Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Már a román pedagógus is jobban keres a magyarnál – sztrájkolni akarnak a tanárok
Szegeden 2019. október 3. 16:06

Már a román pedagógus is jobban keres a magyarnál – sztrájkolni akarnak a tanárok

Novemberben tüntethetnek, jövő év elején pedig sztrájkba kezdhetnek a pedagógusok, amennyiben nem jutnak egyezségre a kormánnyal három kérdésben. Csütörtök délután a Pedagógusok Szakszervezete Csongrád Megyei Szervezete a megye szakszervezeti titkárait tájékoztatta a várható lépésekről.

Hirdetés

A magyar közoktatásból évente több ezer pedagógus tűnik el, pedig egyre többre lenne szükség – mondta a fórum előtt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Ez csak az egyik következménye annak a sok átgondolatlan döntésnek, melyeket a kormány hozott az utóbbi években.

Mivel zátonyra futottak a szakszervezetek és a szaktárca közötti tárgyalások, a Pedagógusok Szakszervezete felkészült arra, hogy a nyomásgyakorlás legvégső eszközeit is bevesse. Ennek első lépéseként

november végére tüntetést szerveznek, és amennyiben ez sem vezet eredményre, a jövő év elején sztrájkba léphetnek a pedagógusok.

A pedagógusok követelései

  • techinkai és adminisztrációs dolgozók béremelése
  • pályakezdő tanárok béremelése
  • óraszámcsökkentés
  • fix óraszám

Négy alapvető követelésük közül az első, hogy rendezzék a technikai és adminisztrációs dolgozók bérét, őket ugyanis a pedagógusok fizetésemelése nem érintette, és hosszú évek óta semmi emelést nem kaptak.

Rendezni kellene a pályakezdő tanárok bérét is, ugyanis az ő fizetésüket ki kell egészíteni ahhoz, hogy a garantált bérminimumot megkapják. A fizetésük így sem tud konkurálni egy német tulajdonú üzletlánc polcfeltöltőinek fizetésével, ők ugyanis 260 ezret visznek haza havonta. A szakszervezet nem tőlük sajnálja a pénzt, hanem szeretné, ha a pályakezdő pedagógusok nem hagynák el anyagi okok miatt a pályát. Számításaik szerint ugyanis 9-10 ezer tanár hiányzik a magyar oktatásból.

Totyik Tamás szerint több ezer tanár hiányzik a rendszerből (fotó: Szabó Luca)

Annak, hogy a kormány ezt nem ismeri el, az az oka, hogy felemelték a kötelező óraszámot, így nem tűnik kezelhetetlennek a probléma. Pedig Totyik Tamás szerint rendkívül komoly a baj, hiszen átlagban heti 68 órát dolgoznak a magyar pedagógusok. Nem csoda hát, ha a felmérések szerint egyetlen pedagógus sem gondolja azt, hogy otthon meg tud felelni a családi elvárásoknak, vagyis saját szeretteikre nincs elég idejük. Ezért szeretné elérni a szakszervezet, hogy csökkentsék a kötelező óraszámokat, ugyanis az uniós összehasonlításban ez a szám nálunk a legmagasabb.

Romániában - ahol már átlagban 30 ezer forinttal többet keresnek a tanárok, mint nálunk – csak 18 a kötelező óraszám.

További követelése a szakszervezetnek, hogy ne 22-26 órában adják meg a kötelező óraszámot, hanem egy fix számban, ugyanis ebben a rendszerben rengeteg túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak. Tiszta viszonyokat teremtene minden szempontból, ha mindenki egységes kötelező óraszámmal rendelkezne, így például sokkal jobban látszana, mennyi pedagógus hiányzik az iskolákból.

A túlhajszolt magyar tanárok 62 százalékának van a szakmájához kapcsolódó betegsége (látásszervi problémák, hangszálgyulladás, idegkimerültség, stb.), így fontos lenne, hogy jobban figyeljen a kormány arra a humánerőforrásra, amely lassan teljesen kiapad.  

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés demonstráció fizetés fizetésemelés oktatás pedagógus Pedagógusok Szakszervezete sztrájk tanár tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés