Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 3. 18:10

Újraélesztési gyakorlat: döbbenetes csúcs Szegeden

Képriport
Eddig is Szeged tartotta a magyar csúcsot azzal, hogy 800-an végeztek egyszerre újjáélesztési gyakorlatot, de ma közel 2000 diák végezte el ugyanezt – nyilatkozta az újszegedi sportcsarnokban Botka László polgármester. Nem sokkal később derült ki, hogy az új magyar csúcs 2450. Szeged megint valamiben az első, még hozzá toronymagasan.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ sürgősségi osztálya szervezte elsősorban a város középiskolásainak azt a monumentális újraélesztési tanfolyamot – az ő munkájukat segítették a mentők, a rendőrök, a katasztrófavédők, a tűzoltók és honvédség –, amelynek lényege a gyakorlat volt.

A cél egyértelmű volt: készségszintre hozni a diákok esetében az újraélesztést. A sportcsarnok kézilabda pályáján összesen 200, az újjáélesztésekhez használatos bábut helyeztek el. A diákok egymást váltva sajátították el, mit kell tenni akkor, ha valaminek leáll a légzése, és ezzel együtt a vérkeringése.

Az esemény frenetikus hangulatban zajlott szinte végig. A 13 órás kezdéskor (szinte teljes létszámban ott voltak a Radnóti, a Deák és a Ságvári diákjai) olyan atmoszféra keletkezett a sportcsarnokban, mintha a MOL Pick Szeged kézilabdacsapata játszott volna sorsdöntő Bajnokok Ligája mérkőzést. A zsúfolt nézőtér kifejezésének használata ebben az esetben a lehető legindokoltabb volt a csarnokra.

A hihetetlenül profin szervezett rendezvényen vetésforgószerűen került a diákokra a sor, akiknek rövid elméleti ismertető után be kellett mutatniuk, mit és hogyan kell akkor tenni, ha valakinek újra akarjuk indítani a vérkeringését. A jelenlévő diákokkal az újraélesztéshez elengedhetetlen mellkas-kompressziót gyakoroltatták. Mindenkinek két percen keresztül kellett elvégeznie a feladatot olyan módon, hogy a szegcsont közepét kellett legalább 5-6 centit lenyomni a bábun. Aki túlesett ezen a műveleten pecsétet kapott a kezére, amire azért szükség volt, mert a szervezők eleve arra törekedtek, hogy a hitelesített csúcs szülessen Szegeden. Ennek érdekében jelen volt az eseményen a Magyar Rekord Társaság képviselője, aki testközelből figyelte, mi történik a küzdőtéren.

Az esemény végén a társaság elnöke, Sebestyén István jelentette be óriási üdvrivalgás közepette, hogy 2450-en teljesítették általuk ellenőrzött módon (így hitelesen) az újraélesztési gyakorlatot. A rendezvényre kilátogatott Botka László polgármester, aki maga is elsajátította az újraélesztés gyakorlatát.

Háromra mindenki újraéleszt! (A nyitóképre kattintva galéria nyílik; fotók: Iványi Aurél)

Az Országos Mentőszolgálat képviselője elmondta, hogy a Magyarországon útjára indított újraélesztési gyakorlatoknak köszönhetően 2016-hoz képest kétszeresére nőtt azoknak a betegeknek a száma, akiket sikeresen újraélesztettek. (Még ennél is pontosabb megfogalmazásban: akik a szívleállást követően élve kerültek a kórházba.) Az eseményen többször elhangzott, hogy az újraélesztés gyakorlatát azért kell elsajátítani, hogy a mentők kiérkezéséig életbe tartsuk a betegeket. És magát a metódust azért kell jól elsajátítani, mert egy ember élete múlhat azon, hogy jól alkalmazzák rajta a mellkas-kompressziót.

A mentősök arra is sokszor nyomatékkal felhívták a figyelmet, hogy hamis az a nézet, hogy az életmentő ártani tud szívleálláskor a betegnek. Ha meggyőződtünk arról, hogy valakinek leállt a légzése, akkor a mellkas-kompressziót haladéktalanul el kell kezdeni. Álmunkból felébredve is tudnunk kell, hogy a segélyhívó szám a 112, ahonnan minden szükséges segítséget megkapunk telefonon, mit és hogyan kell csinálnunk a beteggel, amíg megérkeznek a mentők.

A gimnáziumok versenyét a Radnóti nyerte 735 diákkal, második a Ságvári (SZTE) lett 667 és harmadik a Deák 604 diákkal. Ez összesen 2006 tanulót jelent. A Radnóti Gimnáziumnak egy újraélesztő készüléket (defibrillátor) adott át Szeged polgármestere, míg a két másik középiskola 100-100 ezer forinttal lett gazdagabb.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Guinness világrekord rekord Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ újraélesztés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés