Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Most éppen a baleseti sebészeti ellátás készül összeomlani, de Orbán Viktor ma is csak terelt a rádióinterjújában
Túl a városon 2019. szeptember 27. 09:25 Forrás: Népszava

Most éppen a baleseti sebészeti ellátás készül összeomlani, de Orbán Viktor ma is csak terelt a rádióinterjújában

Azt már megszoktuk, hogy a miniszterelnök lassan egy évtizede nem hajlandó valódi újságírók valódi kérdéseire érdemben válaszolni. A szokásos pénteki királyi rádiós interjújában sem jutott senkinek az eszébe arról kérdezni a miniszterelnököt, hogy mi lesz baleseti sebészeti ellátással, ha felmond 68 baleseti sebész.

Hirdetés

Összesen 68 traumatológus fenyegetőzik rendkívüli felmondással, ha a kormány nem hajlandó teljesíteni a korábbi ígéreteit, miszerint rendezik a baleseti sebészeti ellátás finanszírozását. Ráadásul 54 traumatológián a dolgozók az önkéntes(!) túlmunkavállalásaikat is visszamondhatják, ha így megy tovább

– írja a Népszava.

A lap birtokában van egy levél, amiben az áll, hogy október 1-jén felmond 68 orvos, ha nem változik a helyzet. A traumatológusok ugyanis őszig adtak időt a kormánynak, hogy rendezze a baleseti sebészeti ellátás finanszírozását, ugyanis a műtétek nagy részénél az állam valójában nem fedezi a valós költségeket.

Az egyre romló ellátási körülmények miatt júniusban rendkívüli közgyűlésen határozták el, hogy tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal. Azt is egyértelművé tették, hogy az alku eredményét szeptemberben egy újabb közgyűlésen értékelik. A kormány a nyár végéig ígért választ, de ezt nem tette meg – írja a Népszava.

„Jelenleg a traumatológiai hálózatban sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem biztosítottak a biztonságos, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító ellátáshoz”

– olvasható a traumatológusok szakmai anyagában, amit elküldtek az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

„Nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy sem 2019. szeptember 1-jén, sem azt követően semmi nem történt, a Magyar Traumatológus Társaság az ígéretektől eltérően még csak értesítést sem kapott, ráadásul egyetlen kérdésünkre sem érkezik érdemi válasz. A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával. Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz. A fentieken túl előrelépés nélkül az MTT 2019. szeptember 27-i országos közgyűlésen előterjesztjük az önkéntes túlmunka felmondásnak, azonnali hatályú és országos szinten történő alkalmazását. Kérjük, a fenyegető válsághelyzet elhárítása érdekében haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Traumatológus Társaság delegátusával.”

– olvasható a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án kelt levelében.

A traumatológusok nyáron hívtak össze rendkívüli közgyűlést a témában, akkor kiderült: a legtöbb centrum viszont már egyszerre három traumás sérültet sem tud fogadni, ami döbbenetesen alacsony szám.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmondás Orbán Viktor traumatológia baleseti sebész baleseti sebészeti ellátás