Túl a városon 2019. október 8. 08:01

Választási csalás miatt tesz feljelentést az MSZP és a Jobbik

Kamujelöltek indulhatnak pénzért a Fidesz érdekében a választáson Miskolcon, amire egy hangfelvétel utal. Az MSZP és a Jobbik ezért feljelentést tesz.

Varga László (MSZP) és Jakab Péter (Jobbik) kijelentette: választás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt tesznek feljelentést a rendőrségen.

A hangfelvétel egy nagyon komoly választási csalásról és annak előkészületéről tanúskodik – közölték. Hozzátették: Miskolcon nem ez az első eset, a korábbi országgyűlési és önkormányzati választásokon is előfordult hasonló.

„A választók akarata szent, azonban a kormánypártok ezt Miskolcon rendszerint torzítani, befolyásolni akarják” – szögezte le Varga László.

A cikkünk végén található felvételen elhangzik: egy Tóth Ákosként jelölt férfi, aki az Új Lendület Egyesület képviselőjelöltje, úgy idnult el a választáson, hogy azt sem tudja, melyik a körzete. Nem is kampányol, de az indulásért pénzt kap.

„Ha ilyenről van szó, amit mondtál, hogy bíróság, engem biztos, hogy meg fognak védeni, mert ebből nekem nem lesz gondom" – mondja a hangfelvételen a Hírklikk által Tóth Ákosként jelölt férfi.

Azt is mondja, hogy „én mondtam neki x-et, ő mondta, hogy jó, oszt kész ennyi volt"– taglalja a gyors üzletkötést a férfi.

Jakab Péter elmondta: van egy szervezet, az Új Lendület, amelynek jelöltjeiről az terjed városszerte, hogy „egyfajta álcivil szervezet, egy a feladatuk, a zavarkeltés". A nyilvánosságra került hangfelvétel bizonyíték lehet arra, hogy pénzért „kamujelöltek" indulhatnak Miskolcon a Fidesz érdekében - tették hozzá.

A felvételt meghallgatva, elemezve világos, hogy több bűncselekmény elkövetése is felmerülhet - közölte Varga László, megjegyezve: Miskolc történetének legnagyobb választási csalása történhetett, a Fidesznek magyarázatot kell adnia, hogy milyen kapcsolatban van ezzel.

A szocialista országgyűlési képviselő jelezte, arra kérik a miskolciakat, hogy ha bárki választási csalást tapasztal és tudja dokumentálni, juttassa el hozzájuk a bizonyítékot. Egymillió forintot ajánlanak fel annak a „nyomravezetőnek", aki bizonyítékkal szolgál arra, hogy a választás napján csalás történhetett, hiszen ez bűncselekmény - fűzte hozzá.

Jakab Péter azt mondta: a nyilvánosságra került hangfelvétel a Fidesz demokráciafelfogásának látlelete, a „kamujelölt”, abban érdekelt, hogy a Fidesz Miskolcon hatalmon maradjon, pénzért cserébe indul el a választáson, azzal a céllal, hogy ellenzékinek adva ki magát megtévessze a szavazókat.

Felszólítják a Fideszt és miskolci polgármesterjelöltjét, Alakszai Zoltánt, közölje, mennyibe kerül egy ilyen kamujelölt indítása, és honnan van pénz erre; „úgy tűnik, hogy a Fidesz most már nemcsak szavazatot akar vásárolni, hanem képviselőjelöltet is” – fogalmazott.

„Ez a választás most arról is szól, hogy nemet kell mondani a Fidesz aljas választási módszereire”, és igent kell mondani az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjére, Veres Pálra és képviselőjelöltjeire - hangoztatta a két országgyűlési képviselő.

A Hírklikk hírportál vasárnap számolt be arról, hogy olyan hangfelvétel került birtokába, amelyen Tóth Ákos önkormányzati képviselőjelölt, a felesége és egy barátjuk arról beszélget, mi indította Tóth Ákost arra, hogy elinduljon a választásokon. A felvételből arra lehet következtetni, hogy a motiváció az ezért kapott pénz. Az is elhangzik, hogy az Új Lendület jelöltje tisztában van cselekedete súlyával, de meggyőződése, hogy semmi baja nem lehet, mert meg fogja kapni a megfelelő védelmet – írta a Hírklikk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Jobbik Miskolc önkormányzati választás 2019 választási kampány