Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Borvendég Béla a mérték megtestesítője volt – emléktáblát avattak a tiszteletére
Művház 2019. október 4. 18:34

Borvendég Béla a mérték megtestesítője volt – emléktáblát avattak a tiszteletére

Péntek délután emléktáblát avattak Borvendég Béla tiszteletére egykori háza falán az Oskola utcában. A Magyar Építészek Szövetsége és a Csongrád Megyei Építész Kamara kezdeményezte, hogy emléktáblát kapjon az egykori neves szegedi építész.

Hirdetés

Az építőművészet mestereként és a városi közösség polgáraként egyaránt értékeket teremtett az utcákon és tereken, valamint a közgondolkodásban is. Létrehozott építészeti értékei egyszerre tárgyiak és szellemiek. Részeivé váltak Szegednek, a köznek és a közgondolkodásnak

– mondta Kozma József, a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a táblaavató ünnepségen.

 • 1960. a Dóm tér környékének rekonstrukciója
 • 1961. Sellő-ház, Korányi fasor (Szabó Ferenccel)
 • 1961. a Belvárosi temető ravatalozója, 
 • 1961. Oskola utcai lakóházak
 • 1966. Nádor utcai óvoda és lakóház (Kocsis Bélával)
 • 1973. Égő Arany ház, Roosevelt tér
 • 1990. a Fogadalmi templom lejárata a Klebelsberg-kriptához

Az 1931. október 6-án Szegeden született építész a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karon végezte tanulmányait. 1955-től dolgozott a Szegedi Tervező Vállalatnál (jelenleg: Délterv), műteremvezető, majd 1965-től műszaki igazgatóhelyettes volt, közben elvégezte a mesteriskolát. 1961-1962-ben a londoni County Council Architects Departement munkatársaként tevékenykedett szakmájában.

Részt vállal a Magyar Építészek Szövetsége munkájában, melynek 1964-től volt a tagja, majd 1982-1990 között az elnöki pozíciót töltötte be. 1960-ban kapott Ybl-díjat a keceli (1958) és csongrádi (1957) általános iskolák terveiért, valamint a szegedi Dóm tér mögötti terület részletes rendezési terveiért (1957). 1964-ben a Magyar Építészek Szövetsége emlékéremmel, 1990-ben aranyéremmel is kitüntette, 2004-ben Kossuth-díjat kapott. 1985-ben címzetes egyetemi tanár lett. 1999-ben lett a Magyar Építészek Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke. Elméleti síkon a tervezési munka szervezési kérdéseivel, az építészet és társadalom egymásra hatásával foglalkozott. Az 1990-es években jelentős helyi politikai szereplést is vállalt.

Borvendég Béla egész életében ontotta a tudása, tehetsége által létrehozott építészeti, vagyis fizikai, továbbá a számára – és értő tisztelőiként számunkra is – ezektől elválaszthatatlan szellemi értékeket – emlékezett Kozma József a város építészeti arculatát alapjaiban meghatározó építészre.

Egy olyan városban, Szegeden, amely a tehetségre, tudásra, a teljesítményre épít, Borvendég Béla a mérték megtestesítője volt. Nekünk, örököseinek egyszerűen megfogalmazható, mi a dolgunk: jól sáfárkodni ezzel az örökséggel.

(Nyitókép: Köztérkép)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: építészet Borvendég Béla emléktábla építész hagyomány Kozma József
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés