Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 9. 07:06

Így ment a fideszes gazdaságfejlesztés Győrben: jött egy nagy gyár, de előtte elmutyizták a földeket

Éveken át hallgatta a közélet, hogy milyen fantasztikus polgármester Borkai Zsolt és, hogy Győr mekkorát fejlődött. Utóbbi igaz is az Audinak köszönhetően, előbbit pedig még a legóvatosabbak szerint is érdemes minimum újragondolni.

Hirdetés

Lenne itt pár érdekes szál, ami elvarratlan még a Borkai-ügyben. Például, amiről Dezső András ír az Indexen. Aki még hvg-s korában, 2012-ben írt egy cikket arról, hogy egy Fidesz-közeli ügyvéd tudta megvásárolni Győrben azokat a földeket, amelyeket később az Audi megvett, hogy aztán gyárat építsen, és évekre ellássa több milliárd forintos iparűzési adóval a várost, amiből aztán rendre lehetett választásokat is nyerni. Hogy stílusosak legyünk:

az Audit is jól megvezették ebben az ügyben, cserébe, hogy felvirágoztatta a várost és a régiót.

Dezsőt a Fidesz-közeli ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán akkor be is perelte a cikk miatt. Az újságíró most már az Indexen ír erről.

A Borkai-ügy lényegi része ugyanis nem annyira a prostituáltakkal folytatott orgia, az esetleges illegális szerek, hanem a több milliárd forint értékű földmutyi.

A fiatal magyar demokrácia legnagyobb botrányát kirobbantó titokzatos bloggert idézve a hvg azt írja, a képlet egyszerű:

Borkaiék tudták, hogy az autógyár földeket akar vásárolni, ezért előbb megvették az akkor még olcsó szántóföldeket, közgyűlési hatáskörben átminősítették ipari területté, majd az így megdrágult földeket milliárdokért eladták az autógyártónak. A gond csak az, hogy a földeket nem a város vette meg, hanem az a Rákosfalvy Zoltán és köre, aki Borkaival látható a prostis videókon.

Dezső András 2012-es cikkében szerepel ráadásul az a mondat is, hogy „Rákosfalvy fideszes kapcsolata vitathatatlan: az ügyvéd nemcsak a Borkai-vezette önkormányzatnak dolgozik, de a Fidesz országgyűlési frakciójával is megbízási szerződésben állt. Egy, az atlatszo.hu-ra feltett kimutatás szerint Lázár János jelenlegi államtitkárnak, volt frakcióvezetőnek adott jogi tanácsokat több mint nyolcmillió forintért.”

Arról pedig már írtunk, hogy Rákosfalvy nagykutya lehetett a Fideszben, mert három kaszinó koncessziós jogát is megkapta, és ehhez nagyon jó fiúnak kell lenni az Orbán-rendszerben.

Cuius regio, eius religio. Akié a föld, azé a vallás.

Egy mellékszál: az orbáni autokrácia elhatalmasodását pedig mi sem mutatja meg tökéletesebben, hogy a Borkai-ügyről sem a KESMA-lapok, tévék, rádiók, sem pedig a közmédia nem számolt be. Nagyjából csak annyi hangzott el eddig, hogy a kormány ezt az ügyet a városvezető magánélete részének tekinti, és nem kívánja kommentálni. Értik ugye? Magánügy.

Dezső András azt is írja friss cikkében, hogy a földmutyi során egy mozdulattal játszották ki a földtörvényt: 

a földeket szántóként ugyanis nem lehetett volna az SR Group SA nevű luxemburgi offshore cégnek átadni. Ehhez kellett, hogy Rákosfalvy vegye meg a szántókat, majd azokat összekapcsolják – amihez kellett Borkai és a győri fideszes közgyűlés –, és ipari területté nyilvánítsák.

Az újságíró cikkében azt is írja, hogy Borkai anno úgy érvelt: nem vehette meg a város a földeket, mert akkor még nem volt biztos, hogy az Audi ott akar gyárat építeni. Dezső András szerint ugyanakkor Borkainak ekkor már tudnia kellett arról, hogy bizony ott akarnak.

Érdekesség, hogy 2012-ben tehát a győri fideszes városvezetés azt kommunikálta hivatalosan: hazardírozás úgy földeket vásárolni későbbi ipari hasznosításra, úgy hogy még nem biztos, ott egyszer gyár lesz. Ennyit a zseniális fideszes gazdaságfejlesztési stratégiáról.

Arról pedig már írtunk, hogy a 24.hu kiderítette, hogy a földeket az Audinak eladó cégből 1 milliárd 500 millió forintot vettek ki az elmúlt nyolc évben 150-400 milliós tételekben. A hírhedté vált jacht-túra előtt épp 250 milliót. És megírtuk azt is, hogy Borkai Zsolt fia úgy kap már legalább négy éve havi egymillió forintos fizetést, hogy egy gazdaságilag semmittevő céget vezet. A cég mögött egy másik luxemburgi offshore cég van, aminek Kacsóh Gábor a képviselője. Dezső szerint rá hasonlít leginkább a szivárogtató blogger karaktere. Kacsóh magát korábban „vagyonos magánszemélyek tanácsadójaként” jellemezte, nevét leginkább a NER-lovagok környékén lehetett látni eddig.

Elképzelhető, hogy elege lett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Audi Borkai szexvideó Borkai Zsolt Fidesz Győr
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés