Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 2. 21:27

Alföldi Róbert: Kicsit sem szabad behódolni a hatalomnak

Nem akar az üldözött szerepkörében tetszelegni, de egyértelműen összefügg, milyen politikai vezetésű a város azzal, hogy hívhatják-e vagy sem az adott színházba – mondta Alföldi Róbert Szegeden. A színész-rendező szerint egyáltalán nem szabad behódolni a hatalomnak.

Hirdetés

„Vannak bizonyos jelek, amelyek arra mutatnak, hogy attól, hogy ha az ember bizonyos ügyekben megszólal, illetve nem rejti véka alá, hogy nem azt az irány szereti, amelybe tart az ország, ez bizonyos szempontból beszűkíti azokat a lehetőségeket, ahova lehet dolgozni”

– reagált az elmúlt 5-6 évben kialakult helyzetére a színész-rendező a Szeged Televízió Szemközt című műsorában.

Elmondta, közvetlen módon nem politizál, eddig is csak közvetve foglalkozott a köz ügyeivel: társadalmi és közéleti kérdésekben szólalt fel, azokban az esetekben, amikor a közösség egyes csoportjait próbálják leválasztani a közösségről.

Szeged a leglüktetőbb, legélőbb vidéki város, itt jó lenni. Még inkább rá lehetne feküdni arra, hogy Szeged egy kulturális központja legyen az országnak. Igen, Szeged szabad város. Az, hogy a színházi munkámban itt nem kerül elő, hogy ki a városvezető, már az szabadságot jelent – mondta Alföldi Róbert.

A színész-rendező jelenleg Szegeden dolgozik, Bulgakov Molière, vagy az álszentek összeesküvése című darabját állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban. Alföldi felelős művészi magatartásnak tartja, hogy a Szegedi Nemzeti Színház műsorára tűzte a művészet és a politika viszonyát boncolgató Bulgakov-darabot.

A hatalom és a színház viszonyának aktualitását firtató kérdésre Alföldi Róbert azt válaszolta: „Amikor ennyire nagyon erősen – hogy mondjam finoman – jelen van a hatalom mindenféle kulturális területen és kulturális döntésben és művészi kérdésben, akkor biztos, hogy sokkal érdekesebb.”

A rendező szerint a darab nem attól politikus, hogy bárkit fel lehet benne ismerni, hanem attól, hogy a helyzetek olyan kérdéseket vetnek föl, és a szereplőket olyan helyzetekben találjuk, amelyek megmutatják, hogy „mennyire kell kinyalni a hatalom seggét”.

Alföldi Róbert azt is elárulta: a mai magyar valóságból vették a példákat, hogy az adott történelmi szereplők – XIV. Lajos és akár Molière – miként működhettek a kényes helyzetekben.

„Azok a kérdések vagy döntési helyzetek, amibe Molière is kerül, azokba én is kerültem” – tette hozzá a színész-rendező, aki 2013-ig a Nemzeti Színház igazgatója volt, így 2010 és 2013 között többször  összetűzésbe került az Orbán-rendszerrel és kultúrideológusaival.

Alföldi Róbert kérdésre válaszolva azt is elmondta: szerinte kis engedményeket sem lehet tenni a hatalomnak, annak semmilyen szinten sem szabad behódolni. „Színházban nem lehet ideológiákat rendezni, a színházban történeteket rendezel, mert egy előadás szituációkból áll, nem pedig ideológiai üzenetekből” – tette hozzá.

Azt is elmesélte, már hét éve is volt olyan város, ahol a helyi színházrendező hívta dolgozni, de az akkori polgármester letiltotta.

Mestermérleg
27 színházi esemény, melyre több mint 140 500 néző váltott jegyet. Volt köztük színészi feladat és rendezés egyaránt, volt nyolc budapesti és két vidéki teátrum, meg három szabadtéri helyszín és egy operarendezés Ecuadorban. Ez Alföldi Róbert múlt évadi mérlege.

Nézze meg a teljes beszélgetést a Szemköztben!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldi Róbert Szeged Televízió Szegedi Nemzeti Színház Szemközt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés