Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 27. 20:17

Újszegedi nyugdíjasok kiskertje és Éva balkonládái lettek idén a legszebbek

Tavaly hirdetett először balkon- és ajtódísz-szépségversenyt az IKV. A bérlőik körében akkora volt a siker, hogy az idén egy újabb kategóriával is meg kellett toldani a versenyt: most kiskertekkel is pályázhattak a lakók. Pénteken délután osztották ki a díjakat a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Hirdetés

– Májusban már második alkalommal hirdettük meg a versenyt az önkormányzati tulajdonú épületek és társasházak lakói között. A verseny célja a figyelemfelhívás volt, hogy ezek az épületek közös kincseink, a benne lakók is sokat tehetnek azért, hogy minél otthonosabbak, szebbek legyenek – mondta az eredményhirdetés előtt Dénesné Szűcs Henrietta üzemeltetési igazgató.

A verseny egyfordulós volt, a versenyzők idén már három kategóriában nevezhettek: a legvirágosabb balkon, a legszebb bejárati ajtódísz és a legszebb kert.

A nevezetteket szakmai zsűri értékelte három szempont alapján: ötletesség, kivitelezés és esztétikai hatás.

A zsűri tagjai voltak: Farkas Ildikó, az IKV Zrt. SZINT üzletágának háztakarítási vezetője, Kocsis Irén kézműves, valamint Csonka Ágnes virágkötő.

A három kategóriában összesen 10 helyezett és egy különdíjas született, és minden pályázó jutalomban részesült.

A verseny összdíjazása 150 ezer forint értékű ajándékutalvány volt.

– Nagyon örültünk annak, hogy sokan már külön készültek a versenyre, illetve több olyan közösség is jelentkezett, akik együtt gondozzák az épülethez tartozó kertet – mondta el az üzemeltetési igazgató, majd elkezdődött a díjátadási ceremónia.

Az IKV kórusa nótacsokorral köszöntötte a versenyzőket (fotók: Rafai Gábor)

Elsőként a tavaly kifejezetten erre az alkalomra alakult hattagú IKV női kórus köszöntötte nótacsokorral a vendégeket: többek között elhangzott a

  • Tavaszi szél vizet áraszt és a
  • Hej tulipán, tulipán kezdetű népdal is, amit stílusosan
  • Kosztolányi Dezső A Kert című költeménye követett.

A műsor után jöhetett az oklevelek átadása, mindjárt egy meglepetéssel, hiszen két kategória első díjára is színpadra szólították Babilai Évát.

A profik duplán nyernek

Babilai Éva duplán nyert, pedig csak szomszédainak szerett volna példát mutatni

– Meglepődött, hogy két kategória első díját is elhozta?

– Nagyon. A Kemes utcában lakom, de nincs erkélyünk. Úgy gondoltam, megmutatom, hogy egy kisebb ablak előtt is nagyon jól mutat a balkonláda és teleültettem növényekkel, majd jött a verseny és beneveztem. Mivel az Árendás virágkertészetnél dolgozom, nem volt nehéz beszerezni a ládákba való virágokat. Egy kis segítséggel sikerült jól összeválogatni a napos és az árnyékos oldalra is a növényeket.

– Mi mindent ültetett?

– A balkonládákba egynyári növényeket, de ezeket már le is cseréltem, mert itt az őszi ültetések ideje. Nagyon szeretem az egyszerű zöld futónövényeket, ezek közé varázsoltam egy kis színt, a három ablakba összesen hat balkonládába. Szerettem volna megmutatni a szomszédoknak, milyen sokat dob a környezeten néhány láda virág. Azóta már többen követték a példát.

Második nekifutásra sikerült az első díj

Prágai Tibornét (jobbról) szomszédasszonyai is segítették a versenyben

Prágai Tiborné szomszédasszonyaival közösen ápolja, gondozza a Közép fasori társasház belső udvarán található majd ötven négyzetméteres kiskertet.  

– Tavaly is pályáztunk, akkor egy külföldíjra futotta. Amikor az idén is megláttuk a kiírást, megbeszéltük és azonnal eldöntöttük, hogy most is benevezünk. Közösen műveljük a kertet, néha annyira belemerülünk, hogy ebédelni is elfelejtünk.

Hogy mi minden található a zsebkendőnyi kiskertben? Elsősorban évelő növényekkel ültették tele, de ami csak úgy, magától kikel, azt sem gyomlálják ki.

Jutott hely három fenyőfának is sőt petrezselyemzöldet és sóskát is vetnek, néhány tő málna pedig kevéske kóstolót is kínál a nyár elején. Legalábbis ha a kártevők hagynak valamit: mostanában ugyanis a poloskák szívesen lakmároznak, igaz, nekik a fügefalevél a kedvencük.

A verseny végeredménye

Balkon kategória

1.: Babilai Éva
2.: Berta Ibolya
3.: Feil Balázs

Ajtódísz kategória

1.: Babilai Éva
2.: Baksa Ádám
3.: Kávai Etelka

Kert kategória

1.: Prágai Tiborné
2.: Oszlánczi Józsefné
2.: Orosz Szabolcs
3.: Juhász Katalin, Bakó András

Különdíj

Molnár Károlyné

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ajtódísz balkon IKV verseny
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés