Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Jönnek a világsztárok New Yorkból: Puccini Turandotja nyitja az élő operaközvetítések sorát
Művház 2019. október 10. 16:45

Jönnek a világsztárok New Yorkból: Puccini Turandotja nyitja az élő operaközvetítések sorát

Puccini Turandotjával indul szombaton este az új évad élő közvetítéseinek sora a New York-i Metropolitan Operából. A világsztárokat felvonultató közvetítéseket egy ideig még az újszegedi Délvidék Házban láthatják az operabarátok, hamarosan azonban visszaköltözik a felújított Belvárosi Moziba.

Hirdetés

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek Szegeden is a New York-i Metropolitan Opera Live in HD közvetítései.

A 2019/20-as évadban tíz előadást – három Puccini darabot, három modern operát, egy Massenet-művet, Händel barokk operáját és Wagner örökzöldjét, A bolygó hollandit – láthatják majd az operabarátok.

A sorozat október 12-én, szombaton este 7 órakor Puccini Turandotjával indul a Délvidék Házban.

Puccini utolsó operája az 1926-os ősbemutató óta az alaprepertoár egyik legnépszerűbb alkotása: dúsan áradó dallamossága, hatalmas kórustablói, egzotikus kínai színei a nagyközönség minden rétegének igényeit kielégítik.

Az olasz mester – tőle szokatlan módon – ezúttal mesevilágba repít: a „kis dolgok költője”, a realista operát a legmagasabb fokon művelő Puccini ezúttal szimbolikus történetet visz színre vonzások és választások egymást feltételező és kizáró tragikus háromszögéről – felemás ízű happy enddel.

Puccini utolsó operájáhozFranco Zeffirelli álmodott pazar látványvilágot (Fotó: Metropolitan Opera)  

Franco Zeffirelli monumentális, pazar látványvilágú rendezése 1987 óta szerepel a Metropolitan műsorán, a nézők osztatlan lelkesedésétől kísérve: az annak idején Marton Éva címszereplésével bemutatott produkció a HD-közvetítések sorozatában is több alkalommal látható volt már.

Ezúttal napjaink egyik legkiválóbb Wagner-szopránja, Christine Goerke bújik a gyilkos császárlány jelmezébe, az ismeretlen hercegként kezét elnyerő Kalafot pedig Roberto Aronica személyesíti meg.
Az előadást a Met főzeneigazgatója, Yannick Nézet-Séguin vezényli.

És ami ezután jön…

Két hét múlva, október 26-án egy felújított előadással, Jules Massenet francia zeneszerző Manonjával folytatódik a sorozat. A darabot rendező Laurent Pelly a híres amerikai szopránt, Lisette Oropesát és a tenor Michael Fabianót kérte fel a főbb szerepekre.

Ugyancsak egy felújítással folyatódik a közvetítések sorozata november 9-én. Giacomo Puccini Pillangókisasszony című népszerű operája jön Hui He Cso-cso-szán alakításával, Anthony Minghella rendezésében.

November 23-án egy izzig-vérig modern operát, a filmzeneíróként is ismert Philip Glass 1983-ban bemutatott Ehnaton című művét ismerhetik meg a szegedi nézők.

December 21-én egy megismételt ifjúsági előadással zárják a 2019-es operaévadot. Mozart A varázsfuvola című alkotását Julie Taymor állítja a Metropolitan színpadára.

A karácsonykor idén is látható lesz A varázsfuvola rövidített változata. Ez nyitotta 2006-ban az élő közvetítéseinek sorát, és ebben énekelte Miklósa Erika az Éj Királynőjének szerepét.

A jövő évben január 11-én kezdődik a téli szünet utáni vetítéssorozat. Elsőként az osztrák Alban Berg első világháború után írt alkotását, a Wozzecket láthatják az érdeklődők.

Februárban a legkedveltebb amerikai opera, a Gershwin-testvérek Porgy és Bess című darabja szerepel a vetítések sorában Eric Owens és Angel Blue címszereplésével. A hónap végén pedig Händel antik Rómában játszódó barokk operáját, az Agrippinát mutatják be Sir David McVicar rendezésében.
A további kínálatban Wagner örökzöldje, A bolygó hollandi és a Tosca kapott helyet Anna Netrebkóval.

Händel operája, az Agrippina az antik Rómában játszódik

Az évad közvetítéssorozata 2020. május 9-én a bel canto mestere, Donizetti Stuart Máriájával zárul, amelyben a világszerte ünnepelt német koloratúrszoprán, Diana Damrau lép színpadra.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Délvidék Ház operaközvetítés Met Live in HD