Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabó Bálint: Már 2017-ben eldőlt, hogy nem én leszek a Fidesz polgármesterjelöltje Szegeden
Szegeden 2019. október 10. 16:59

Szabó Bálint: Már 2017-ben eldőlt, hogy nem én leszek a Fidesz polgármesterjelöltje Szegeden

A szegedi dóm altemplomában Kubatov Gábor, a fideszesek, Nemesi Pál, néhány közéleti szereplővel és az egyetem vezetőivel kiegészülve együtt készítették elő Nemesi fideszes megjelenését – állítja Szabó Bálint. A Független Városi Szövetség polgármesterjelöltje abban bízik, hogy az utóbbi hetek hányingert keltő kampánya miatt egyre több csalódott fideszes csatlakozik hozzájuk.

Hirdetés

– Kezdjük a legfontosabbal. Min szeretne változtatni Szegeden?

– Azt tapasztaljuk, az embereknek elegük van a pártcsatározásból, és abból, hogy a város egyfajta rebellis a kormányzattal szemben, a Fidesz pedig semmi mást nem csinál, csak Botka Lászlót támadja. Ezzel szemben mi egy harmadik, független, civil, lokálpatrióta útban gondolkodunk. Olyan embereket kértem fel képviselőjelöltnek, akik, ha részt is vettek bármelyik oldalon a politikában, helyi ügyek mentén tették. Ez a legfontosabb, mert alapvetően Szegeddel kapcsolatban olyan nagy csoda nincs. Botka László, Nemesi Pál vagy az én programom között nincs nagy különbség. Mindannyian ismerjük azokat a nagy feladatokat, amit meg kell oldani az új reptértől, az új ipari parkon és a rakpart meghosszabbításán át a harmadik hídig.

De az fontos különbség, hogy szerintem nem csak térkövezni kell, hanem olyan területeket kell kialakítani, ahol a szegediek jól érezhetik magukat. Ilyen például a Tisza-park, ahová lejöttünk negyven emberrel, eltakarítottuk a kiszáradt fákat és az aljnövényzetet, arrébb raktunk néhány rönköt, kihelyeztünk kukákat, és máris elkészült egy hatalmas zöld terület Felsővárosban.

Amiről pedig a plakátember, Nemesi Pál beszél, hogy gyárakra van szükség, az hiteltelen. Tíz éve az iparkamara elnöke, mi a fenét csinált eddig?

Az iparkamara elnökének sokkal nagyobb a befolyása az iparfejlesztésre, mint a polgármesternek. Ráadásul Magyarországon a nagyberuházásokat központilag irányítják egyes területekre, Nemesinek ezt nem sikerült elérnie, viszont polgármesterként még annyi befolyása sem lenne a gazdaságfejlesztésre, mint eddig.

– Öt körzetben nem állított jelöltet a Független Városi Szövetség. Ez jelzésértékű? Nem feltétlenül a mindent elsöprő változás a lényeg?

– Egyfajta gesztust gyakoroltunk ezzel. Patikamérlegen méricskéltük a dolgot, vigyáztunk, hogy legyen benne két fideszes képviselő és kettő, akik a jelenlegi városvezetést támogatják. Az igazság az, hogy ezekben a körzetekben elégedettek a képviselőkkel. Ezért azt kértük a választóktól, hogy akkor legalább polgármesterként válasszanak engem. Ezeken kívül volt több körzet is, ahol azt láttuk, hogy alapvetően elégedettek az emberek, de a lista komolysága és a töredékszavazatok miatt van egy kritikus pont, ami alá nem mehettünk. Az elmúlt hetekben negyvenhét utcafórumon vagyunk túl és több ezer választóval találkoztunk. ahol van konkrét városrészi probléma, ott többen jöttek, ahol nincs, ott kevesen, de fontos javaslatokat gyűjtöttünk be.

– Milyen igények gyűltek össze a találkozó során?

– Szinte kivétel nélkül igény van arra, hogy ne egy nagy központ legyen Szegeden, hanem kisebb központok alakuljanak ki. Akár a tízemeletesek közötti kis területen, akár a Tisza-parton, de Hattyason ez például a kiskertes rész bejáratát jelenti. Minden körzetben, ahol indulunk, szeretnénk ilyen központokat kialakítani. Ez nem azt jelenti, hogy több százmillió forintért mindent fel akarunk túrni, hanem azt, hogy funkciókat adjunk a tereknek.

Probléma az is, hogy kopottak a gyalog átkelőhelyek, nagyon sokat újra kellene festeni. De jelentősebb probléma az, hogy Szeged egyre élhetetlenebbé válik a hatalmas autós terhelés miatt. Felsővároson, ahol egyéni képviselőként is indulok, kifejezetten félnek a lakók attól, hogy mi lesz, ha megépül az uszoda és a kézilabdacsarnok. Azért vagyok óvatos a parkolási díjak szinten tartásával vagy emelésével, mert ha a belvárosból kiszorítjuk az autókat, akkor a körúton túli városrészek lesznek élhetetlenek.

– Mi lehet a megoldás a parkolási problémákra?

– Ha nincs hely parkolóházaknak, akkor mélygarázsokat kell építeni. Hat kijelölt helyünk van.

A Széchenyi tér egyik részén, ahol a platánfákat nem zavarja, Felsővárosban a tízemeletesek mögött, például a Pille utca és a Felső Tisza-part közötti területen, Rókuson, a Hunyadi téren, és Alsóvároson gondolkodtunk a Mátyás tér azon részén is, ahol nincsenek fák, illetve Újszegeden, a Torontál térnél tudnánk elképzelni. Makkosházon pedig a Hont Ferenc utcai területen. Ezeket elsősorban az ott lakóknak szánnák. Természetesen az építkezéseket csak a kormánnyal együtt lehet megvalósítani.

Mit gondol arról, hogy kormánytagok ebben a kampányban mondták ki először konkrétan: aki nem fideszes polgármestert választ, az nem kap pénzt?

– Nagyon olcsó és ócska kampányfogásnak gondolom ezt. Amikor már nincsen semmi érv egy egyébként normálisan teljesítő polgármester ellen, akkor előjönnek ezzel a zsarolásszagú, az emberekre ható fogással. És egyébként hazugságról van szó, mert a Fidesz-kormány nem zárta el a pénzcsapot Szegeden sem. Az elmúlt öt évben rengeteg forrás érkezett, a város megkapja, ami jár neki, annak ellenére, hogy Botka László a polgármester. De ott van például Békéscsaba, egy Jobbikhoz közeli polgármesterrel, Szarvas Péterrel, aki mögé a Fidesz is beállt, nem tudtak mit tenni. Semmi másról nincs szó, csak arról, hogy ha bizonyos városokat nem tudnak bevenni, akkor előveszik ezt a zsaroló technikát.

Más kérdés, hogy ahol durva a közbeszéd – de látom, például, hogy Márki-Zay Péter is próbál visszavenni ebből Vásárhelyen – nehezebb szót érteni a kormánnyal. Botka László okos politikus, megválogatja a szavait, úgy kritizálja a kormányzatot, hogy az ne csapjon át személyeskedésbe, ezt Lázár János is megmondta.

A kormánynak is az az érdeke, hogy Szeged és térsége fejlődjön, mert ha a kormány lemond 3-400 ezer emberről, az a saját támogatására is visszahat, és ami fontosabb: az ország lemarad. Ez egy Magyarország–Románia vagy Magyarország–Szerbia verseny, ami nem a szegedi polgármester személyéről szól.

A választók felől érkező igény vagy saját döntés, hogy a korábbinál kevésbé vehemensen támadja politikai ellenfeleit?

– A korral és a családalapítással az ember lenyugszik, átértékelődik sok minden, kevésbé lázadó szerepre vagyok már kódolva, mint korábban. Ugyanakkor van benne politikai megfontoltság is, mert ismertséget radikális megnyilvánulásokkal lehet szerezni. A harmadik, amit nem tagadhatok: annyira megosztó személyiség lettem Szegeden, hogy van, aki az édesanyámat szidja, ha meglát, és van, aki örömmel fogad. Ezt a mérések is mutatják. Viszont engem nem érdekel a pártpolitika, csak a helyi ügyek, ezért mindenkivel tudnom kell tárgyalni. Szegeden a választók 60 százaléka nem elkötelezett egyik oldal felé sem, elsősorban rájuk számítok.

Sokakat érdekel, hogy ön milyen világnézetű. Mert az látszik, hogy többnyire jobboldaliakkal mozog együtt.

– Személyes életutam miatt az átlagnál érzékenyebb vagyok a hátrányos helyzetűek problémáira. Elsősorban a fogyatékkal élőkre gondolok, és azokra a csoportokra, akik nem tudják megoldani a nehézségeiket. De egy közszereplőnek egyébként is sokkal nagyobb felelőssége van az elesettek segítésében, mint bárkinek. Pannonhalmán jártam iskolába, a bencéseknél sokat foglalkoztunk a hajléktalanok, a prostituáltak és a cigányság helyzetével. Ilyen értelemben baloldalinak gondolom magam.

Viszont erőteljes keresztény, konzervatív, nemzeti nevelést kaptam. Fontosak számomra a nemzeti érzések, de nem olyan módon, hogy anyázom a románokat két fröccs után. Úgy látom, hogy ezzel inkább visszaélnek egyesek. Eleve nem tartom jónak, hogy létezik keresztény párt, a kereszténység nem lehet politikai kérdés.

Harmadik útként tekintek magamra. Abból is látszik, hogy hétfőn Gyurcsány emberének, kedden Lázár emberének, szerdán Botka emberének mondanak. Csütörtökön még lehetek Soros-bérenc, pénteken akár még Orbán bábja is.

Ezek a támadások megerősítik bennem, hogy jó úton járunk. Többnyire a fideszesek tartanak tőlem, de az jól látszik, hogy Szegeden nem Botka Lászlót akarják leváltani az emberek, hanem a szegedi Fideszt.

Fogalmazzunk úgy, hogy jó munkakapcsolatban van Lázár Jánossal. Hány alkalommal találkozott vele utoljára mikor?

– Lázár János volt az, aki kétes hátterű cégnek nevezte a családi vállalkozásomat, és azt is mondta, hogy semmi keresnivalóm nincs Vásárhelyen. Máskor meg a titkársága hívott fel, hogy személyesen hozná a Szeviép-károsultak kártalanításáról szóló határozatot, és ha lehet, ezt a médiában is megjelenítené. Az elmúlt másfél évben több alkalommal is találkoztunk különböző ügyek kapcsán. Volt olyan alkalom is, amikor egy általa kezdeményezett találkozó előtt két órán át várakoztatott, majd azt kérdezte, hogy miben segíthet. Akkor megmondtam neki, hogy ha majd tud velem normálisan beszélni, akkor leülök és tárgyalunk. Becsaptam magam mögött az ajtót, és otthagytam. Elmentünk a feleségemmel lángost enni, ahová Lázár eljött elnézést kéni. Azt mondta, elfelejtette, hogy találkozót kért tőlem.

Ezzel együtt próbálok partneri viszonyt kialakítani vele, mert Makó és Vásárhely térségének meghatározó politikusa. Szerintem az marad 2022 után is. Lehet őt szeretni vagy utálni, de ettől ez még így van. Intellektuálisan egyébként rendkívül inspiráló a személyisége, tud és akar is dolgozni.

De azt sem szabad eltagadni, hogy Lázár János alapvetően egy vásárhelyi vagy Vásárhelyről irányított régiót tud elképzelni a Dél-Alföldön. Egyelőre nem tudni, ezt olyan formában valósítaná meg, hogy Hódmezővásárhely lenne a megyeszékhely – most csak mondtam egy abszurd dolgot –, vagy finomabb változatban, és az összes fontos intézményt odaköltöztetné, nem tudom megítélni. Tény, hogy a szegedi NAV és a kormányhivatal is Hódmezővásárhelyről kapta a vezetőjét. Egyébként annak vagyok a híve, hogy a szegedi önkormányzatra és annak a vezetőjére ne legyen befolyással Lázár János. Az én esetemben pedig erről nincs szó, tudom kezelni a személyiségét.

Eddig kétszer is indult Csepreg település polgármesteri székéért. Gondolkodott azon, hogy ez milyen érzést kelthet a szegediekben?

– Húszéves voltam az első csepregi indulásomkor. Hatvan-hetven szavazattal veszítettem, de a többséget megszereztük az embereimmel. Akkor még nem volt elég türelmem, hogy végigdolgozzak egy ciklust, egzisztenciát akartam építeni, ezért költöztem Szegedre. A második alkalom 2016-ban volt, akkor feloszlatta magát a csepregi testület, és megkerestek, hogy indulnék-e a polgármesterrel szemben. Eleget tettem a kérésnek. Szegedről ingázva 10 százalékot kaptam, amit nagy megtiszteltetés, de kudarc volt. Emiatt gondolom azt, hogy ugyan

Szegeden elindultam polgármesterjelöltként és meghatározó számú szavazatra számítok, de szerintem nem fogom tudni leváltani Botka Lászlót. Nemesi Pált viszont megszoríthatom, sőt, akár meg is előzhetem.

Ha nem lesz radikális változás a következő napokban Nemesi és a Fidesz kampányában, akkor sok csalódott jobboldali átjöhet hozzánk. Alapvetően egyéni képviselőjelöltként határozom meg magam, így szeretnék bekerülni a közgyűlésbe. Azért indultunk idén, hogy majd öt év múlva, 2024-ben le tudjuk váltani Botka Lászlót.

Melyik a fontosabb, hogy jó városmenedzser legyen egy polgármester vagy az, hogy a Széchenyi tér levegőjét szívja már három hónapos korában?

– Szerintem semmit nem számít, hogy Szegeden született-e valaki vagy sem, a szegedi közszereplők kilencven százaléka nem itt született. Jó menedzsernek kell lenni és még jobb csapatjátékosnak. Nekem is fejlődnöm kell az utóbbiban. A harmadik kérdés a hitelesség kérdése. Nekem időbeli hátrányom van, kell még öt év, hogy jobban megismerjenek a szegediek. Ez a hitelesség hiányzik a fideszes jelöltből. Úgy nem lehet nyerni, hogy két hónappal a választás előtt előhúznak valakit, odaállítják, és felmondatják vele a párt kommunikációs paneljeit.

A független szó lesz az ön és Nemesi Pál neve mellett a szavazólapon. Mit gondol erről?

– Két évvel ezelőtt, 2017-ben leültem Kubatov Gáborral és beszélgettünk a szegedi polgármesteri ambícióimról. Akkor azt mondtam, hogy Szegeden a Fidesz nem tud nyerni, itt egy Tarlós-modell működhet, aki egykor SZDSZ-es óbudai polgármesterként lett a Fidesz jelöltje. Kubatov Gábor erre azt válaszolta, hogy a Fidesz nem engedheti meg magának, hogy egy ekkora városban nem indítanak saját jelöltet, akin rajta van a narancssárga dzseki. Ezzel szemben, 2019 nyarán látszatkommunikációval megpróbálnak elindítani egy nagyvállalkozót, majd megpróbálják elhitetni a választókkal, hogy csalódott a városvezetésben és nem is fideszes. Egyszer csak beállt mögé a Fidesze Bartók Csabával az élen, aki nagyon rossz színész. Azt csinálták, amit mondtam, csak nagyon rosszul és hiteltelenül előadva.

Arra pedig bizonyítékom van, hogy Nemesi Pál támogatásáról a Fidesz és Kubatov Gábor nem 2019 nyarán döntöttek, hanem fél évvel korábban, féléves előkészítő munka zajlott a szegedi dóm altemplomában, ahol Nemesi Pál, Kubatov Gábor, az egyetem vezetői és más személyek, akiket ideküldtek Budapestről és Pécsről, kitalálták, hogyan fogják ezt véghezvinni.

Csak amatőr és pancser módon már az elején lebuktatták magukat és a függetlennek mondott jelöltet, Nemesi Pált. Soha nem bírnám elviselni azt a megalázó helyzetet, amit Nemesi, hogy sem a képviselőjelöltjeit, sem a kampánystábjának tagjait nem ő választotta. Kubatov emberei mindannyian. Páva Zsolt ugyanígy járt Pécsen, meg is lett az eredménye.

Némi meglepetésre hatalmas a különbség az ön és Nemesi Pál kampánya között. Öntől várták azt inkább, hogy megkérdőjelezhető eszközökhöz nyúl, ehhez képest Nemesi Pál és csapata minden idők legdurvább kampányát folytatja Szegeden. Mit gondol erről?

– Szerintem visszás eseteket feltárni nem a kampányban kell, hanem előtte. A kampánynak nem erről kellene szólnia. A Fidesz nem állt bele ezekbe az ügyekbe eddig, leginkább azért, mert a legtöbbjükben nyakig benne voltak. Sajnálom, hogy még nem tart két-három hétig a kampány, mert az utóbbi időben azt látom, hogy az embereknek hányingerük van a fideszes módszerektől. Eddig csak a csapból is Nemesi Pál folyt, most már viszont mindent alulmúl a stílusuk.

Ezzel szemben mi pozitív kampányban gondolkodunk, járdát festünk, parkot rendezünk, beszélgetünk az emberekkel, az ügyeikkel foglalkozunk. Ebben hiszek. Eddig 4700 személyes találkozáson vagyok túl, ennyi választóval beszéltem a jövőről, és a városrészi ügyekről akarunk beszélni ezután is.

Azt sem értem, hogy Nemesi miként gondolja megvalósítani az ígéreteit. Az általa bemutatott harmadik híd terve köszönő viszonyban sincs a valódi tervekkel, amelyek Lázár János asztalán is ott vannak. Lefelejteni az ígért hídról a vasutat, egészen elképesztő. Úgy, hogy az Unió a vasútra ad pénzt, és ez lenne a híd egyik lényege. Ráadásul mi kétszer két sávos utat szeretnénk rá a vasút mellett.

Az embereknek elegük van Nemesi Pálból. Csak a hétvégén hat különböző szórólapot kaptak tőle, onnantól kezdve, hogy Szabó Bálint bohócsipkában a DK jelöltje, odáig, hogy Nemesi és Orbán kezet fognak. Mind belehajtogatva a Déli Szóba és a Lokálba, mert ezen azért spórolnak. Negatív kampányt mindig az folytat, aki bajban van. Közel egymilliárdot költöttek már, ennyi nagyjából Tarlós kampánya Budapesten. És csak a mi lejáratásunk 3 millió forintba került a hétvégi szórólapokkal.

Hogyan tud majd együtt dolgozni a megválasztott polgármesterrel, ha a közgyűlés tagja lesz?

– Emberileg nincs bajom Botka Lászlóval, amivel vitatkozom, az a városvezetői tevékenységének egy része. Együtt tudunk dolgozni, bennem nincs személyes sértettség és harag. Vele is és mással is tudnék dolgozni.

Botka László mondta 2010-ben, hogy a szegedi választók döntését tiszteletben kell tartani, ha arra köteleznek a választók, hogy dolgozzunk együtt Szegedért, akkor ezt kell tennünk. Ékes példa volt erre a 2010 és 2014 közötti időszak Szegeden, amikor a fideszesek a saját választóik akaratát vették semmibe, és nem működtek együtt Botka Lászlóval. A választók meg is büntették a szegedi Fideszt 2014-ben.

Cservenák Zoltán

(nyitókép: Szabó Luca; fotók: Mindenki Szegedért Mozgalom)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László fejlesztés Fidesz Független Városi Szövetség Kubatov Gábor Lázár János Nemesi Pál önkormányzati választás 2019 Orbán Viktor polgármester polgármesterjelölt program Szabó Bálint választási kampány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés