Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 30. 15:29

Egy újabb mondat, amely azt bizonyítja, Nemesi Pálnak fogalma sincs Szegedről

A Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltje azt szorgalmazza, ami már megvalósult vagy ami folyamatban van. Tényleg úgy csinál, mintha nem Szegeden élne.

Hirdetés

Nemesi Pál a 24.hu-nak adott interjújában tényleg úgy csinál, mintha nem ebben a városban élne már évtizedek óta. Az egészben az a legszomorúbb, hogy néha – kiugorva a szerepéből – nem a Fidesz–KDNP milliárdos polgármesterjelöltjeként, hanem a megyei kereskedelmi és iparkamara elnökeként mond olyanokat, hogy „mint kamaraelnök, legalább 4-5 éve szorgalmazom, hogy induljon egy zöldmezős iparipark-fejlesztés Szegeden. De hiába.”

Szegeden több ipari park is működik.

Az M5-ös, illetve M43-as autópálya bevezető szakasza mellett negyvenhat hektáros területen található a Szegedi Ipari Logisztikai Központ, aminek fejlesztése több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött. Jelenleg harmincnyolc cég működik a Szegedi Ipari Logisztikai Központban, amely zöldmezős beruházások mellett kis- és középvállalkozásoknak, valamint olyan nagy cégeknek is helyet ad, mint a Hansa Kontakt – amelynek 28 ezer négyzetméteres logisztikai bázisa van itt –, a Volvo Hungária Kft. vagy a Hódút Útépítő Kft. De vezető világcég is hozott 600 millió forintos beruházást az ipari logisztikai parkba, a Dow AgroSciences amerikai cég ugyanis itt működteti növénynemesítő állomását.

A Szegedi Ipari Logisztikai Központtal szemben, az út túloldalán hozzák létre az ELI lézerközpont körül a hetven hektáros tudományos ipari parkot. A Science Park a következő évtized szegedi gazdaságfejlesztésének egyik legfontosabb projektje. Az önkormányzat építi ki a lézerközpont melletti területhez szükséges infrastruktúrát. A város négymilliárd forintot költ arra, hogy a tudományos ipari parkot bevonja a város közlekedési infrastruktúrájába: közutat, kerékpárutat, tömegközlekedést építenek. Ez alapfeltétel ahhoz, hogy ott fejlesztések legyenek.

Jelenleg zajlanak a kisajátítások.

Szintén az út túloldalán, az 5-ös útnál kezdik el építeni jövőre száz hektáron, zöldmezős fejlesztésként a Pick új, modern gyártóüzemét. A beruházásnak köszönhetően harminc százalékkal tudja majd növelni gyártókapacitását a Pick. A világcég szerint a legújabb technológiai gépek, berendezések és módszerek alkalmazásával kialakított, modern telephelyen hosszútávon biztosítható lesz a Pick-termékek piaci versenyképessége. Az önkormányzat itt is aktív szerepet vállal a beruházáshoz szükséges infrastruktúra előkészítésében, fejlesztésében. A város közreműködésével kétszer két sávosra bővül a régi ötös út a sztrádáig, valamint körforgalom épül a Pick-telek közepénél, de az ivóvíz ellátásban is szerepet vállal az önkormányzat.

Ezek csak az ipari fejlesztések, és akkor nem beszéltünk még arról, hogy az elmúlt években Szegeden az informatikai- és SSC-szektor (szolgáltató központok) több ezer új munkahelyet teremtett...

Nemesi Pál arról is nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy Botka Lászlóval az első markáns véleménykülönbsége a fedett uszoda és sportkomplexum előkészületeivel kapcsolatban alakult ki, amelyet Nemesi a körtöltésen kívül látott volna szívesen.

A sportkomplexum az új kézilabdacsarnokot jelenti, merthogy annak megépítését már régóta szorgalmazta a csapat névadó szponzora, a Pick. Készült egy úgynevezett helykijelölő tanulmány, amely több helyszínt is számba vett.

A felkért szakértőkből álló bizottság – amelynek Nemesi Pál is tagja volt – javasolta az új kézilabdacsarnok helyéül az Etelka sort.

Ez az új uszodával együtt az infrastruktúra-fejlesztés, szennyvíz-elvezetés miatt is jó döntés volt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz ipari park kampány KDNP Nemesi Pál önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 polgármesterjelölt