Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 5. 18:46

A Káosz és Rend után most megjöttek a Dimenziók is a Reök-palotába

Képriport
Egy különleges installáció segítségével több mint hatszáz kortárs magyar művet mutatnak be a REÖK két emeletén. A Dimenziók című tárlaton az eredeti művek helyett azonos méretű, digitális printekkel találkozhatnak a látogatók.

Hirdetés

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2017-ben már rendezett hasonló „szalon jellegű” tematikus kiállítást tagjai számára Szegeden Káosz és Rend címmel.

A mostani, november 17-ig látható nagyszabású bemutató második felvonását szintén egy elvont, rendkívül inspiratív fogalom, a Dimenziók fémjelzi.

Az előző, káosz és rend fogalompár akár az alkotó folyamat leírására is szolgálhat: amikor a művész alkot/teremt, a káoszból rendet/kompozíciót hoz létre.

Ugyanez igaz egy tárlat születésére is – az egymással nehezen megfejthető kölcsönhatásban lévő művekből kialakul végül az a befogadható, szerethető, átérezhető kiállítás, amely visszacsalja a látogatót.

A Dimenziók szintén egy hasonlóan két szinten, két dimenzióban értelmezhető hívószó: az alkotók és a kurátor szempontjából is sokoldalú kihívást jelent.

A Reök-palotában november közepéig látható anyag műfaji megoszlás, technikai kivitelezés, kifejezőeszközök, stílusjegyek tekintetében nem mutat jelentős változást:

a festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, textil, kerámia, üveg, fotóművészet és belsőépítészet kategóriáiban készült munkákat most is a nyelvi pluralizmus jellemzi.

A festészet területén domináns hagyományos szemléletű kompozíciók mellett felfedezhetünk különféle kísérletező, vegyes technikával, újszerű anyaghasználattal megoldott kollázsokat, plasztikákat, számos fotóművészeti alkotást és számítógépes grafikát is.

A tárlatot ma, szombaton délután Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitotta meg.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a megnyitón készült képgalériánkat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás megnyitó Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés