Szegeden 2019. október 2. 10:06

Pöfetegpuffogtatás és taplófaragás is lesz az újszegedi gombász napon

Gombasimogatóval, pöfetegpuffogtatással, spóranyomtatással és taplófaragással várják vasárnap a szervezők a kicsiket és nagyokat az újszegedi füvészkertbe. A gombák különleges világába pillanthatnak be azok, akik részt vesznek a harmadik gombász napon.

Hirdetés
Hirdetés

Becslések szerint másfél millió gomba faj létezhet a világon, ennek máig csak mintegy 5 százalékát sikerült osztályozni.

Nem is gondolnánk, hogy Szegeden és környékén milyen gazdag és egyedi gombafajokkal találkozhatunk.

A gombák különleges – az állatoktól és a növényektől is különböző – élőlények, fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, hatékony lebontó enzimeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre.

Az SZTE Füvészkert gombász napján a Szegedi Gombász Egyesület kalauzolja az érdeklődőket október 6-án, vasárnap 9 órától 16 óráig a gombák csodálatos világában.

Program

  • 9 órától: Várjuk a gombákat! – ingyenes gombaszakértői vizsgálat
  • 10 órától: Gombasimogató, pöfetegpuffogtatás, spóranyomtatás, taplófaragás és festés, kézműves foglalkozás
  • 15 órától: Szőcs József a reszupinátusok határozásáról tart képekkel illusztrált előadást az aljzaton elterülő nemlemezes termőtestű gombákról

A nap folyamán mind az öt érzéküket bevethetik a gombák felismerésében a látogatók, és eltanulhatják az alapvető gombavizsgálati technikákat, amelyeket frissen gyűjtött gomba termőtesteken ismertetnek a szakértők.

A gombász napon bárki elviheti a frissen szedett gombáit, hogy azokat meghatározzák.

A rendezvény belépőjeggyel látogatható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gomba programajánló újszegedi füvészkert