Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 13. 13:15

Meggyilkoltak egy kurd politikusnőt a török katonák

Több mint 130 ezer ember menekült el Észak-Szíriából, ahol a kurd erők hathatós segítségével kipucolták az Iszlám Állam terroristáit, és most Erdoğan török csapatai vonulnak be éppen. Kurd gyerekek és nők is vannak a török katonák áldozatai között, a legfrissebb hírek szerint pedig egy kurd politikusnőt öltek meg.

Hirdetés

Hevrin Hálaf, a Szíriai Jövő párt főtitkára és a Szíriai Demokratikus Tanács egyik vezetője az eddig legismertebb kurd áldozata a török mészárlásnak, ami Észak-Szíriában zajlik.

A történet azért is elképesztően szomorú, mert Törökország bevonulását az észak-szír területre az Európai Unió Magyarország vétója miatt nem tudott hivatalosan is elítélni. Ez persze diplomáciai kérdés, de fontos kérdés. A területről korábban Donald Trump amerikai csapatkivonást rendelt el, így a nemzetközi sajtó nagy része szerint, gyakorlatilag tálcán kínálta fel a kurdokat a török erőknek.

Törökország célja a szakértők szerint az, hogy a területükön lévő 2-2 és fél millió szír menekültet az Észak-Szíriába telepítsék át. Az sem mellékes, hogy a törökök évszázadok óta gyilkolják a kurd népet, így kapóra jön a „háború”.

Hatalmas veszélyt jelent, hogy a kurdok elleni támadás következtében többen is megszöktek az észak-szíriai Ajn Íszában lévő táborból, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet családtagjait őrzik.

A török offenzíva következtében ezekben a percekben is 400 ezeren – többségükben az Iszlám Állam ellen sikeresen fellépő kurdok - szorulnak segítségre Észak-Szíriában.

(fotók: AP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kurd Szíria Törökország

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés