Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gazdasági szakportál: nem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek a településeiknek, mint mások
Szegeden 2019. október 8. 16:39

Gazdasági szakportál: nem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek a településeiknek, mint mások

A G7 nevű gazdasági témákkal foglalkozó portál statisztikai alapon megnézte, hogy a kormánypárti polgármesterek valóban több pénzt hoznak a településeikre, mint az ellenzékiek. A megállapításuk röviden: nem. Kicsit hosszabban: nincs mérhető különbség.

Hirdetés

2014-hez képest abban is változott az idei önkormányzati választási kampány, hogy a Fidesz-KDNP kormánytagjai egyre bátrabban mondják: nem kap pénzt az a település, amelyik nem fideszes polgármestert választ. Egy ideális világban ez egyrészt büntetőjogi kategória kellene, hogy legyen, mert hatalommal való visszaélés szaga van a dolognak, másrészt nem erkölcsös. De ami a lényeg, hogy nem is igaz.

A G7 szerint vannak kirívó történetek, de példaként Budapestet hozzák fel, aminek kilenc éve kormánypárti polgármestere van, mégis megvágták a költségvetését. A lap szerint az sem mindegy, hogy milyen fejlesztésekről van szó, ugyanis

hiába megy több fejlesztési pénz egy településre, ha azt korrupt módon, a Fidesz gazdasági holdudvarához irányítják, esetleg olyan projektekre költik, amiből a lakosság semmit nem profitál, a fejlesztés fenntartási költsége ráadásul még magas is.

Az egy főre jutó önkormányzati kiadásokat nézve Szeged 172 ezer 700 forint jön ki a 2016-os adatok alapján, amivel Szeged több települést is megelőz, és nagyjából a fideszes „bezzegváros” Debrecen szintjén van.

Ráadásul az alacsonyabb kiadás a feszes és ésszerű gazdálkodás eredménye is lehet. A G7 arra is felhívja a figyelmet, hogy a kisebb településeknek általában nagyobb működési támogatást kapnak, tehát ez is torzít a rendszeren, ezért sem lehet kimondani, hogy a független vagy ellenzéki polgármesterekkel rosszabbul járnának bárhol is.

Fontos megállapítja ugyanakkor a gazdasági szakportálnak, hogy „a független és ellenzéki településeken viszont több iparűzési adót és egyéb forrást teremtenek elő a városvezetők. Érvényesülhet tehát egy olyan hatás is, hogy a kormánypárti települések sokkal inkább a központi támogatásokra szorulnak, az ellenzékiek viszont rákényszerülnek, hogy máshonnan szerezzenek forrásokat.” Azt is írják, hogy a fideszes vezetésű települések átlagosan valóban lényegesen több fejlesztési támogatáshoz jutnak, de ez ezek szerint nem feltétlenül jó a középtávú jövőre nézve.

Vizsgálták az egy lakosra jutó önkormányzati kiadásokat a polgármester pártállása szerint. A 100 ezer lakosnál nagyobb településeknél 198 ezer és 170 ezer forint jön ki átlagosan, ami ismét csak nem igazolja, hogy nincs pénze annak a településnek, amely ellenzéki jelöltet választ.

Azt is írják, hogy

statisztikailag kimutathatóan nincs érdemi hatása a polgármester pártállásának a település kiadásaira, de még az állami fejlesztési források nagyságára sem.

A G7 azzal indokol ugyanis, hogy a vizsgált településeknél a polgármester pártállása a legkevésbé fontos befolyásoló tényező a tekintetben, hogy az adott település mekkora forrásból gazdálkodhat.

Elég csak Szegedre gondolni, ahol a településnek automatikusan jár 35 milliárd forintnyi uniós forrás, és a Modern Városok Programban is több tíz milliárd forintnyi fejlesztésről állapodott meg Botka László és Orbán Viktor 2017-ben. Sőt, az előző uniós pénzügyi ciklus teljes egészében Szeged volt az a legtöbb uniós forrást elnyerő vidéki magyar nagyváros, mintegy 200 milliárd forinttal.

A cikk azzal zárul, hogy

„amelyik polgármester igazán jól végzi a dolgát – pártállástól függetlenül –, annak a települése talán nem is szorul rá az átláthatatlan módon, gyakran korrupt érdekek vagy szimpátiák alapján osztott központi fejlesztési támogatásra, mert ki tudja pótolni a helyi cégek adójából. Sőt, ez a kényszer akár erős ösztönző lehet egy nem fideszes polgármesternek, hogy jobban végezze a dolgát”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés gazdaságfejlesztés kormány önkormányzati választás 2019 polgármester-választás támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés