Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Mindennapi szorongásainkat boncolgatja Alföldi Róbert: Bulgakov Molière-darabjával indul a kőszínházi évad
Művház 2019. szeptember 27. 08:37

Mindennapi szorongásainkat boncolgatja Alföldi Róbert: Bulgakov Molière-darabjával indul a kőszínházi évad

Képriport
A kőszínházi évad első bemutatóját tartják ma este: Bulgakov színművét Alföldi Róbert állította színpadra. A Molière, vagy az álszentek összeesküvése a hatalom és a művészet viszonyát veszi górcső alá, miközben mindennapi szorongásainkat boncolgatja.

Hirdetés
Hirdetés

A művészet és a hatalom viszonyára fókuszáló drámát az 1936-os moszkvai bemutató után azonnal be is tiltották. Bulgakov drámáját viszonylag ritkán játsszák Magyarországon. Most a szegedi teátrum meghívására Alföldi Róbert állította színpadra, aki először rendezett Bulgakovot.

Május végén – az előbemutatón – két előadás erejéig már látni lehetett a Napkirályt, amint felemeli, majd letaszítja a híres drámaírót, Molière-t, aki a Tartuffe-ben kigúnyolja a vallást és az egyház szolgáit.

Bulgakov remekműve XIV. Lajos korában játszódik a Comédie Française termeiben, a királyi palotában és egy titkos szervezet, az Igazhitűek Társaságának rejtekhelyén. A történet főszereplője, Molière, a sikerei csúcsára érkezett drámaíró, az uralkodó pártfogoltja szerelemre lobban fiatal színésznője, Armande Béjart iránt. Az írónak később még inkább meggyűlik a baja az egyházzal, amikor kiderül, hogy vérfertőzést követett el, és saját lányát vette feleségül.

Bulgakov a sztálini terror idején írt darabjában teszi fel a kérdéseit: Mikor szabad egy művész? Mit fogadhat el a hatalomtól? S ha elfogadja a pártfogást, támogatást, szolgává züllik, művészete pedig a hatalom dicsőítésévé alacsonyul?

A több mint nyolcvan éves színművből az is kiderül, a tehetség és a hatalom ellentéte nem oldható fel. A Napkirályok és zsenik barátsága pedig tiszavirág életű, mert az egyik a szabadságot, a másik a hatalmat akarja.

– A hatalom és művészet kapcsolata minden korban nagyon kérdéses. Egy hatalom kulturáltságát és intellektusát mutatja az, hogy miként és hogyan bánik a művészettel – mondta a próbák kezdetén Alföldi Róbert.

A műben legalább negyven karakter akad, ezért össze kellett vonni szerepeket. Ráadásul a szerző nagyon sok helyszínnel dolgozik a darabban. Ezért a díszlet- és jelmeztervező, Kálmán Eszter olyan teret talált ki, amely az élet feldaraboltságát is jól szimbolizálja.

A péntek esti bemutatón Molière-t Balázs Áron, az Újvidéki Színház művésze formálja meg, XIV. Lajost pedig Medveczky Balázs alakítja. Párizs érseke Szegezdi Róbert lesz.

A darabban játszik még Ágoston Katalin, Gömöri Krisztián, Szívós László, Jakab Tamás, Bánvölgyi Tamás, Kárász Zénó, Poroszlay Kristóf valamint a társulat két legfiatalabb tagja, Sziládi Hajna és Krupp Bence.

A másik meghívott művészt, Tánczos Adriennt, aki egy színésznőt, Rivaille-t alakítja, a Szentivánéji álomból már ismerhetik a szegedi nézők.

A darab november végéig még kilenc alkalommal lesz látható a nagyszínhában.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldi Róbert bemutató Moliére Szegedi Nemzeti Színház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés