Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 8. 13:28

Politikai megrendelésre büntették meg az önkormányzatot

Megbüntette az önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság a Szeged és Sándorfalva között épült kerékpárút miatt. Politikai megrendelésről van szó, az önkormányzat pert indít.

Hirdetés

A szegedi önkormányzatot 35 millióra, a kivitelező Colas Út Zrt.-t 20 millió forintra büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a város és Sándorfalva között épült kerékpárút miatt. Az önkormányzat szerint politikai döntés született. A város a bíróságon keres jogorvoslatot, és indít közigazgatási pert a döntés ellen.

Az állami hatóság az állami igazságügyi szakértő véleményére hagyatkozva hozta meg a döntést, ami az útalapra vonatkozik. És amit az illető igazságügyi szakértő utóbb visszavont, belátta ugyanis, hogy azzal a módszerrel, amit alkalmazott, nem lehet a kerékpárút alapjába beépített építőanyagokat mérni. A szakértő úgy fogalmaz:

„korábbi szakvéleményemet átgondoltam és felülvizsgáltam. Az átgondolás oka egyértelműen az a tény, hogy jelenlegi előírásaink nem gyakorlatiasak, hanem olyanok, amelyeket a kivitelezés során nem lehet betartani, ezért sok esetben más gyakorlati módszereket kell alkalmazni.”

Majd kijelenti:

„van egy jól megépített kerékpárút, amin az egész munkához viszonyítva jelentéktelen, diszkrét (nem folytonos) hiba van”.

Végül megállapítja:

„hogy az útalap vastagsága a szállítólevelek alapján gyakorlatilag a tervezett vastagságban épült meg, és az 5 db fúrással megállapított útalapvastagsági eredmény pedig nem elegendő egy folytonos szerkezet ellenőrzésére”.

Mivel az állami hatóság a kivitelezés miatt nem tudta elkaszálni az önkormányzatot, belekötött a közbeszerzésbe. Azt kifogásolta és azért büntette a várost és a kivitelezőt, amiért azokkal a feltételekkel hirdette meg a közbeszerzési eljárást, amikkel. Ez meg azért érthetetlen, mert a pályázati kiírást – a jogszabályoknak megfelelően minden esetben – az ugyancsak állami közreműködő hatóság hagyja jóvá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Colas Út Zrt. kerékpárút kerékpárút-építés Sándorfalva Sándorfalvi út Közbeszerzési Döntőbizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés