Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Fodor Antal zebrákat festetne fel, Urbán Tamás közösségi kertek indításában segédkezne, Kovács Tamás rendbe tenné a Hattyas sor végén az erdőt
Szegeden 2019. október 10. 08:10 Forrás: Szegedi Tükör

Fodor Antal zebrákat festetne fel, Urbán Tamás közösségi kertek indításában segédkezne, Kovács Tamás rendbe tenné a Hattyas sor végén az erdőt

Móravároson, Felsővároson és Alsóvároson járt a Szegedi Tükör az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltjeivel, akik a terveikről beszéltek, és a helyiek is elmondták, mit szeretnének a lakóhelyükön.

Fodor Antal járdákat építene és gyalogátkelőhelyeket jelölne ki

– Nagy változások előtt áll a választókörzet, hiszen épül a Cédrus Liget lakópark, amely rengeteg embernek nyújt majd otthont – mutat a grandiózus építkezés felé Fodor Antal, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltje. Ez persze azzal is jár, hogy újra át kell gondolni a környék közlekedését, hiszen jelentősen nő az átmenő forgalom a környező utcákban.

Fodor Antal, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltje az épülő Cédrus Liget lakóparknál (fotók: Szabó Luca)

Fodor Antal

A 33 éves jogász Szegeden született, itt végezte iskoláit. A Kálvária térből nyíló Pál utcában nőtt fel, ezért jól ismeri és nagyon szereti a városrészt. A Dugonics András Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott summa cum laude minősítéssel. A klímaváltozás elleni harc elkötelezett híve. Kiemelten fontosnak tartja, hogy segíteni kell Szegeden a fiatalok lakáshoz jutását, és gondoskodni kell az idős emberek biztonságáról és jólétéről.

Szilágyi György a megnövekedett autóforgalom miatt gyalogátkelőhelyek kijelölését javasolta a Teréz utcában

Fodor Antal (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete:
Kiskundorozsma, Béketelep, Móraváros

Tervei:
– a Jerney utcai óvoda és iskola felújítása;
– kerékpárút építése Bordány irányába;
– a zöld- és a szelektív hulladék gyűjtési rendszerének fejlesztése;
– új út építése, amely elvezet az ELI lézerközponthoz, így mentesül a nagy forgalomtól a Hosszú utca;
– a Bakay Nándor utca felújítása teljes hosszában;
– véderdő ültetése, amely körülveszi Szegedet;
– a tiszai szabadstrandok felújítása és újranyitása.

Már most is érzi a változást Szilágyi György, aki azt tapasztalja a Teréz utcában, hogy nagyon megnőtt az autóforgalom a környéken. Bár a megengedett maximális sebesség 30 kilométer/óra, sokkal gyorsabban haladnak itt el az autók.

Fodor Antal szerint az új közlekedési struktúra a Teréz utca lakosainak problémáját is meg fogja oldani, hiszen a lakópark miatt teljesen újra kell gondolni a forgalom elvezetését. Az biztos, hogy teljes szélességében fel fogják újítani a Bakay Nándor utcát. Az út mellett a járda is megújul. A képviselőjelölt úgy tapasztalja, hogy Kiskundorozsma, Béketelep, valamint a Kálvária sugárút környéke és Rókus lakosai is leginkább a járdafelújítást szorgalmazzák.

– Ha felhatalmazást kapok a választóktól, képviselni fogok egy tisztességes járdaépítési programot, amelyben a város adja az anyagot és végzi el a munkát is – mondta Fodor Antal.

Szintén komoly igény a körzetben, hogy minél több kijelölt gyalogátkelőhely létesüljön, mert az itt élő gyerekek és idősek egyaránt biztonságosabban haladhatnának át így az úttesten. Ezt javasolja Szilágyi György is a Teréz utcában, ahol a megnövekedett autóforgalom miatt indokoltnak tartaná egy vagy két gyalogátkelőhely kijelölését. Fodor Antal úgy tapasztalja, hogy a négy hozzá tartozó lakóövezetben összetartó közösségek élnek, amelyek igénylik a közös programokat, ezért családi napokon és egyéb rendezvényeken szeretne találkozni a helyiekkel, ahol megismerheti a problémáikat és a véleményüket különböző ügyekben. A következő családi nap október 11-én, pénteken lesz a Kálvária téren.

Urbán Tamás átalakítaná a kihasználatlan közösségi tereket

– Rendkívül fontos, hogy minden lakossági igényt felmérjünk, és a lehetőségekhez képest segítsük a felsővárosiak életét – vallja Urbán Tamás, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltje. Pásztor Károly és felesége például azzal kereste meg Urbán Tamást, hogy alakítsanak ki több parkolóhelyet a Szilléri sugárúti házsor mögött.

Urbán Tamás, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltje szerint a zöld területek növelése alapvető feladat lesz a jövőben

Urbán Tamás

1988-ban született igazi, tősgyökeres szegedi család sarjaként. 2012-ben az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezett diplomát politológusként. Jelenleg egy szegedi nyomda exportmenedzsereként dolgozik. Gyermekorvos feleségével a legnagyobb boldogságban és szeretetben nevelik két közös gyermeküket.

Pásztor Károly azt szeretné, ha több parkolóhelyet alakítanának ki a Szilléri sugárúton, a panelházak mögött

Urbán Tamás (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete:
Felsőváros

Tervei:
– új körforgalom építése az Etelka sor és Tápai utca kereszteződésében, az új uszodánál;
– a Kereszttöltés utca teljes megújítása;
– a betonos focipályák felújítását célzó program indítása;
– új játszóterek és közösségi helyek létesítése a Gyík és a Molnár utcában;
– a parkolóhelyek számának növelése Felsővároson;
– közösségi kertek létrehozása és bővítése a Szeged szirmai programban;
– a fatelepítési program folytatása;
– a kerékpárút-hálózat bővítése;
– korszerű biciklis áthajtó létrehozása a Csillag téren.

A házaspár régóta lakik a Szilléri sugárúton, és azt látják, hogy a lakótelep megépülése óta átalakultak a lakossági igények. Sok a betonos sportpálya (az úgynevezett dühöngők), amelyeket már alig használnak a gyerekek, viszont megnőtt az autótulajdonosok száma, akik számára nincs elegendő parkolóhely.

Urbán Tamás azt tervezi, hogy megválasztása esetén orvosolja ezt a problémát. Átfogó tervet készítene a kihasználatlan közösségi terek átalakítására, így szabadítana fel olyan területeket, amelyeken parkolókat vagy zöldfelületeket lehetne kialakítani. Ennek a koncepciónak a részeként jönnének létre olyan közösségi kertek, amelyek a paneles területek között üdítő színfoltokat jelentenének. Van is már ilyen kezdeményezés a városrészben – például sziklakertek is létesültek –, de a helyi képviselő hathatós támogatása sokat jelentene a közösség számára.

Pásztor Károly azt is fontosnak tartaná, ha az olyan forgalmas útszakaszok mentén, mint a Szilléri sugárút, fákat telepítsenek, amelyek egyrészt felfognák a port, csillapítanák a zajt, másrészt üdébb, zöldebb, árnyékosabb környezetet teremtenének. Urbán Tamás elmondta, hogy a zöld területek növelése alapvető feladat lesz a jövőben, hiszen a paneles körzetekben lakók életminőségét így lehet a leghatékonyabban javítani. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a közösségi közlekedést fejleszteni kell, illetve törekedni kell a kerékpárút-hálózat bővítésére is.

Kovács Tamás többfunkciós sportpályát alakítana ki a Szabadság téren

– Nagyon jó adottságai vannak Alsóvárosnak, amelyeket szeretnék minél jobban kihasználni – mondta Kovács Tamás, az Összefogás Szegedért Egyesület alsóvárosi képviselőjelöltje. Itt található például két hatalmas, gyönyörű tér, amelyekben még vannak lehetőségek. A Szabadság téren például többfunkciós sportpályák kialakítására lenne lehetőség, vagyis akár kosárlabdázhatnának, tollaslabdázhatnának vagy rekortánpályán futhatnának itt a helyiek néhány méterre egymástól.

Kovács Tamás, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltje a Mátyás tér Dobó utca felőli részére szökőkutat szeretne telepíteni

Kovács Tamás

1986-ban született Szegeden. Tanulmányait a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában kezdte, majd az Eötvös József-gimnáziumban folytatta. Az SZTE jogtudományi karán szerzett diplomát, jelenleg ügyvédként dolgozik. Alapítója a Zöld Terasznak, ahol közéleti és tudományos kérdésekről rendeznek vitákat és fórumokat. 2018-ban csatlakozott a Szegedi Civil Hálóhoz, amely a közéletben aktív szerepet vállaló szegedi polgárok közössége. Öt éven át dolgozott a szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságában.

Páli-Dombi Judit azt szeretné, ha a Mátyás teret kivilágítanák, mert akkor tovább tudna maradni a játszótéren a gyermekeivel

Kovács Tamás (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete:
Alsóváros

Tervei:
– a Szabadság tér felújítása, a játszótér mellett többfunkciós sportpályák és szabadidőpark létrehozása;
– a Mátyás téren új közösségi tér kialakítása;
– átfogó fejlesztések a zöldprogramban, az esővízszikkasztók rendbetétele, a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése;
– modern, fedett buszmegállók építése, a közutak rendbetétele;
– a köztisztaság javítása, új, kutyabarát kukák telepítése;
– a Ballagi-tó sor környékének megújítása, játszótér, sport- és szabadidős terek építése, közösségi kertek kialakítása;
– a szelektív hulladékgyűjtő rendszer fejlesztése, kukák bevezetése a sárga zsákok helyett.

Páli-Dombi Judit azt szeretné, hogy a Mátyás téren a játszóteret világítsák ki, mert azokban a hónapokban, amikor korán sötétedik, a gyerekeit korán haza kell vinnie, pedig a kicsik még szívesen játszanának a téren. Kovács Tamásnak a Mátyás térrel is nagy tervei vannak, hiszen a kivilágítás mellett a Dobó utca felőli részre szökőkutat álmodott.

– Van egy erdős terület is a Hattyas sor végén, ezt is ki kellene tisztítani, sétányokat, pihenőrészeket kialakítani, hogy szívesen jöjjenek ide az emberek pihenni – mondta Kovács Tamás. Ugyancsak határozott elképzelései vannak a Ballagi-tóval kapcsolatban is, hiszen itt játszóteret, sportolásra alkalmas pályákat és közösségi tereket lehetne létrehozni. Az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltjének a programjában szintén nagy hangsúlyt kap a köztisztaság fenntartása, valamint a kutyabarát helyek kialakítása.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fodor Antal kampány képviselőjelölt Kovács Tamás Balázs Összefogás Szegedért Egyesület Szegedi Tükör Urbán Tamás