Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szeged lehet a kínai nyelvoktatás fellegvára: Konfuciusz tanteremet avattak az Eötvös Gimnáziumban
Művház 2019. szeptember 27. 14:55

Szeged lehet a kínai nyelvoktatás fellegvára: Konfuciusz tanteremet avattak az Eötvös Gimnáziumban

Képriport
A Regionális kínai nyelvoktatás központja lesz a jövőben az a tanterem, amelyet ma avattak fel Szegeden, az Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Csongor téri épületében. Az iskolában jelenleg több mint kétszáz diák igyekszik elsajátítani a távoli ország nyelvét.

Hirdetés

A Kínai Népköztársaság Konfuciusz Intézetek Központjának, a Hanbannak engedélyével az intézmény szeptember 1-jétől az SZTE Konfuciusz Intézethez rendelt kínai tanteremként működik, mint az általános és középfokú iskolai kínai nyelvoktatás regionális bázisintézménye.

A Csongor téri intézmény hét éve dolgozik azon, hogy a kínai nyelvoktatást meghonosítsa Szegeden.

Az ünnepségen az iskola főigazgatója, Gera Tibor elmondta, eddig 40 diák tett kínai nyelvvizsgát a gimnáziumban és a tagintézmény általános iskolákban.

Az idei tanévben 22 csoportban összesen 202 diák tanulja a kínai nyelvet, közülük 166-an második idegen nyelvként a délelőtti órarend keretein belül. Az oktatást nyolc kínai pedagógus végzi, akiket 12 fős mentorcsoport segít.

A tanteremavatón Gera Tibor bejelentette, az idei évtől kezdve minden esztendőben megrendezik az intézményben a kínai nyelv napját, ahol tovább szeretnék adni szakmai, módszertani tapasztalataikat a többi oktatási intézményben tanító pedagógusnak.

– A szegedi Konfuciusz Intézetet ma már Európa egyik legstabilabb, legjobban működő, sikeres intézményeként tartják számon. A hét évvel ezelőtt felavatott intézet jó híre mára felírt bennünket arra térképre, amivel egy kis ország, egy város bevonulhatott a kínai mindennapokba – mondta Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, az SZTE Konfuciusz Intézetének alapító elnöke.

– A szegediek híresek arról, hogy nemcsak sok jó ötletük van, de meg is tudják valósítani azokat – mondta ünnepi köszöntőjében Plesovszkiné Újfaluczki Judit tankerületi igazgató.

Elmondta, a tankerületben jelenleg negyven intézményben kilenc idegen nyelvet oktatnak.

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolában elsőként teremtették meg kínai nyelvoktatás és érettségi feltételeit, ma pedig már összesen négy szegedi gimnáziumban oktatják a távoli ország nyelvét. A most felavatott tantermet pedig mérföldkőnek nevezte a szegedi kínai nyelvoktatás történetében.

Fendler Judit, a szegedi egyetem kancellárja köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy a hét éve megnyílt Konfuciusz Intézet támogatásával eddig több mint 380 hallgató tett kínai nyelvvizsgát. Az egyetem tervei között szerepel egy kínai oktatási központ létrehozása, hogy méltóbb körülményeket teremtsenek a kínai magyar kapcsolatok ápolásának.

A ma átadott, az országban egyedülálló Konfuciusz tanterem is a szegedi intézethez kapcsolható, részben önálló költségvetéssel és feladatokkal, célja a kínai nyelv és kultúra tanításának és tanulásának támogatása.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fendler Judit Konfuciusz Intézet Plesovszkiné Ujfaluczki Judit Ujhelyi István Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola tanterem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés