Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 7. 18:17

Szeged egyik legszebb óvodáját avatták fel Klebelsberg-telepen

Képriport
Kétszázhetvenöt millió forintból teljesen megújult a Klebelsberg Telepi Óvoda negyvenéves épülete. A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy folytatódni fog a gyermekintézmények felújítási programja.

Hirdetés

A Klebelsberg Telepi Óvodába járó kicsik hétfő reggel vették birtokba a felújított épületet. Az első percek meglepetéséről kisfilm készült, melyet a megnyitó ünnepség elején levetítettek a dolgozóknak, az ovisoknak és szüleiknek.

Ezt követően Botka László polgármester rövid köszöntőjében elmondta, hogy hat általános iskola, hat óvoda, és ugyanennyi bölcsőde épülete újult meg az utóbbi években. A munka folyamatos, hiszen az oktatási intézmények épületeit teljesen meg kell újítani, hogy minél jobb körülmények között folyhasson a nevelés és oktatás.

A felújítások persze azzal járnak, hogy egy időre ki kell költözni az épületekből. A Klebelsberg Telepi Óvoda esetében 95 óvodást kellett máshol elhelyezni, így ők néhány hónapig a Teréz utcai intézménybe jártak.

Az önkormányzat uniós forrásból energetikai korszerűsítésre 120 millió forint támogatást használt fel, családbarát felújításra 95 millió forintot kapott, ezen belül eszközbeszerzésre 3 millió 800 ezer forintot fordított. Az önkormányzat önerőt is biztosított a felújításhoz, 60 millió 400 ezer forint értékben. A beruházás értéke így összesen 275 millió forint.

A modernizálás célja a hatékony, fenntartható, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt. A korszerűsítés során leszigeteltkék és bevakolták az épület külsejét, a lapostető hő- és vízszigetelést kapott, illetve felújították az 1930-ban épült régi épületrész tetejét. A tetőre napelemes rendszert telepítettek.

Mint az a nyitóképre kattintva Iványi Aurél fotóin is látszik, korszerű hőszigetelő nyílászárókra cserélték a régieket a homlokzaton, megújultak a belső burkolatok és felújították az elektromos hálózatot. Korszerűsítették a fűtési rendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, valamint kiépítették a csapadékvíz-elvezetést. A nemrégiben felújított vizesblokkok kivételével a többit is modernizálták.

Az udvar is megújult, hiszen új festést kapott a kerítés, és szikkasztós eljárással megoldották a csapadékvíz-elvezetést is. A gyerekek egy új fészekhintának is örülhetnek, melyet mindjárt az első nap ki is próbáltak.

Bárkányiné Kondráth Katalin, az intézmény vezetője elmondta, hogy ilyen komplex felújítás után teljesen új élmény elkezdeni a munkát, hiszen az óvónők és a gyerekek is most ismerkednek az új elemekkel. Így például a tornaszoba padlója is sokkal biztonságosabb felületet kapott, de új óvodai bútorok, fejlesztő elemek és matracok is várták őket.

Az óvodafejlesztési program a Cső utcai intézményben folytatódik, ahol a napokban szintén elkezdődtek a munkálatok.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László fejlesztés felújítás iskolafelújítás Klebelsbergtelepi óvoda oktatás önkormányzat Összefogás Szegedért Egyesület óvoda szegedi önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés