Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Október 13.: este nyolctól kezdődhet a nagy izgulás, először azt tudjuk meg, ki lesz Szeged polgármestere, a körzeteket csak eztán számolják
Szegeden 2019. október 1. 19:55 Forrás: MTI

Október 13.: este nyolctól kezdődhet a nagy izgulás, először azt tudjuk meg, ki lesz Szeged polgármestere, a körzeteket csak eztán számolják

A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait tájékoztatva az önkormányzati és nemzetiségi választások előkészületeiről.

Pálffy Ilona kifejtette: azt kérték a helyi választási irodáktól, hogy a szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait számolják össze. Budapesten a helyi választási irodák döntenek arról, hogy a polgármester- vagy a főpolgármester-választás szavazólapjait számolják-e össze előbb.

Hozzátette: ezt követően a képviselőtestületi tagokra leadott szavazatokat, majd a megyei közgyűlési voksokat számlálják össze. A nemzetiségi szavazatokat vagy a választás éjszakáján vagy másnap számolják össze.

Mint mondta, várakozásaik szerint október 13-án este 8 órától érkeznek az első eredmények, amelyeket közzétesznek a www.valasztas.hu oldalon.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a nemzetiségi választók idén a nemzetiségi szervezetek kérésére nem külön szavazókörben szavaznak majd, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben. Az NVI elnöke elmondta: ez lassíthatja a szavazást, ugyanis így a nemzetiségi választópolgároknak adott eseten akár hat szavazólapot – hármat az önkormányzati választásra, hármat pedig a nemzetiségire – kell kitölteniük, ráadásul a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó borítékokat le is kell zárnia a választópolgárnak.

Mint mondta, fennáll a veszélye annak, hogy a szavazólapok „összekeverednek”, ezért utasította a helyi választási irodákat: a szavazást úgy szervezzék meg, hogy előbb az önkormányzati választás fehér szavazólapjait adják át a választóknak, majd – miután kitöltötték és leadták azokat – a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a polgármester- vagy képviselőválasztás szavazólapjai „bekerülnek” a nemzetiségi szavazatok közé, azokat álláspontjuk szerint érvénytelennek kell tekinteni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nemzeti Választási Iroda önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 NVI Pálffy Ilona