Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 9. 20:15

A Szegedi Szabadtéri Játékokat Hofmannsthalnak is köszönhetjük

A SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke és Osztrák Könyvtára Hugo von Hofmannsthal halálának 90. évfordulója alkalmából nemzetközi szimpóziumot szervez, amelyre öt országból érkeznek az előadók.

Hirdetés

Szegednek nagyon élő a kapcsolata az osztrák Hugo von Hofmannsthallal, mert ő volt a kitalálója a Salzburgi Ünnepi Játékoknak (több művét is bemutatták itt még életében, majd azt követően is), amely ötletként és mintaként szolgált a Szegedi Szabadtéri Játékok elindítására. 

Hugo von Hofmannsthal felmérhetetlen hatást gyakorolt előző századforduló magyar irodalmára és kultúrájára. A Nyugat első nemzedékének több tagjának – Kosztolányi, Babits, Karinthy és Juhász Gyula – egyik fontos szellemi és művészeti tájékozódási pontja volt a Bécsben élő és alkotó szecessziós-szimbolista költő, dráma-, regényíró és librettista (operaszövegkönyv-író), aki egyebek mellett Richard Strauss Rózsalovag című operájának szövegét írta.

Hofmannsthal nélkül elképzelhetetlen lenne az osztrák modernség irodalma és kultúrája. A sokoldalú alkotó nem csak a századforduló irodalmában játszott meghatározó szerepet, hanem későbbi műveivel, melyekkel a művészetek és a tudományok különböző területei között teremtett kapcsolatot. Mellette részt vett kora fontos művészeti és művészetelméleti vitáiban.

A nemzetközi konferenciára Németország, Ausztria, Olaszország és Franciaország egyetemeiről érkeznek előadók, akik a pécsi, a budapesti (ELTE, PPKE) és a szegedi egyetem kutatóival együtt igyekeznek körbejárni Hofmannsthal életművének legfontosabbnak gondolt kérdéseit. Az esemény házigazdája a SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke.

A kétnapos konferenciának (október 10-11) a Somogyi utcában található SZAB-székház ad otthon, az eseményt Regina Rusz (Österreichisches Kulturforum), Ritz Szilvia (Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék), Bombitz Attila (Germán Filológiai Intézet) nyitja meg csütörtökön 10 órakor.

B.P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom irodalomtörténet konferencia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés