Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 2. 11:22 Forrás: index

Elment Prága aranyhangja, Karel Gott

80 éves korában elhunyt Karel Gott, akit többek között a Kelet Sinatrájaként és Prága aranyhangjaként is emlegettek. – írja az Index, a ČTK cseh hírügynökség információi alapján.

Hirdetés

Gott 1939 júliusában, a nyugat-csehországi Plzeňben született. Hatéves korától Prágában élt családjával. Saját bevallása szerint nem volt túl jó tanuló, nem hajtott a jó jegyekért, az órákon sem figyelt, így gyakran kapott intőket, és olykor a szüleit is behívatták az iskolába.

Villanyszerelőnek tanult, de emellett 19 éves korától már prágai kávéházakban énekelt, közben pedig opera szakot is végzett.

1968-ban – mivel Csehszlovákia nem vett részt a versenyen – Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon a Tausend Fenster (Ezernyi ablak) című dallal.

Még ebben az évben megszületett a legismertebb dala, amely megalapozta a sikerét egy életre, a Lady Carneval.

A sikernek köszönhetően szinte állandóan koncertezett, 1999-ben még New Yorkban is fellépett. Számos filmben szerepelt, és közben több díjat is bezsebelt. 2013-ban például harmincnyolcadik alkalommal is első lett a Cseh Csalogány nevű országos szavazáson.

Gott egyébként nem tervezte ilyen hosszúra a zenei karrierjét, eleinte azt gondolta, legfeljebb harmincéves koráig énekelget, de aztán a zene vált élete értelmévé. Egyszer arról is beszélt, nagyon sok soult hallgat, ha szomorkásabb kedve van, inkább bluest, ha vidám, akkor reggae-t, vezetés közben pedig főleg klasszikus zenét. Gott ugyanis imádta az autókat, legtöbbször Mercedest vezetett, de volt például Saabja, Opelje, Alfa Romeója, Hondája, Audija, BMW-je, Porschéje és Toyotája is.

Az énekes szabadidejében szívesen festett, képei iránt pedig nagy a kereslet, 1999-ben például egy prágai árverésen 1,4 millió koronát adtak egy munkájáért. Gott egyébként viszonylag ritkán adta el a festményeit, többnyire inkább a barátainak és ismerőseinek ajándékozta azokat.

2006-ban, Prágától nem messze – Gottland néven – múzeumot rendeztek be tiszteletére egy emeletes villában,

amelyben maga Gott lakott a hetvenes és nyolcvanas években. Itt az énekes személyes holmijai, gramofonjai, rádiói, ruhái és festményei vannak kiállítva.

Gott többször járt Magyarországon is, 2003-ban például a Hiltonban énekelt, 2005-ben pedig Demszky Gábor kért tőle autogramot. Nekünk, magyaroknak azért is kedves, mert sokakhoz hasonlóan ő is feldolgozta a világot meghódító öngyilkoshimnuszt, a Szomorú vasárnapot.

Gott 2014-ben ünnepelte 75. születésnapját, aminek apropóján az arcképével ellátott emlékérmét vertek Csehországban, majd még ugyanebben az évben Pozsony díszpolgárává választották, hiszen itt érte el első nagy sikerét, amikor 1966-ban megnyerte a Pozsonyi Líra táncdalfesztivált.

Imádnod kell az életed, én pedig szerencsére nagyon vidám természetű vagyok. Életem minden egyes napját élvezem, már attól a pillanattól, hogy reggel kinyitom a szemem - mondta Gott.

Fotók:commons.wikimedia.org

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elhunyt énekes Karel Gott Lady Carneval
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés