Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 27. 15:23

Olvasói levél: stabil, jól fizető, tudásalapú gazdaság épül Szegeden

Szabó Ákos úgy látja, Szegeden egy magasan képzett munkaerőt foglalkoztató, jellemzően (de nem csak!) szellemi munkára alapuló gazdasági modell kialakítását láthatjuk.

Hirdetés

Olvasónk szerint el kell szakadni az olcsó munkaerőt használó ipar erőltetésétől, és a tudásiparban valamint az ezt kiszolgáló, illetve az erre épülő szektorokban kell gondolkodni. 

„Szegedi lakosként a minap elgondolkodtam Nemesi Pál ipari ígéretein, objektíven, szemellenző nélkül és a következőkre jutottam:

A mai, globalizált világban ott van ipari termelés, ahol olcsó munkaerő. Magyarország viszont egyre inkább nem ilyen. Az inflációnak köszönhetően, itthon is emelkedni elkezdtek a bérek, amit a nagy gyárak egyre kevésbé akarnak megfizetni (lásd. A győri Audi sztrájk). Persze az állam megteheti, hogy ideig-óráig támogatja a munkahelyteremtést (a mi adónkból persze) és akkor pár évig lesz jó fizetés az iparban is. Ám amikor ez a támogatás elapad (mert egyszer el fog), akkor a gyár vagy bezár vagy tovább áll Keletre, munkanélküliek seregeit hátrahagyva (lásd. Bosch vagy Continental). Vagy a másik lehetőség, hogy idehozott olcsó munkaerővel operál (ukránokkal, szerbekkel, románokkal, ahogyan Nemesi cégei, saját bevallása szerint, ezt már most is teszik). Nem tudom ki, hogy van vele, de én egyik megoldást sem szeretném Szegedre.

Egy percig ne higgye senki, hogy ha ide ipart telepítenek, akkor majd hirtelen hazajön az összes külföldön élő szegedi. Már így is rekord alacsony a munkanélküliség (a statisztikák alapján Szeged a 4. legjobb ilyen szempontból az országban). Én attól félek, hogy az erőszakos iparosításnak inkább az lesz az eredménye, hogy tele lesz gyönyörű városunk ukrán meg román vendégmunkásokkal, környezetszennyező ipartelepekkel és még több fiatal fog elmenni, hisz ők sem akarnak éhbérért a gyártószalag mellett dolgozni.

Ezzel szemben én úgy veszem észre, hogy a jelenlegi városvezetés célja ennek az a szöges ellentéte: egy magasan képzett munkaerőt foglalkoztató, jellemzően (de nem csak!) szellemi munkára alapuló gazdasági modell. Ennek köszönhetően az utóbbi években rengeteg nagy IT cég nyitott irodát Szegeden (többek közt én is ilyenben dolgozom). Ezek a munkák jól fizetnek, hosszú távra szólnak, nem szennyezik a környezetet és ami a legfontosabb: tényleg Szegedi fiatalokat foglalkoztatnak. Ráadásul a jó fizetéseknek hála egy erős szolgáltató szektor is kiépült melléjük (a már most is nagyon erős turisztikai mellé), szintén sok új munkahelyet teremtve.

Én úgy gondolom, hogy jelenleg Szegeden egy stabil, jól fizető, tudásalapú gazdaság van kiépülőben, amit nem kis mértékben kiegészítenek a város remek turisztikai adottságai. Ez egy nagyon jó irány, amit alátámasztanak a növekvő gazdasági mutatók és a rekord alacsony munkanélküliség. Ráadásul a nyugati modellek megmutatták 1ö éve, hogy az iparral szemben ez a modell sokkal ellenállóbb a negatív gazdasági hatásokkal szemben. Egy esetleges újabb válság miatt sokkal kevesebben fogják elveszíteni az állásukat szegeden. Jó lenne, ha ez az irány maradhatna.

Szabó Ákos, szoftverfejlesztő”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaságfejlesztés olvasói levél tudásipar turizmus vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés