Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A szegedi Radnóti hatosztályos képzése az ország negyedik legjobb középiskolája
Szegeden 2019. október 8. 16:54 Forrás: Legjobbiskola.hu

A szegedi Radnóti hatosztályos képzése az ország negyedik legjobb középiskolája

A Legjobbiskola.hu idén is rangsorolta a hazai iskolákat, a szegedi gimnázium kétszer is szerepel az első húszban. Az SZTE általános iskolája is bekerült a legjobbak közé.

Hirdetés

A Legjobbiskola.hu évek óta elkészíti a magyarországi középiskolák és általános iskolák rangsorait, mindkét listában van szegedi iskola az első húszban: a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium hatosztályos képzése az előző évhez képest két helyet javítva a negyedik helyen végzett, míg a hagyományos, négyosztályos képzésük öt javított és így a tizennegyedik lett. Más szegedi középiskola nem került be az első húszba.

A magyar középiskolák rangsorában tavalyi évhez hasonlóan idén is a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett az első, az oldal összegzése alapján kevéssel maradt le tőle a budapesti Eötvös József Gimnázium hatosztályos képzése, ami két helyet javított tavaly óta, a harmadik pedig XIV. kerületi Szent István Gimnázium szintén hatosztályos képzése lett, ami tizenkét helyet lépett előre tavalyi eredményéhez képest.

Érdekesség, hogy a középiksolák listájában a negyedik Radnóti után szintén a budapesti Eötvös József és a Szent István Gimnázium állnak a négyosztályos képzéseikkel, utóbbi még a hatosztályoshoz képest is nagyot javított, tizenöt helyet ugrott előre idén.

Az első helyet leszámítva jelentőséen átalakult a középiskolák rangsora tavalyhoz képest, többen is hátrébb szorultak, 2018-ban még a rangsorban másodikként végzett Deák Téri Evangélikus Gimnázium 8 évfolyamos képzése nyolc hellyel, négyosztályos képzése tizenkét helyezéssel esett vissza, míg például a neves Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 6 évfolyamos képzése tíz hellyel, 4 évfolyamos képzése pedig kilenc hellyel került lejjebb a rangsorban. 

Csak Szegedet nézve a második legjobb középiskola a városban a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, vagyis az egykori Ságvári, aminek négyosztályos képzése négy helyet rontva tavalyhoz képest a 70. a teljes listában, az iskola hatosztályos képzése pedig a 78. helyen végzett. Az első százban nincs több szegedi középiskola, a második százba pedig csak egy, a Deák Ferenc Gimnázium került, ami négy helyet rontva a 187. az idén.

Árnyalja a képet, hogy a legjobb középiskolák versenye nagyon szoros: az első és a huszadik helyezett eredménye között mindössze 1,7 százalékos az eltérés, de még a rangsor 100. helyezettje, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium is csak 10 százalékkal van elmaradva a legjobbtól. Még a századik helyezett középiskola is magasan az országos átlag felett teljesít – írja a Legjobbiskola.hu.

A középiskolák teljes listáján, ami ide kattintva érhető el, összesen 984 intézmény 1645 képzési formája szerepel.

De hogyan készült a lista?

A más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagolták, így egy-egy jó vagy rossz év nem torzítja az eredményeket, hanem egységes kép alakul ki az egyes középiskolák teljesítményéről. A lista az egyes intézmények nyolc-, hat- és négyéves képzési formáit külön-külön értékelve tartalmazza. Ez a funkció segítséget nyújthat a szülőknek abban, hogy gyermekük életkora alapján a számukra legmegfelelőbb megoldást válasszák ki – közölték a lista készítői.

Az egykori kis Ságvári is a legjobbak között

Az általános iskolák rangsorában a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a tizennyolcadik lett, ezzel két helyet javított tavalyi eredményéhez képest.

Az első helyen ezen a listán sem történt változás: az ország legjobb általános iskolája a debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola lett. Ezen kívül viszont itt jelentősen átalakult a rangsor az előző évhez képest, a budapesti Szabó Magda Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola páldául ötven (!) helyet javítva végzett a lista második helyén, míg a harmadik a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium lett, ami így három hellyel jobb eredményt ért el, mint tavaly.

A listában erősen dominálnak a fővárosi általános iskolák, az legjobb tízben csak az első helyezett nem budapesti intézmény, az első húszba pedig a debreceni és a szegedi iskola mellett egy veszprémi, egy karcagi, és egy sátoraljaújhelyi intézmény került, utóbbi tizenöt helyet rontva végzett a tizenkilencedik helyen.

Ha csak Szegedet nézzük, akkor a második legjobb általános iskola a városban a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája, ami öt helyet rontva az 56. helyen végzett, míg a harmadik legjobb a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola, ami viszont sokkal, 16 hellyel ért el rosszabb eredményt, mint tavaly, így a 80. a teljes listában.

Az általános iskolákat a készítők a kompetenciamérések eredményei alapján rangsorolták. A teljes lista itt érhető el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskola oktatás Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés