Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Beveszik a bestiák a Kisszínházat: öt hölgy, aki nadrágszerepben keresi a szabadságot
Művház 2019. október 4. 07:55

Beveszik a bestiák a Kisszínházat: öt hölgy, aki nadrágszerepben keresi a szabadságot

Képriport
Mit kezd magával négy színésznő és egy színházi mindenes a pokolban? Ugyanazt, mint az életben: játszanak, szeretnek, megcsalatnak, felemelkednek és a mélybe zuhannak – élnek, miközben kétségbeesetten keresik saját szabadságukat. Ők, öten a Színházi bestiák. April De Angelis színművét ma mutatják be a Kisszínházban Horgas Ádám rendezésében.

Hirdetés

A legenda szerint egy emberöltővel Shakespeare halála után egyszer II. Károly angol királynak várakoznia kellett, hogy a színházban elkezdődjön az előadás.

– Mi tart ilyen sokáig? – türelmetlenkedett a király.
– A királyné borotválkozik – hangzott a válasz.
– Akkor mostantól játssza nő! – rendelkezett a király.

És ettől a naptól kezdve engedélyezték, hogy a nők is színpadra léphessenek Angliában. Így csinált újra színházat II. Károly a puritán Cromwell utáni romokon.

April De Angelis, kortárs angol feminista írónő Színházi bestiák című művében az első hivatásos színésznők portréját rajzolja meg rendkívül érzékletesen és nagy történelmi hűséggel.

April de Angelis maga is színésznőként kezdte a pályáját, talán ennek köszönhető, hogy írása olyan összetett karaktereket mutat be, amelyek a jutalomjáték igazi lehetőségét kínálják öt nagyszerű színésznőnek.

A darab egyik érdekessége ugyanis, hogy férfiak csak az említés szintjén jelennek meg, mégis rendre ők okozzák a kisebb-nagyobb katasztrófákat.

A mű valós történelmi személyeket ábrázol különleges humorral és érzékenységgel. A darab minden szereplője a londoni Királyi Társulat tagja volt 1669-től egészen a színház leégéséig.

Az első hivatásos színésznők élete fájdalmasan kiszolgáltatott és küzdelmes volt.

A kor közönsége úgy tekintett rájuk, mint különleges képességű prostituáltakra, akiktől az előadások után is kívánhatnak szolgáltatásokat. Amikor nem akartak megfelelni ezeknek az elvárásoknak, akkor megalázó gúnyolódásnak és kegyetlen bosszúnak tették ki magukat. Többségük tragikus véget ért, de egyiküknek sikerült felemelkednie a legmagasabb körökig. A király ágyasa lett.

Hősnőinknek – Dollnak, Nellnek, Mrs. Bettertonnak, Mrs. Marshallnak és Mrs. Farley-nek – a darabban meg kell küzdeniük a korabeli nézők előítéletével, meg kell húzniuk a határt kupleráj és színház között, el kell játszaniuk a színpadon és az életben egyként rájuk osztott szerepeket.

Nap nap után be kell „lakniuk” a korábbi nadrágszerepeket, hogy ki tapossák az utat a későbbi évszázadok színésznői előtt – közben kétségbeesetten keresik saját szabadságukat.

– A feminista mozgalmakat előfutárának is tekinthetjük ezt a történetet – mondta Horgas Ádám rendező a próbák kezdetén.

A nézők most is a Horgas Ádámtól már megszokott összművészeti alkotásra számíthatnak, amelyben erős jelentéssel bír a zene, a képzőművészet pedig látványos vetítések formájában jelenik meg.

A Horgas Péter által megálmodott díszlet három különböző teret elevenít meg egyszerre: magát a színpadot a színpadon, az öltözők világát és a londoni utcaképet, ezzel több síkban ábrázolja az eseményeket, a vetítés pedig plusz mozgalmasságot, intenzitást kölcsönöz a színpadképnek.

A zenét szintén a rendező szerezte, a barokk lágysága és virtuozitása keveredik az ősi motívumokkal, amely remekül érzékelteti a mitikus világképet. A hattagú kórus élőben énekel hatszólamú dallamokat, és egy handpan nevű modern, alig húszéves múltra visszatekintő hangszer kíséri őket.

Bemutató: október 4-én, pénteken este 7 órakor a Kisszínházban.

Szereplők

Mrs. Betterton: Fekete Gizi
Nell Gwyn: Csorba Kata
Rebecca Marshall: Szilágyi Annamária
Doll Common: Molnár Erika
Elisabeth Farley: Borsos Beáta

Énekesek: Fáy Luca Boróka, Hackler Lili, Kovács Noémi, Szilágyi Zita, Tóth Judit, Zöldi Nikolett
Handpan: Nagy János Afronauta

A darabot a ma esti bemutatót követően november végéig még tizenhét alkalommal láthatják a nézők a Kisszínházban.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Horgas Ádám Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés