• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagy Sándor Civitas-díjas: meghatározó a város szava a közösségi közlekedés problémáinak a megoldásában
Szegeden 2019. október 6. 20:10

Nagy Sándor Civitas-díjas: meghatározó a város szava a közösségi közlekedés problémáinak a megoldásában

Posztolta a Facebook-oldalán, de annál jobban nem kürtölte világgá. Pedig kellene: Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere Grazban egy konferencián díjat vehetett át azért, ahogy városházi munkájának részeként koordinálja, koordinálta Szeged közlekedés-fejlesztését.

„Szeged szava számít! Az Európai Bizottság több projektünket is finanszírozta a Civitas hálózat keretében, és most meghívtak, hogy a fenntartható városi közlekedés, a Civitas jövőjéről beszélgessünk a legnagyobb fenntartható városi közlekedéssel foglalkozó konferencia zárásaként. Különleges meglepetés volt, hogy egy elismerést (lifetime award) is kaptam az elmúlt évek munkájáért”

– ennyi jelent meg a városfejlesztési alpolgármester, Nagy Sándor Facebook-oldalán arról, hogy meghívták Grazba egy közlekedési konferenciára.

A városfejlesztési alpolgármester megkeresésünkre így foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a díjjal kapcsolatosan:

„A Civitas az Európai Bizottság kezdeményezése, amelynek célja, hogy kapcsolatok jöjjenek létre a városi közlekedés problémáinak fenntartható megoldásában élenjáró európai városok között. Szeged körülbelül másfél évtizede tagja a hálózatnak. A Civitas részben pályázati lehetőséget nyújt előremutató közlekedési megoldások kutatás-fejlesztési projektjeinek a finanszírozására, illetve tapasztalatcserére biztosít lehetőséget a városok szakembereinek.

Az előbbire példa az SZKT részvétele az Eliptic projektben, ahol az első kísérletek folytak arra, hogy autóbuszvonalakon közlekedjünk az akkumulátoros trolibuszokkal, de ugyanilyen példa a fenntartható városi közlekedési tervek készítésének módszertanával foglalkozó Prosperity projekt, amiben Szeged is részt vett. Egy harmadik projekt a Magyar Civinet, amelynek Szeged a menedzsere, és a magyar városok közötti tapasztalatcserét célozza.

A Civitas hálózat éves eseménye a Fórum, ami egy 4-600 résztvevős konferencia, ahol időnként elő szoktunk adni a szegedi fejlesztésekről. Idén volt egy előadásom az egyik szekcióban a SASMob projektről. Ez a legfontosabb esemény, ahol meg lehet ismerni, hogy más városok mivel foglalkoznak, hasonló problémákat hogyan kezelnek, és lehet jövőbeni projektekhez kapcsolatokat építeni.

Emellett a Civitasnak van egy úgynevezett Politikai Tanácsadó Testülete, aminek hét-nyolc évig a tagja voltam, két évet elnököltem is. Ez tartja a városok részéről a kapcsolatot a Bizottsággal, véleményezi a Civitasszal kapcsolatos terveket, és van díj is amit ad arra érdemes városoknak. Szeged tavaly megkapta a Civitas Legacy-díjat, ami a fenntartható közlekedési megoldások bevezetéséért jár.

Ez a közösség leginkább a háttérmunkáról, a kapcsolattartásról, talán kicsit lobbizásról szól. Nekem, nekünk a legfontosabb Szeged folyamatos pozicionálása, hogy a döntéshozók ismerjék a nevünket, ha egy pályázathoz partnert keresünk, vagy egy pályázatunk elbírálás alatt van, akkor legyen »Szeged emléke« az érintetteknek. Nem véletlen az sem, hogy több jelenleg futó, más EU-s forrásból finanszírozott projektünk van, amihez gyűjtöttünk ötleteket a Civitas hálózatból. Azt gondolom a Bizottság részéről ezt a munkát értékelték a grazi konferencián, kilenc másik, hasonlóan a Civitasban évtizedes szerepet vállaló kollégával együtt.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Civitas Network ELIPTIC-projekt közösségi közlekedés Nagy Sándor SASMob Szegedi Közlekedési Kft. SZKT