Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 9. 17:56

Legalább 70-80 százalékban lejt a pálya a Fidesz felé

Kedden mutatták be a Vokskabin nevű választást segítő mobilapplikációt Szegeden, amit a Transparency International Magyarország a K-Monitorral és az Andrássy Egyetemmel közösen fejlesztett. A bemutató után az önkormányzati választási kampányt elemezték politológusok, egyetemi oktatók és civil szervezetek képviselői.

Hirdetés

Az alkalmazás bemutatóján Martin József, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója ismertette a fejlesztés főbb elemeit. A Vokskabin lényege, hogy a választó online kérdőív segítségével tudhatja meg, hogy a helyi ügyekben képviselt álláspontja melyik jelölthöz áll közelebb. Az ilyen eszközöknek nem célja a választók preferenciáinak megváltoztatása, de segíthetnek abban, hogy tudatosabb döntést hozzanak, illetve a részvételi hajlandóságukat is növelhetik. A mostani eldurvuló kampányban különösen fontos, hogy a választó ne a bulvárhírek hatására, hanem valós helyi ügyek kapcsán válasszon.

A Transparency International Magyarország súlyosan elítéli, amikor egyes önkormányzati képviselők – bármely párthoz tartozzanak is – úgy tekintenek a közpénzre, mintha az a sajátjuk lenne. Ebből a szempontból is jogosan keltenek visszatetszést az utóbbi napokban nyilvánosságra került hang- és videófelvételek – mondta az ügyvezető igazgató. A választások tisztasága erősíti a megválasztott polgármesterek és képviselő-testületek legitimitását, ezért mindent el kell követni annak érdekében, hogy az ellenzéki delegáltakra a lehető legtöbb szavazókörben jelen legyenek – tette hozzá Barlai Melani, az Andrássy Egyetem, Politikatudományi Tanszékének tudományos munkatársa.

A Voksbank kérdőíve olyan helyi és általános ügyekre kérdez rá, melyek egyértelműen utalnak a jelöltek kampányígéreteire. Ezért, aki kitölti a néhány perc alatt elvégezhető tesztet, megtudja, hogy a településén melyik jelölt programja áll legközelebb hozzá. Az applikáció több budapesti kerület, és néhány nagyváros, köztük Szeged helyi ügyeire kérdez rá. Az eredmények elsősorban a kérdőívet kitöltő számára jelentenek visszacsatolást, vagyis, ha olyan személy támogatását mutatja ki a teszt, akire eddig is szívesen szavazott volna, az azt jelenti, hogy az értékrendje hasonló az általa preferált polgármesterjelölttel. Aki szeretné kitölteni a tesztet, itt megteheti: https://www.vokskabin.hu/

Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa a bemutatót követő beszélgetésen elmondta, hogy rendkívül nehéz megbízható prognózist készíteni az önkormányzati választás előtt, ugyanis az ellenzéki pártok tömbösödése, illetve a kormány által nyíltan vagy kevésbé láthatóan támogatott független jelöltek miatt borzasztó nehéz most előrejelzéseket készíteni. Stumpf Péter Bence, a Szegedi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa ehhez hozzátette, hogy épp ennek a jelenségnek köszönhetően valószínűleg minden politikai formáció győztesnek kiáltja majd ki magát, hiszen biztos lesz egy-egy momentum, amelyben jobban szerepelnek a többi pártnál, illetve felülmúlják az öt évvel ezelőtti eredményüket.

Merényi Miklós, a K-Monitor önkormányzati szakértője az utcán zajló kampányról elmondta, hogy ma már furcsa érzés, ha ugyanannyi ellenzéki plakátot látunk, mint kormánypártit. A Fidesz maximálisan kihasználja média túlsúlyát, illetve gazdasági erőfölényét. Ez jól látszik Szegeden is, ahol a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt arcképe szinte minden villanyoszlopról és fizetett hirdetési felületről visszaköszön. Mikola Bálint, a Transparency International Magyarország projektmenedzsere, valamint Barlai Melani is felhívták a figyelmet arra, hogy egyéni beszélgetéseken sokan számoltak be arról, hogy a különböző választásokon nyomást gyakoroltak rájuk, így a véleményüket nem tudták szabadon kifejezni a voksolás során.

Arra a kérdésre, hogy mekkora szögben lejt a pálya a kormány felé a mostani kampányban, egyedül Martin József válaszolt konkrét számmal. Szerinte 70-80 százalékos a lejtés a Fidesz felé annak köszönhetően, hogy a médiatúlsúly a gazdasági fölény és az állami és kormányszervek hallgatólagos támogatása mind a kormánypárt kampányát erősítik. Ennek ellenére nem lefutott a választás, hiszen Juhász Attila szerint az öt évvel ezelőtti elsöprő Fidesz győzelmet nehéz lesz megismételni, így több megyei jogú város is ellenzéki irányítás alá kerülhet. Azt, hogy végül ki érzi majd magát igazán győztesnek, az dönti majd el, hogy Budapesten a kormánypárt vagy az ellenzék jelöltje ünnepelhet-e október 13-a estéjén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: applikáció önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 Transparency International Magyarország választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés