Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 29. 08:50 Forrás: Szegedi Tükör

Legendás szegedi szállók, újhullámos hotelek

A turizmus nemcsak napjainkban fontos eleme a város életének és húzóágazata Szeged gazdaságának. Sok-sok évvel ezelőtt is legendás, ikonikus szállodák, hotelek várták a vendégeket Szegeden. A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményéből most ezek között a fotók között nézett szét a Szegedi Tükör.

Hirdetés
Kass Vigadó a századelőn (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_td83.9.231)

Szegeden igazán ikonikus szállók találhatóak – az épületek azonban nem minden esetben működnek napjainkban hotelként. Remek példa erre a Stefánián található csodálatos épület, amely egykoron Kass Vigadóként és Hungária Szállóként is működött – mindkét időszakából találhatunk róla képeket a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében. Érdemes az épületen kívül a környező utcákat és az ott haladó járműveket is figyelni: emlékeznek azokra az időkre, amikor még villamos járt errefelé?

Emlékeznek azokra az időkre, amikor a Hungária Szállónál még villamos járt? A kép azért is érdekes, mert a Dózsa utca mindkét oldalán meg lehetett állni, ma ez a Tisza Lajos körút felé elképzelhetetlen (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_td86_27_23)

Szintén villamos halad el a Tisza Szálló mellett is, ez a vonal azonban napjainkban is üzemel, csak a lovas kocsik tűntek el. Az épületet belülről is megpillanthatjuk, egy 1935-ben készült báli fotó segítségével.

Ma is közlekedik a villamos a Tisza Szálló mellett, mint hajdanán, csak a lovas kocsik tűntek el (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_td87_37_123)

Szintén ikonikus belvárosi épület a Royal Hotel, amelyet újabb képeslapokon láthatunk – kívülről és belülről egyaránt. Manapság már szinte elképzelhetetlen, hogy nyaralás közben a szálláshelyünket bemutató képeslapot küldjünk haza a rokonainknak, barátainknak...

Báli fotó 1935-ből, a Tisza Szállóból (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_t11484)

A klasszikus, gyönyörű belvárosi épületek mellett nem szabad elfelejtkeznünk az „újabb” építésű szállókról sem. Az „új” Hungária Hotel, a mai Novotel 1977-ben épült fel – milyen érdekes egy omnibuszt látni előtte! A város életének fontos tájékozódási és találkozási pontja is lett az épület – a szerelmesek is szívesen randevúztak itt a nyolcvanas években. Az „újhullámos” hotelek közül pedig a Forrás Szálló sem maradhat ki, melynek recepciója így fogadta a vendégeket 1987-ben.

Képeslapon a Royal Hotel (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_t7133)
Omnibusz az új Hungária Szálló – ma Novotel – előtt, az 1970-es évek végén (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_td88_35_2)
Szerelmesek az új Hungária Szállónál – ma Novotel –, az 1980-as években (fotó: Enyedi Zoltán – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám: mfm_e558_06)
Vendégek várakoznak a Forrás Szálló recepcióján, 1987-ben (fotó: Enyedi Zoltán – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye, leltári szám:mfm_e954_4)
Üdvözlet két századdal korábbról: a lapot még a XIX: száézadban keltezték, az üzenetet sajnos nem tudtuk elolvasni
Tisza Szálló, a másik oldal. Évtizedenek a nyolcvanast tippeljük, akkor volt divat a kivilágítható KRESZ-tábla. A fotó azért  különösen érdekes, mert bizonyíték arra, hogy volt idő, amikor a Deák utca, a Belvárosi Mozinál a másik irányba volt egyirányú
Ez a pocsék kép is a Royal Hotelről a közlekedés miatt „szépül meg”: figyeljék meg a „zebracsíkos” oszlopát a Bejatani tilos!-táblának, valamint azt is, ekkortájt – szintén a nyolcvanas évekre tippelünk – a mai sétálóutcákban bizony javában lehetett száguldozni. A Kölcsey utcába a Lenin körút (ma Tisza Lajos körút) felől biztosan be lehetett hajtani, de a Kárász utcáról is be lehetett akkoriban kanyarodni ilyen szép 1200-es Ladákkal is
A segélyszolgálatos Volgát egyszerűen imádjuk. A mai Novotel is oké, viszont valami hiányzik a képről! Igen, a trolik felsővezetékje! Akkor mikor készült a fotó? Pontosan nem tudjuk, de az biztos, 1985. előtt, sőt talán egy-két évvel még korábban. Akkor, 1985-ben indult el a 9-es vonalon a forgalom

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Kass Szálló Móra Ferenc Múzeum szálloda Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés