Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 12. 09:04

Lemondjak, vagy ne mondjak? – nagy napja volt Borkai Zsoltnak és a fideszes kommunikációnak pénteken

Ami az elmúlt kevesebb mint 24 órában történt a Fidesz és médiája környékén, az végre egy kicsit szórakoztatóvá tette a kampányhajrát. Világbajnok bénázás zajlik a győri polgármester körül.

Hirdetés

Borkai Zsolt olimpiai bajnok, fideszes polgármester és amatőr pornószínész horvátországi jachtos, szexes, kokainos, és egyre nagyobb fényt kapó korrupciós botrányáról az elmúlt egy hétben talán csak az nem hallott, aki kizárólag a Mária Rádióból tájékozódik a világ dolgairól. Mindenki más valószínűleg már kívülről fújja a sztorit, ami egy hét után jutott el odáig, hogy pár óra leforgása alatt minimum duplán lője lábon az amúgy általában olajozottan működő fideszes kommunikációs gépezetet.

Egyre több jele mutatkozik annak, hogy a Borkai-botránynak lesznek következményei a párton belül: a választás hajrájának slágertémája kapcsán az elmúlt napokban a Fidesz több politikusa is Borkait elítélően szólalt meg, többek között Novák Katalin és Gulyás Gergely is arról beszéltek, hogy ami a nyilvánosságra került felvételeken látható, az nem összeegyeztethető a Fidesz keresztény és konzervatív értékrendjével. Aztán jött a péntek, és az utolsó mérések szerint a főpolgármesteri székért folyó versenyben Karácsony Gergellyel fej-fej mellett álló Tarlós István már azt mondta az Indexnek adott interjújában, hogy

„amit Borkai Zsolt tett: védhetetlen, kirívó, vállalhatatlan, közönséges és méltatlan. Méltatlanná vált a funkciójára. Nem tudom, miért nem vonja le saját maga a konzekvenciákat. Sőt, az ilyen emberektől politikusként a jövőben meg kellene válni. Itt nem csak egy közönséges szexügyről van szó. Többről.”

A Fideszben nem gyakori, hogy rosszakat, pláne ilyeneket mondjanak egymásról a politikusok, általában nagy a fegyelem ezen a téren, bárki bármilyen kínos ügybe is keveredjen, így a fentiek már azt valószínűsítik, hogy győri polgármester napjai meg lehetnek számlálva. Logikusnak tűnt eddig az a feltételezés, hogy Borkait semmiképpen sem léptetik vissza a polgármesterjelöltségtől, hiszen akkor a Fidesz már nem állíthatna új jelöltet Győrben, a pártban inkább megvárják a vasárnapi választások végkimenetelét, hátha a botrány ellenére újraválasztják Borkait, akit csak ezt követően mondatnak le, és a fideszes alpolgármester veszi át a város vezetését.

Pénteken aztán porszem került a gépezetbe, nagyjából malomkő nagyságú: a látványos bénázás első lépéseként Borkai Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett péntek délutánra, majd amikor már a fél magyar média azt találgatta, hogy vajon a lemondását-visszalépését jelenti-e be, vagy csak mondjuk azt, hogy a szociális támogatások bővítéseként minden győri kap egy ingyen kört a horvátországi jachton, hirtelen indoklás nélkül lefújták az egészet. Nem sokkal utána pedig a fideszes Magyar Nemzet ment nagyot, ahol megjelent egy Borkai lemondását követelő cikk, amit alig egy óra után töröltek az oldalról. Slusszpoénként a lap főszerkesztője azt bírta erről mondani a HVG-nek, hogy a cikk csak egy „technikai hiba miatt” jelent meg, ami azért különösen vicces és nyilvánvaló ordító kamu, mert a Veszélyes terep című szöveg a Magyar Nemzet címlapján, Facebookon-oldalán, és Twitterén is megjelent, ráadásul legalább háromnegyed óráig elérhető volt, mielőtt eltűntették.

Képernyőmentés a Magyar Nemzet törölt cikkéről (forrás: Index)

„Borkai Zsolt leborított egy szekérderéknyi rajzszöget, és most arra kényszeríti saját családját és politikustársait, hogy bekötött szemmel, mezítláb sétálgassanak. Könnyen elkerülhető lett volna ez a helyzet. Már napokkal ezelőtt le kellett volna mondania”

– állapította meg a szerző nélküli, rövid cikk, ami ehhez még a végén utóiratként hozzátette: „Egy ország ért egyet Tarlós Istvánnal.”

„Az utolsó mérések azt mutatják, a Borkai-ügy magával ránthat több erős jelöltet, köztük Tarlóst is”

– ezt már egy fideszes forrás mondta a Magyar Hangnak, ami arról ír, hogy válságtanácskozást tart a Fidesz-kampánystáb, mert a méréseik szerint Borkai botránya elbizonytalanította szavazótáborukat, aminek komoly hatása lehet a választási részvételre, és hogy a stábban egyre erősebb az a vélekedés, hogy be kell áldozni Győrt a többi győzelem érdekében.

Orbán Viktor mindeközben egész péntek délután és este Franciaországban tárgyalt, állítólag elérhetetlen volt. Azóta viszont nyilván már hazaérkezett.

Ezek után vajon milyen izgalmakat tartogat a szombat?

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borkai Zsolt Fidesz fideszmédia Győr KDNP kommunikáció korrupció lemondás Magyar Nemzet média önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 Orbán Viktor Tarlós István választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés