Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 7. 14:03

Elhunyt Wollemann Mária, Szeged város díszpolgára

Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült Wollemann Mária orvos, az SZBK Biokémiai Intézetének egykori igazgatója, Szeged város díszpolgára haláláról.

Hirdetés

Wollemann Mária 1923. július 6-án született Budapesten. Az orvosi tanulmányait 1941-ben a szegedi egyetemen kezdte. Szent-Györgyi Albert tanítványa volt, aki emlékei szerint a legdemokratikusabbnak számított az akkori egyetemi professzorok között, előadásai szakmailag nagyon magas színvonalúak, ugyanakkor egyszerűek és közérthetőek voltak. Wollemann Máriát Budapesten avatták orvosdoktorrá. Először Szegeden, majd a fővárosban dolgozott az egyetemek gyógyszertani, anatómiai, orvosvegytani intézeteiben és a Magyar Tudományos Akadémia Biokémiai Intézetében. 1954-től 1970-ig az Országos Idegsebészeti Intézetben. 1971-től az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetében dolgozott – 1978-tól 83-ig igazgatóként. Berlinben, New Yorkban és Párizsban is hosszú időt töltött kutatóként. A biokémiai intézetben elsősorban ópiát receptorokkal, a kábítószerek biológiai hatásmechanizmusával, a hozzászokás és a függőség magyarázatával foglalkozott munkatársaival.

Munkáját több kitüntetéssel ismerték el. 1977-ben Akadémiai Díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta. Szeged város önkormányzata 2017-ben Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékéremmel, 2019 májusában pedig Szeged díszpolgára címmel ismerte el a munkáját.

Szeged Megyei Jogú Város saját halottjának tekinti Wollemann Máriát, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elhunyt Wollemann Mária
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés