Hirdetés
Szegeden 2019. október 8. 17:32

Nem csak informatikusnak áll a világ: gyakornokot szinte mindenki keres

Képriport
A régió legnagyobb diplomás állásvásárára az idén több mint hatvan cég – az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és szolgáltatók – jöttek el kedden a TIK-be és nem csak informatikusokat kerestek. Az egyetem állásbörzéjén jártunk.
Hirdetés

– Csak egyet kérek, ne a kukába dobd! – mondta a terepruhás katona a húszéves forma fiatal lánynak, amikor odaadta a katonaélet tudnivalóit összefoglaló füzetecskét a TIK Állásbörzéjén, ahol nem csak informatikusokat kerestek.

Igaz, idén is az IT-szektor és szolgáltatók vitték a prímet: már rögtön a bejáratnál szinte belebotlottunk a BP hatalmas standjába.

A 2017 szeptemberében Szegeden irodát nyitott üzleti szolgáltató központban akkor 270-en kezdték el a munkát, mára már ötszázan lettek, de úgy tűnik, nincs megállás: a cég elsősorban idegen nyelveket jól beszélő munkatársakat keres.

Összességében is elmondható, a felkínált pozícióknál szinte minden cégnél alap ma már az angol nyelvtudás, és jó ha az álláskereső beszél még egy másik idegen nyelven is.

Rögtön a BP standja mögé telepedett le a szomszédvár, Kecskemét autógyára. A Mercedes-Benzbe a börze katalógusa szerint elsősorban tapasztalt, németül vagy angolul jól beszélő diplomásokat keresnek. Például programozó mérnököt, logisztikai munkatársat, hardver rendszermérnököt, de fel tudnának venni foglalkozás-egészségügyi szakorvost is.

Míg a Mercedesbe elsősorban nagyobb tapasztalattal keresnek szakembereket, addig a legtöbb cég elsősorban gyakornoki helyeket kínál. A szegedi Florin standján például, ahol, aki feliratkozott a gyakornokokat kereső listára, még ajándékot is kapott.

A szentesi Legrand standjánál érdeklődő fiatal lánynak elmondták, ha jelentkezik fejlesztő-, vagy minőségbiztosítási gyakornoknak, fizetést kap és még az útiköltségét is térítik.

– Én is gyakornokként kezdtem és ma már a cégnél a dolgozom – mondta stand túloldalán álló fiatal lány.

Úgy tűnik, a cégek óvatosak: először kipróbálják a jelentkezőket, és ha megfelelnek, véglegesítik őket. Így egyik félnek sem fáj annyira az elválás, ha végül mégsem találkoznának az elképzelések.

Élelmiszermérnököket, pontosabban gyakornokokat keresett a makói Givaudan. A világ legnagyobb ízesítő- és illatanyaggyártója szinte napra pontosan hét éve, 2012. október 2-án avatta fel makói gyárát.

A svájci központú cég makói ízesítőanyag és aroma gyárában több mint kétszázan dolgoznak.

– Szegeden évente nagyjából 60-70 élelmiszermérnök végez a főiskolán, minden nyáron négyen jöhetnek hozzánk gyakornoknak, de több egyéb nyitott pozícióra is lehet jelentkezni hozzánk – mondta el Furák Ádám, aki maga is gyakornokként ajánlotta a gyakornoki helyeket az állásvásáron.

Többen – így az autóipari navigációs szoftvereket gyártó NNG is –közös képzéseket indítanak a szegedi egyetemmel, hogy a jövőben is biztosítsák a megfelelő szakember utánpótlást. Ők nemcsak informatikusokat, hanem geoinformatikusokat és geográfusokat is keresnek rendszeresen. Most a börzés elsősorban JavaScript fejlesztőket és szoftvertesztelőket kerestek.

Jelentős erőket vonultatott fel a Continental is. A cég szegedi gyárába többek között gépészmérnök és kontroller gyakornokokat keres, de termékfejlesztő mérnököknek is állást kínál.

Úgy tűnik, egészségügyi szakemberekért is érdemes Szegedre jönni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet orvosokat keresett a börzén több mint egy tucat szakterületre. Többek között ortopédust, érsebészt, tüdőgyógyászt és aneszteziológust kerestek – hiszen az állásbörze az idén is nemcsak a frissen végzett diplomásokat várta, hanem a minden olyan már szakmai tapasztalattal rendelkező érdeklődőt is, aki kíváncsi volt arra, hogy jelenleg milyen állásokat kínálnak a munkáltatók.

Aki pedig végleg belefáradt a munkahelykeresésbe, az kipróbálhatta az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ léleknavigátorát vagy akár grafológiai tanácsadáson is részt vehetett.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem állásbörze TIK