Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 1. 11:30

Miből és főleg: miért?

Adott egy ember, akinek milliárdos árbevételű cége van.

Hirdetés

Aztán adott egy kampány, egy magyarországi megyeszékhely polgármesteri posztjáért, amelyik eddig, két héttel a választás előtti időpontig iparági forrásaink szerint meghaladhatja a 832 millió forintot.

A kettőt Nemesi Pál személye köti össze. Ő a milliárdos és ő költötte ezt az irdatlan összeget a polgármesteri kampányára.

Csak az egész várost elborító elefántfülek kerülnek 25 ezer forintba. Nem összesen. Egyenként 25 ezerbe. Továbbá ott vannak az óriásplakátok. Azután a laminált plakátok, a molinók. Valamint a szórólapok. És a Facebook-jelenlétet se adják ingyen.

Az első kérdés az, miből.

Nemesinek – bár pórbálja tagadni – kétségtelenül van pénze. De azért ez az eddig elköltött 832 millió már neki se aprópénz. És október 13-áig megy ez még följebb is. Ez még neki is fájhat. Ráadásul úgy, hogy kevés reménye van a megtérülésre.

Lehetne az a válasz, visszajön ez majd győzelem után. De nem, nem jön vissza. Legálisan nem.

A polgármesteri fizetés 997 ezer forint havonta. Ötéves ciklussal számolva csak hatvanmillió jön vissza a polgármesteri pénzből. 772 millió tiszta ráfizetés. (Eddig.)

Ráadásul Szeged nem fideszes város. Tizenhét éve baloldali polgármestere van. Az ellenzék nyerte a városban a legutóbbi önkormányzati (2014), országgyűlési (2018) és európai parlamenti (2019) választást is.

Adódik rögtön a második kérdés. Hogy tudniillik miért éri ez meg Nemesinek? Miért éri meg valakinek 832 millió forintot költeni a kampányra, amikor látszatra kevés esélye van?

Ha Nemesi jó üzletember, akkor ezt végigkalkulálta. Ha jó üzletember, akkor tudja, hogy ez kidobott pénz, ami törvényesen nem tud megtérülni.

Itt felmerülhet a másik lehetséges válasz, hogy valójában nem is Nemesi fizeti, hanem a Fidesz. Esetleg Nemesi fizeti, de valójában csak kölcsönadja, és valamilyen, a cégének adott állami megrendelésből kifizetik majd ezt neki?

Az is lehet persze, hogy Nemesi nem jó üzletember. Vagy ebben az esetben nem az, mert a hiúsága felülírja a pénzügyi racionalitást.

De mennyire kell milliárdosnak lenni, hogy valaki kidobjon az ablakon 832 millió forintot?

G. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz kampány KDNP Nemesi Pál polgármesterjelölt önkormányzati választás önkormányzati választás 2019
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés