Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 12. 22:12

Mindent a hatalomért – Nemesi Pál kampánybakijai

Egyértelmű, ha valaki elindul egy versenyen, akkor azt meg akarja nyerni. Ám az nem mindegy, hogyan akarja, milyen eszközöket használ. Ugyanis könnyen lebukhat, megbukhat amiatt, hogy ügyeskedni, trükközni, csalni próbál, próbált. Megpróbáljuk a lehetetlent: összeszedjük Nemesi Pál, a Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltjének kampányban elkövetett hibáit.

Hirdetés

A gyűjtés koránt sem lehet teljes: ezek csak azok a melléfogások, amelyekről értesültünk, de könnyen lehet, ennél sokkal több volt valójában.

Május 9-én szellőztette meg a 24.hu, hogy a milliárdos vállalkozót indítja a Fidesz Szegeden a polgármesterjelölti címért. Függetlenként, de az első perctől lehetett tudni az összefonódásról, amelyet később kínjukban csak kimondtak, erről kicsit később, részletesebben is írunk. Még el sem kezdődött igazából a kampány, máris elvérzett: a szegediek ugyanis rögtön tudták, hiába hangsúlyozzák a függetlenséget, a Ferroép első embere a kormánypárti jelölt a városban – ennek hangot is adtak a Facebookon.

A kampány némileg szokatlan módon „kívülről” indult: az egyetem rektora, Rovó László úgy gondolta, jó ötlet lesz júniusban a tanév végén a korábbinál még nyíltabban politizálva kijelentenie, szerinte Nemesi az alkalmas jelölt. Nem, nem volt jó ötlet, viszont amikor ezt több „másként gondolkodó” egyetemi oktató is kimondta, akkor Rovó László gyorsan úgy döntött, ne politizáljon senki az egyetemen belül. Neki azért lehet, mert magánemberként mondta el a véleményét – szerinte.

Újra, és a kampányban többször is a 24.hu akcióba lépett: megírták Nemesiről, hogy milliárdos nagyságrendben üzletelt a Szeviéppel. A „függetlenséget újra bizonyítandó” polgármesterjelöltről Kubatov Gábor emberei készítettek kampányfotókat, sőt ott sertepertélt a fotózáson az a Kobza Miklós is, aki évekkel korábban Orbán Viktor miniszterelnöknek volt a fotósa, és a felvételek készültekor havonta 700 ezer forintos fizetést kapott az egyetemtől gyakorlatilag nulla munkáért.

Az igazi és sorozatos bukták július elejétől indultak: Nemesi megjelent a Facebookon, több oldalon is. Készült egy oldal csak azért, hogy őt ajánlja polgármesternek, ehhez egészen véletlenül a szegedi egyetem oldalán korábban már megjelent arculati fotók közül „sikerült” illusztrációt választani. Az egyetemi pólóban a Dóm téren mosolygó hallgatók valószínűleg sose gondolták, hogy biodíszletek lesznek egy kampányhoz. Rögtön ezután jött a hivatalos bemutatkozás – született július 4-én –, ahol Nemesi Pál még mindig függetlennek tartotta magát. Egy nappal korábban azonban a Ferroép-székházban volt az utolsó nagy egyeztetés a Fidesz szegedi vezetésével, ezt Nemesi kénytelen volt videóinterjúban is elismerni a bemutatkozása után a szeged.hu-nak. Mellékvágánynak tűnik, ám pont ezekben a napokban derült ki, korábban sem volt az: Facebook-csoport alakult a Rádió 88 megmentéséért, erre is visszatérünk még.

Elindult hát a „független” kampány rögtön egy óriási tévedéssel: első megszólalásai egyikében rögtön majdnem egymilliárd forinttal elhibázta Szeged iparűzésiadó-bevételét. Ami azért is furcsa, mert nemesi nagyvállalkozó, ott volt az év elején azon a tájékoztatón, amelyet Botka László polgármester minden évben megtart Szeged meghatározó cégvezetőinek, és amelyen rendre ismerteti a város aktuális gazdasági mutatóit. Rögtön ezután a milliárdos jelölt találkozott a Professzorok Batthyány Körével Szegeden. A találkozóról sikerült azt írni a jobboldali lakájmédiának, hogy az Egis gyógyszergyár „Botka László rossz hozzáállása miatt” választotta Debrecent. Hajdú-Bihar megye székhelyén nincs Egis gyógyszergyár, és nem is tervezi a gyógyszergyártó, hogy épít újabb gyáregységet. Elindultak a nagy turnék is: ezeknek egyik első állomása Mórahalom volt, ahol Varga Mihály mondott hatalmas bölcsességet Szegeddel kapcsolatosan Nemesi Pál asszisztálása mellett.

Gyorsan kiderült az is, a Ferroép vezette építkezéseken, felújításokon szép számmal dolgoznak harmadik országból érkezett vendégmunkások is, ezt egy újabb videóinterjúban kénytelen volt elismerni Nemesi Pál. Ez az interjú azért készülhetett el, mert a milliárdos jelölt mögé hivatalosan is beállt a Fidesz–KDNP „támogatónak”. Azt a kampánycsapatában is tudták, tudják, nagyon fontos a jelenlét nemhogy az interneten, a Facebookon. A hivatalos honlapon például éppen ezért hetekig semmilyen érdemi tartalom nem volt, viszont a Facebookon igyekeztek minél jobban „megágyazni” Nemesi Pálnak. Olyannyira, hogy nem sajnálták arra sem az időt az energiát, hogy különböző hamis, kamuprofilokkal dicsérjék agyba-főbe Nemesit, aki aztán reagált is ezekre a kedves szavakra. Egyikre sem kellett volna. Nagyon hamar kiderült, a Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltje fantomokkal beszélget. Erre is hamar rátettek egy lapáttal: hogy még népszerűbbnek tűnjön Nemesi Pál, szerb lájkolókat vettek neki: nem a vajdasági magyarok között lett népszerű, szerb Facebook-használók kedveléseit vásárolták meg.

Megvolt a nagy bejelentés az összeállásról, túl voltak a Facebook-oldalak fölturbózásán, jöhet a „papír alapú támadás”. Ennek legegyszerűbb módja a szórólap. Gyorsan csináltak is egyet Nemesi Pál, de túl gyorsan csinálták: törvénysértő lett, ugyanis hiányzott róla az impresszum, az a néhány sornyi szöveges információ, amelyet rá kell írni minden szórólapra, hogy ki annak a kiadója. Ez pont olyan, mint az, hogy a gyógyszeres dobozokban ott van a tájékoztató a szedésről, a lehetséges mellékhatásokról. A kampányba kellenek hangzatos ígéretek is, ezek közül az egyik ilyen az volt, hogy legyen gyár Szegeden. Sosem tudjuk meg, milyenre gondolt valójában Nemesi Pál, de nem is ez a fontos. Hanem az, hogy az a gazdasági koncepció, amit annak idején a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megfogalmazott Szegednek és amelynek a mai napig Nemesi Pál a vezetője, teljesen másról szól, mint amit Nemesi harsogott a kampánya elején. A kamara azt ajánlotta, amit Szeged meg is csinált: a tudás alapú társadalomra alapuló szolgáltatószektort, a kutatást-fejlesztéseket, a magasan kvalifikált munkaerőt alkalmazó vállalkozásokat támogatja a város. A gyár hamar kifulladt, kellett valami újabb, látványosabb: „elővette” hát Nemesi Pál a Fidesz cilinderéből a déli Tisza-hidat. Ezzel viszont az a baj, hogy egy ideje nemhogy a cilinderben nincs benne, de sehol máshol sem. Hiába ígérte meg legutóbb 2017-ben Szegeden Orbán Viktor miniszterelnök a hidat, és hiába volt az első pontja a Modern Városok Programjának: ez volt az egyik első terv amit ki is húztak a programok közül – sok más követte egyébként, de ez most nem érdekes a bakik szempontjából. Viszont az igen, hogy az a Gyopáros Alpár feledkezett meg erről, aki megírta azt a levelet Botka Lászlónak, amely arról szólt, nincs pénz a hídra, és nem is lesz még jó ideig, az előkészítésre sem. Ehhez képest a kormánybiztos leült Nemesi mellé a Ferroép-székházba és mondott egy hazug kampánybeszédet végig ostorozva abban a szegedi városvezetést.

Augusztus közepén tartunk már az időben a Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltje mellett megjelentek más kihívók is Botka László esetleges leváltására. Közéjük tartozik a Bartha László korábbi fideszes szegedi polgármester vezette Tisza Koalíció, akik azzal vádolták meg Nemesiéket, hogy egész egyszerűen lemásolták a programjukat. Később Bartha ezt egyébként úgy finomította, hogy örül annak, ha mások átveszik a programjukat, vagy annak egy részét, mert onnantól kezdve az átvevők valójában a Tisza Koalíció tiszteletbeli tagjai lesznek. Ekkor egyébként már zajlott a szegedi fideszes konzultáció, amelyben kis túlzással majdnem olyan „komoly” eldöntendő kérdésekre kellett válaszolni, minthogy boldog akar-e lenni a válaszoló az életben. Nem csoda hát, hogy a kérdések mindegyikében „hatalmas támogatást” kapott Nemesi. Ám ez még hagyján, az igazi baki a névválasztás volt: ugyanis a konzultációnak a Párbeszéd Szegedért nevet adták, csakhogy ez a név egy ideje a Párbeszéd párt szegedi szervezetének a neve. Igen, jól olvassák, valójában egy ellenzéki párt nevével indult fideszes konzultáció a milliárdos polgármesterjelöltnek. A hónap végén kiderült az is, a Nemesi Pált támogató rajongói oldal mögött maga a jelölt áll, az oldal Facebook-hirdetéseit ő fizeti. És hogy ez a lebukás tovább fokozódjon, ezen az oldalon bevallja Nemesi Pál azt is, barátként tekint saját magára.

