Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedi albérletpiac: 50 ezerért ágyra járhatunk, az igazi luxus 300 ezer fölött kezdődik havonta
Szegeden 2019. október 2. 12:15

Szegedi albérletpiac: 50 ezerért ágyra járhatunk, az igazi luxus 300 ezer fölött kezdődik havonta

A tanév kezdetével véget ért ugyan a roham az albérletpiacon, a bérleti díjak azonban továbbra sem csökkentek. Szegeden most átlagban 100 ezer forintért lehet lakást bérelni havonta. Megnéztük: havi 50 ezerért ágyat, 310 ezerért luxuslakást lehet bérelni.

Hirdetés

A tanév elindulásával véget ért a csúcsidőszak az albérletpiacon, ennek apropóján az ingatlan.com elkészítette az idei nyár mérlegét, amely a budapesti és az egyetemi városokban bekövetkezett változásokat mutatja be.

Az egyetemi városokban és az ipari központban élénk az albérleti piac

Az elemzés rámutat arra, hogy a fővároson kívül a nagy egyetemi városokban és a gazdasági, ipari szempontból erős, ezzel összefüggésben munkaerőpiaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő városokban élénk az albérletpiac.

Az adott város egyetemén tanuló diákoktól érkező kereslet mellett megjelentek a szóban forgó városokban munkát vállalók is.

Budapesten a kiadó lakások átlagos bérleti díja idén októberben 160 ezer forint volt, azaz éves összevetésben 7 százalékkal nőttek az albérletárak.

A fővárosi eladó lakások iránti kereslet idén nyáron megcsappant emiatt az eladó lakások árának emelkedése jóval visszafogottabb lett. Az albérletpiacon viszont a kereslet folyamatosan újratermeli magát, mert továbbra is sokan költöznek a fővárosba jobb munkalehetőségek és magasabb fizetések reményében. Ez pedig életben tartja a magas árakat az albérleti piacon.

De mi a helyzet a vidéki nagyvárosokban?

Szegeden alig nőttek a bérleti díjak, de így is borsos árat kell fizetni

Szegeden most az ingatlan.com elemzői szerint átlagban 100 ezer forintért lehet lakást bérelni havonta, egy év alatt a szegedi albérletek 5 százalékkal drágultak.

Szegeden és a megyei nagyvárosokban a kereslet Budapesthez hasonlóan stagnált éves összevetésben.

Nagyjából hasonló a helyezet Pécsen és Debrecenben is, két városban azonban csökkentek az átlagos bérleti díjak tavaly októberhez képest: Sopronban 110 ezer, Szolnokon pedig 90 ezer forintos lakbért kérnek el havonta a tulajdonosok, ami éves szinten 8 és 10 százalékos csökkenésnek felel meg.

A miskolci albérletpiacon most átlagosan 80 ezer forintért lehet lakást bérelni. Ez 14 százalékos emelkedést jelent, ami az erős, közel húsz százalékkal megnőtt keresletnek tudható be.

Sok százezerért sem lehet dohányozni és kutyát, macskát vinni

Mi is szétnéztünk Szegeden, pontosabban az ingatlan.com szegedi albérletkínálatában. Az ingatlanokkal foglalkozó weboldalon jelenleg 827 szegedi albérlet közül választhatnak azok, akik fedelet keresnek a fejük fölé.

Az általunk talált legolcsóbb és legdrágább szegedi albérlet között több mint hatszoros az árkülönbség.

A legolcsóbb szegedi albérleti lehetőség havi 50 ezer forintért egy 2+1-es zárószinti panellakás 13 négyzetméteres szobája. Ezt elsősorban diákoknak kínálja a tulajdonos és természetesen ehhez az árhoz hozzájön még minden hónapiban a rezsi is.

A város egyik legdrágább albérletét jelenleg a Tisza Lajos körúton kínálják. A teljesen felújított 100 négyzetméteres, 3 szobás lakás bérleti díja havi 310 ezer forint, ehhez jön még a közös költség, ami 17 ezer és a teljes rezsi – így nagyjából 400 ezer ki is futja havonta.

Persze ennyiért sem lehet akármit csinálni egy albérletben: dohányozni például tilos, és kisállatot sem vihet magával az, aki úgy dönt, bérbe veszi a luxuslakást.

Kelendőek a panelek, mert olcsóbbak az átlagnál

Olcsóbban megússza az, aki megelégszik egy panel albérlettel.

Egy 52 négyzetméteres Pentelei sori lakásért és egy Római körúti zárószinti 2 szobásért egyformán 80 ezer forintot kérnek. Itt a rezsi is szerényebb, valamivel százezer fölött meg is úszhatja havonta a bérlő.

A középkategóriában 165 ezerért találtunk 3 szobás lakást a Püspök utcában, igaz, luxuskomforttal, 200 ezerért a Móra utcában 56 négyzetmétert, 190 ezerért pedig a Bérkert utcában másfélszobást lakást tudnánk bérelni.

Ehhez természetesen mindenütt hozzájön a közös költség és a rezsi, a legtöbb helyen pedig néhány hónap kauciót is kérnek beköltözés előtt.
 

Jellemző szegedi albérletárak (Forint/hó + rezsi)

Makkoserdő sor    64 m² / 2 szoba            150.000.-

Móra utca              60 m² / 1 + fél szoba     90.000.-

Bocskai utca         39 m² / 1 + fél szoba     120.000.-

Szilléri sugárút      55 m² / 2 szoba              80.000.-

Fekete sas utca      55 m² / 1 + fél szoba     130.000.-

Retek utca             47 m² / 2 szoba               95.000.-

Csaba utca             37 m² / 1 szoba               75.000.-

Topolya sor            54 m² / 3 szoba             120.000.-

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: albérlet ár bérlakás ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés