• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A dóm felszentelésének 90. évfordulóján tűzik műsorra a Jézus Krisztus szupersztárt a Szegedi Szabadtérin
Művház 2019. október 10. 14:06 Forrás: MTI

A dóm felszentelésének 90. évfordulóján tűzik műsorra a Jézus Krisztus szupersztárt a Szegedi Szabadtérin

A musicalt a tervezett négy helyett öt estén is játsszák majd.

A fesztivál közleménye szerint Andrew Lloyd Webber művét, amihez Tim Rice írta a szöveget, Magyarországon, és egyben a volt szocialista országok között, először hivatalosan a szegedi Dóm téren mutatták be 1986-ban.

A szerzők 1971-es művükkel bebizonyították, hogy bibliai cselekményt is el lehet mesélni a rock és a beat zene segítségével. A merész elképzelés világméretű rajongásig vitte a darabot, ami a Broadway történetének legnagyobb sikerét hozta. Később a többi között Londonban, Svédországban, Ausztráliában, Párizsban, Spanyolországban, Brazíliában és Ázsiában is játszották a rockoperát. A musicalből 1973-ban Oscar-díjra jelölt film is készült.

A rockopera jelentős mérföldkő a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében is, ami akkor indult el azon az úton, hogy a hazai musicaljátszás meghatározó színhelyévé váljon.

A darab műsorra tűzésének aktualitást ad, hogy jövőre ünnepli Szeged a Fogadalmi Templom felszentelésének 90. évfordulóját. A székesegyház megépítése és az 1930-as évben rendezett ünnepi mise nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a következő évben megszülessen Magyarország azóta legnagyobb és Közép-Európa egyik legjelentősebb szabadtéri népszínháza. Szeged jelképe, a dóm azóta is a fesztiváltól elválaszthatatlan szimbólum.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér fesztivál musical Szegedi Szabadtéri Játékok színház