődjön a város. 

– Mindenkinek csak egy iksze van, de azt be kell húzni! – bölcselkedett valaki a sorban, mire rákontráztak, de nem mindegy, azt hová teszi.

– Bevallom, öt évvel ezelőtt nem jöttem el szavazni, most a gyerekek hoztak el, nem hagytak nyugodni, hogy jöjjünk el az új játszótérre és kipróbálják a hatalmas kalózhajót. Most az apjuk van velük, azután cserélünk, leváltom a párom és ő jön át iskolába szavazni. Összekötöttük a kellemest a hasznossal – mondta Éva,

aki sem a teljes nevét, sem azt nem árulta el, hogy kire szavazott, annyit mondott, arra, hogy még sok ilyen szép játszótér épüljön a városban, mint a Fő fasori.

Béke honol a róla elnevezett utcában

– A kampány látványos volt, szembetűnően sok volt a plakát – válaszolta érdeklődésünkre a 11. választókörzethez tartozó Béke Utcai Általános Iskola előtt egy, a szavazáson már túlesett hölgy. Elmondása szerint alapvetően az internetről tájékozódik, országos hírportálokat olvas. A helyi sajtót nem, vagy alig olvassa. 

Mint érdeklődésünkre elmondta, úgy érzékelte, hogy az kampány ideje alatt megsokasodtak a városban az építkezés, illetve sok ilyen indult mostanában, amiről azt gondolja, hogy így vagy úgy, összefügg a mostani helyhatósági választással. 

Saját szűkebb és tágabb környezetéből olyan visszajelzéseket kapott, hogy ismerősei részt vesznek a választásokon, amihez hozzátette, hogy ezzel együtt rezignáltságot is tapasztal a városban a közügyek iránt. Maga vetette fel azt a dilemmát, hogy mi a jobb a városnak: ha kormánypárti, vagy ha ellenzéki lesz Szeged polgármestere. Erre úgy felelt, hogy

inkább ellenzéki alapállást tapasztalt ismeretségi körében. Ezt politikai hangulatot úgy azonosította, hogy „csak azért se” legyen kormánypárti a városvezető, mert a kormányt ezt akarja.

– Zavaróan sok volt reklám – fogalmazott egy általunk megkérdezett 18 éves lány, szintén a Béke Utcai Általános Iskolánál. Szavaiból kiderült, hogy nem nagyon rajong a politikáért, és a mostani kampányból éppen a legfontosabb témákat hiányolta, amelyek szerinte a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem. Közbevetésemre, hogy a jelenlegi városvezetés zöld város programjáról hallott-e, határozott nemmel felelt. Kifejtette, hogy korosztályában nagyon sok fiatal érdekel a környezetvédelem. Név szerint említette a harcos kamaszos korú svéd környezetvédő, Greta Thunberg nevét, akinek akciót és fellépését példaértékűnek és nagyon fontosnak nevezte. Ennek kapcsán elmondta, hogy nemrégiben ott volt a Széchenyi téren a Fridays for Future (Péntekekkel a jövőért) rendezvényén.

– Ha sokan azt gondolják, hogy az ő szavazatuk nem számít semmit, akkor végképp kicsúszik az emberek kezéből a hatalom és a választás lehetősége – válaszolta arra a kérdésre, miért tartja fontosnak, hogy leadja szavazatát az önkormányzati választáson, miközben a helyhatósági választásokon a részvételi arány általában nem éri el az 50 százalékot sem. 

– Fidesz-szavazó vagyok, ezért jöttem el voksolni – mondta el hírportálunknak egy nyolcvan évei körül járó nyugdíjas hölgy. Arra a kérdésünkre, hogy jó jelöltnek tartja-e a Fidesz támogatta jelöltet, úgy válaszolt: nem tudom, nem ismerem. Ám ennél többet nem kívánt velünk megosztani. 

– Soha nem hallottam korábban Nemesi Pálról, de most már bőven eleget láttam

– ezt már Makkosházán mondta egy idősebb férfi, miután leadta a szavazatát, majd hozzátette, nagyon zavarta az a plakátrengeteg, amivel Nemesiék elárasztották a várost. Szerinte a trolibuszokon lévő "utazó hírdetések" voltak a legzavaróbbak.

Az emberek többsége viszont általában nem szívesen beszéltek arról, hogy kire szavaztak, egy középkorú nő az érdeklődésünket azzal hárította el, hogy "de hát titkos a szavazás, nem?"

– Én Nemesi Pálra szavaztam, nem kedvelem Botka Lászlót, soha nem is kedveltem. Mondjuk azon jót mosolyogtam, hogy rajta kívül mindenki függetlenként volt a szavazólapon. Hagyjuk már ezt! Én húsz éve fidesz-szavazó vagyok, ezért is választottam Nemesi Pált

– mondta azon kevesek egyike, aki hajlandó volt elmondani nekünk, hogy kire szavazott.

A választási bizottság tagjai pár perccel az urnazárás előtt arra a kérdésünkre, hogy ebben a körzetben tapasztalták-e, hogy többen mentek szavazni, mint öt évvel ezelőtt, szűkszavúan csak annyit mondtak, hogy nem nagyon volt más ez a szavazás, mint a korábbiak, például ugyanolyan nagyon fáradtak már, mint ilyenkor lenni szoktak, hiszen hajnal négy óta dolgoznak.

rag, B. P., kmn

(nyitókép: rag)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: önkormányzati választás 2019 szavazás szavazókör választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés