Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 9. 23:21 Forrás: MTI

Joe Biden szerint Donald Trump elnököt el kell mozdítani

Az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa szerdán először hangoztatta, hogy Donald Trump elnököt alkotmányos úton el kell távolítani a hatalomból.

Hirdetés

Az észak-keleti New Hampshire államban, Rochesterben tartott egyik kampányrendezvényen Biden azt mondta, hogy Trump megsértette elnöki esküjét, elárulta a nemzetet, és szélhámosságot követett el. Mint fogalmazott, az amerikai alkotmány és a demokrácia védelmében az elnököt alkotmányos úton el kell mozdítani.

A politikus azt hangoztatta, hogy

Trumpot nemcsak azért kell elmozdítani, amit tett, hanem „a veszély miatt, amit az elnök a nemzetre nézve jelent”.

Biden korábban már támogatásáról biztosította az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatokat, de magát a felmentést még nem szorgalmazta. Beszéde után szinte pillanatokkal Donald Trump válaszolt a Twitteren, szánalmasnak nevezve Bident.

„Milyen szánalmas is nézni az álmatag Joe Bident, aki a fiával, Hunterrel együtt az amerikai adófizetők kárára legalább két országot szabadított meg dollármillióktól, ahogy az én elmozdításomra szólít fel. Én semmi rosszat nem tettem”

– írta mikroblogjában Trump.

Joe Biden nem hagyta szó nélkül Trump reagálását. Megköszönve, hogy figyeli őt, felszólította, hogy hagyjon fel a képviselőházi vizsgálatok akadályozásával.

„És ha már az adófizetőkről beszélünk, én 21 évre visszamenőleg bemutattam az adóbevallásomat. És ön?”

– tette fel a kérdést. 

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága folytat jelenleg vizsgálatokat Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt, amiről egy névtelen kiszivárogtató – sajtóinformációk szerint a hírszerzés egyik munkatársa – tett bejelentést.

Trump a telefonbeszélgetésben felvetette az ukrán politikusnak, hogy érdemes volna megvizsgálni Joe Biden és fia korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy Donald Trump idegen hatalmat kért fel beavatkozásra amerikai ügyekbe, és megindították az impeachment eljárásához szükséges előzetes vizsgálatokat. 

Donald Trump a képviselőházi bizottságok vizsgálatai óta folyamatosan és élesen bírálja Bident és fiát.

(Fotó: AP/David J. Phillip)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Joe Biden Ukrajna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés