Hirdetés
Szegeden 2019. október 8. 15:48

Bartha László nem ragaszkodik mindenáron a polgármesterjelöltséghez

A közelgő önkormányzati választások előtt Szeged polgármesterjelöltjeit kérdeztünk elképzeléseikről, terveikről, mindarról, amit biztosan másként tennének, ha ők irányítanánk a várost. Most Bartha Lászlóval, a Tisza Koalíció vezetőjét, egyben polgármesterjelöltjét kérdeztük.

– Bizonyára azért jelöltette magát Szegeden polgármesternek, mert alapvetően másként végezné ezt a munkát, mint ahogyan ez jelenlegi vezetés. Összefoglalná, miben különbözne az Ön munkája a mostanitól?

– A képviselői munkát teljesen más struktúrában képzelem el, ahogyan a hivatal működését is. Úgy képzelem, hogy az önkormányzati képviselők mögé is egy apparátus kell, mert ne felejtsük el, hogy egy-egy szegedi választókerületekben – ezekből összesen húsz található – hétezer embert képvisel az a valaki, aki bejut a közgyűlésbe. Az önkormányzati körzetekhez szabnám a hivatal szervezetét. Második nagy feladat az önkormányzati cégek átalakítása volna. A mostanit átláthatatlan hálónak látom. Ha én leszek a polgármester, vagy ebbe a kérdésbe beleszólásom lesz, akkor három önkormányzati cég lesz. A Forprofit Zrt., a Nonprofit Zrt. és a Stratégiai Zrt. Nevükben is benne van, mivel foglalkoznának. Az elsőbe belekerülnének a profit elven működők, a másodikba azok, amelyek támogatásra szorulnak, de munkájuk és feladatellátásuk elengedhetetlen a város szempontjából. A harmadik cég a másik kettő „alá dolgozik”. Ők adnák a másik kettőnek az infrastruktúrát és a back office-t, ők készítenék a stratégiai terveket, és ők pályáznának. Ezek mellett a munkahelyteremtésre fektetném a fő hangsúlyt, párhuzamosan azzal, hogy megnövelném a szociális és sportcélra fordítható összegeket. Mindezt más elvek alapján, mint most történik. Család – munkahely – biztonság a három alappillére a Tisza koalíciónak, ezért a családosokat, a dolgozókat igyekeznénk hangsúlyosan támogatni, mert a város bevételeit alapvetően ők adják.

(fotók: Szabó Luca)

– Kívülről nem egészen érteni, miért indul három jobboldali jelölt Botka Lászlóval szemben. A mostani esetben a jobboldalra eladott szavazatokon három jobboldali polgármesterjelölt fog osztozni. Feloldaná ezt a talányt? Lehet azt tudni, hogy Ön még mindig polgármesterjelölt lesz október 13-án?

– Kezdjük ott, hogy szerintem egy jobboldali jelölt van ma a szegedi polgármesterjelöltek között. Én biztos, hogy jobboldali vagyok. Lauer István, Botka László és Szabó Bálint nem jobboldali jelölt.

– És Nemesi Pál?

– Nemesi Pálnál nem tudjuk, mert neki ilyen típusú megnyilatkozása nem volt. Ő a függetlenségét hangsúlyozza. Akiről ma biztosan ki lehet jelenteni, hogy jobboldali jelölt, az én vagyok.

– Voltak-e politikai háttéregyeztetések Nemesi László, valamint Szabó Bálint és csapata valamint a Tisza Koalíció között? Azt ugyanis nagyon nehéz elképzelni, hogy ne lettek volna.

– Szabó Bálintnak nincs csapata, így aztán egyeztetés sem volt. Nemesi Pálnak nem tudjuk, ki a csapata. Nemesi Pállal nekem személy szerint semmilyen egyeztetésem nem volt. Mi egyelőre várunk. Minden alkalommal elmondjuk, hogy nyitottak vagyunk az egyeztetésre. Mi azt szeretnénk, hogy ne 42 ember vívja meg a csatát a jelenleg regnáló 21-gyel, hanem 21 a 21 ellen. Ez a víziónk. Ez most elég távol került, miközben a választások időpontja közeleg. Erre szokták azt mondani, hogy a remény hal meg utoljára.

– A városban terjedő hírek szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy Ön előbb vagy utóbb vissza fog lépni a polgármesterjelöltségtől. Kommentálná ezt a hírt?

– Ezt a kérdést három hónappal ezelőtt tették fel először. A Tisza Koalíció a lényeges, az én szerepem ebből a szempontból másodlagos. Elmondtuk, hogy van egy programunk. Azt szeretnénk elérni, hogy a közgyűlésbe olyan emberek kerüljenek be, akik képesek elvégezni a rájuk bízott munkát, akik vízióval rendelkeznek a város jövőjével kapcsolatban és polgári értékrendet képviselnek. Ez utóbbi a legfontosabb. Bárki, aki velünk ebben együtt tud működni, azt örömmel vesszük. Fontos, hogy a programunk (Tisza-program 2020–2024) megvalósuljon. Ez csak közgyűlési többség mellett valósulhat meg. Nálunk a prioritás: a közgyűlés összetételének a megváltoztatása. Kérdés: a várost ki képviseli és milyen jogosítványokkal. Ez visszautal a közgyűlési többség kérdésére, ami ezeken a jogosítványokon sokat tud engedni, és sokat tud szigorítani. Hogy ki és milyen jogosítványokkal képviseli Szeged város érdekeit az egy másodlagos, de nem lényegtelen tényező. De az ügyek szempontjából másodlagos. Ha úgy tesszük fel a kérdés, hogy ha az elsődleges cél megvalósul, vagyis a programunk, akkor ragaszkodom-e a polgármesterjelöltséghez, akkor arra az a válasz, hogy nem.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bartha László kampány önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 polgármesterjelölt Tisza Koalíció