Hirdetés
Túl a városon 2019. október 4. 16:31

Egyre több a nélkülöző gyerekes család Magyarországon – állítja egy friss tanulmánykötet

A társadalom legszegényebb harmada tartja el a magyar gyerekek felét, és hosszú évek után ismét romlik a szegény családok és az azokban élő gyerekek helyzete – állítja a Gyerekesély Közhasznú Egyesület friss tanulmánykötete.
Hirdetés

Miközben a kormány ódákat zeng a családbarát intézkedésekről, hosszú évek után ismét rosszabb helyzetben élnek a gyermeket nevelők – olvasható a friss tanulmánykötetben. A szerzők szerint az adómentesség megszüntetése rontotta a legrosszabb jövedelműek helyzetét, a közfoglalkoztatás megjelenése ugyanakkor nem segített érdemben a családokon. És mivel a családi pótlék, valamint a gyes összege sem nőtt már évek óta, érdemi előrelépés nem történt.

Sőt, Bass László és Darvas Ágnes, a kötet szerzői azt állítják, hogy bár 2007 után 2017-ig csökkent azon családok száma, akik a mediánjövedelem 60 százalékánál kisebb jövedelemből élnek, ha azokat vizsgálták, akik a mediánjövedelem 40 százalékánál kevesebb pénzből gazdálkodnak, már 3 százalékos romlást találtak. 

Magyarán a legszegényebb családok aránya 3 százalékkal nőtt.

Az sem mellékes, hogy a magyar családok 18 és fél százaléka csak "nagy nehézségek árán" tud megélni, ami duplája az európai uniós átlagnak.

Bass László és Darvas Ágnes, a kötet szerzői a Népszavának azt mondták: az elmúlt években megszűntek a gyerekek helyzetét vizsgáló központi felmérések, ezért egyre nehezebb a dolguk. 

A tanulmánykötet szerint legalább 125 ezer gyerek él ma Magyarországon, aki olyan háztartásban, ahol egyik szülőnek sincs munkája és esélye is kevés van a munkavállalásra. Azt is írják, hogy a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint felét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: család Gyerekesély Közhasznú Egyesület nélkülözés szegénység