Vég nélkül ömlöttek már ekkor is a milliók a Facebook-hirdetésekre amíg számon tartottuk, addig közel 6 millió 500 ezer forintot költöttek el a közösségi oldalon. A Nemesit segítők megpróbáltak beleszállni Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterbe is, aki immár szeptember elején posztolt, hogy mialatt Nemesi Pál a dugóban áll, azalatt ő kerékpárral sokkal gyorsabban célhoz ért. Miközben őrült módon hidat akarnak építtetni a milliárdos jelölttel, a trolloknak sikerült összekeverni Szeged két meglévő hídját: a Bertalan híd újszegedi lábánál reklamálták azt a lámpás csomópontot, amely a Belvárosi híd újszegedi oldalán irányítja a forgalmat. Nem sokkal ezután Nemesi az I-es kórház épületével kapcsolatosan mondott „ferdét”. Ekkortájt indultak meg a különböző miniszteri turnék, a kormánytagok egymásnak adták a kilincset Szegeden. Bele is izzadt Nemesi alaposan: Kövér László még rendben volt. Ám Pintér Sándor teljesen másról beszélt Szegeddel kapcsolatosan, mint amit nemesi állított, a belügyminiszter maga rombolta le a Szegeden komoly munkával fölépített fideszes hazugságokat. Pintér előtt még Juhász Tünde megyei kormánymegbízott is jól megdicsérte Szegedet.

Nemesi legnagyobb pechjére a rendőrségnek is igazat kell mondania: a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hazudtolta meg Nemesi Pált, amikor megírta nekünk kérdéseinkre adott válaszában egyáltalán nem nőtt a bűnözés Szegeden, nincs rendkívül sok bűncselekmény, bármennyire is állítja ezt Nemesi. Sikerült a háziorvosokkal kapcsolatosan is mellélőnie Nemesi Pálnak.

Járt Orbán Viktornál is a jelölt, szerinte komoly tárgyalásokat folytattak, ám hamar kiderült, nem volt több egyszerű beállított sorozatfotózásnál: Nemesihez hasonlóan jó pár fideszes polgármesterjelölt odaült a miniszterelnök mellé.

Ezt csak elszenvedi

Mivel igazodni kell a pártközponthoz, ezért nem meglepő, hogy Nemesi Pál szlogenje szépen betagozódott a Fidesz agytrösztje által kigondolt jelszavak közé. Ugyanis szinte mindenhol, ahol fideszes jelölt indul, ott az adott település az első. Így lett Szeged az első Nemesinek. Illetve, hogy „trendibb” legyen, e1ső.

Sokat elmond az is Nemesi sosemvolt függetlenségéről, hogy a Fidesz–KDNP Európai Parlamenti választási plakátjait hasznosította újra.

Ekkor tört ki a szerverbotrány is, ami nem rengette meg a Fidesz-kampányt: egy szegedi videóból derült ki, külföldi szervereken tárolják a (fideszes) választók adatait, valahol Amerikában és/vagy Panamában. Ami viszont már kézzel foghatóbb balhé volt: román rendszámú furgonból plakátolták tele Nemesi Pállal Szegedet. A hajrában a sokasodó családi napokra kéretlen sms-ekkel hívta a környéken lakókat a Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltje, ez legalább annyi adatvédelmi kérdést fölvet, mint a szerverbotrány. Sikerült Nemesinek méretes hazugságot mondania a városházi beléptetésről is: azt állította, Botka László zárkózik be, holott állami előírás a beléptetőrendszer alkalmazása a városháza épületeiben.

A legszebb „baki” azonban csak ezután következett: számos kampányvideó készült Nemesiről, de ezek közül kiemelkedik az, amikor megérkezik egy tízemeletes panelházba, ott beszáll a liftbe, majd elindul lefelé, mintha egy titkos, föld alatti bunkerbe menne le. Megint robbantott a 24.hu: a lap megírta, jóval a Szeviép-csőd után is üzletelt a céget tönkretevő vezetőkkel Nemesi. Újra megtolta az egyetem is a milliárdos kampányát: simán „kölcsönadja” neki azt a szűrőbuszt, amit ingyen kapnak meg az államtól. Ezt maga Fendler Judit egyetemi kancellár mondta el a busz bemutatóján.

Mindezek után visszatért Nemesi oda, amit a legjobban „ismer”: az iparhoz. Hiányolja ugyanis az ipari parkokat Szegedről, pedig nem kellene: több is működik a városban, telt házzal. Ekkor már tényleg a kampányhajrában voltunk, nem is csoda hát, hogy „találkoztak” a szegediek a Nemesi-cukorkákkal is. A végső ballépés október 6. volt. Nemesinek és csapatának a nemzeti gyásznapon is sikerült egy dzsemborit – ahogy ők írták a Facebook-oldalukon – tolnia. Ekkorra végleg elszabadult a pénzszórás is: csak a Facebookon naponta egy átlagos magyar havi fizetését költi el Nemesi Pál, de iparági források segítségével kiszámoltuk azt is, a Facebookon túl mennyit költhetett hirdetésekre: milliárdon felül...

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz kampány KDNP Nemesi Pál önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 polgármesterjelölt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés