Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 2. 22:17 Forrás: MTI

Eseti alapon a jogállamisághoz kötné az uniós forrásokat az új EU-biztos

Eseti alapon jogállamisági feltételekhez kötné a közösségi támogatások kifizetését, de nem alkalmazna erre automatikus mechanizmust Elisa Ferreira, akit a "kohézió és reformok" nevű portfólió élére jelöltek a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban.

Hirdetés

A kérdés azért érdekes, mert Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a minap bejelentette:

Magyarország vétózni fog, ha a jogállamiságot összekötik az uniós költségvetéssel.

Ezzel a kormány lényegében beismerve, hogy a magyar kormány hadilábon áll a jogállamisággal. Is.

A portugál jelölt, Elisa Ferreira az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának szerdai meghallgatásán rámutatott, hogy érzékeny kérdésről van szó. Az automatikus összekapcsolás szerinte nem kívánatos, ugyanakkor kiemelte, hogy lehetővé kellene tenni az európai uniós források felfüggesztését, amennyiben erre szükség van.

Hozzátette, súlyos gazdasági válság esetén viszont ezen felfüggesztés visszavonására is javaslatot tehetne a brüsszeli testület.

Szerinte a lehető legmagasabb összeget kellene fordítani az EU költségvetéséből a kohézió támogatására, de elismerte, hogy a fennálló körülmények miatt a mozgástér ebben korlátozott.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés