Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. szeptember 26. 17:08

Trócsányi megbukott az Unióban, nem állta ki a jogi bizottság vizsgálatát

Nem javasolja meghallgatásra sem Trócsányi Lászlót, Magyarország biztosjelöltjét az Európai Bizottság jogi szakbizottsága. Ursula von der Leyennek új jelöltet kell kérnie a magyar kormánytól. Ujhelyi István szerint az egész NER bukott meg.

Hirdetés

Megvizsgálta Trócsányi László és az általa alapított ügyvédi iroda kormányzati megbízásait, és nem elégedett az uniós jogi bizottság, ezért titkos szavazáson elmeszelték a NER-alaptörvény egyik legfőbb alkotóját. 

Trócsányi tehát nem vehet részt a keddi meghallgatáson. És bár még semmi nem hivatalos, a következő lépés az, hogy a kormánynak új biztost kell jelölnie.

Trócsányi László közleményt adott ki, amiben azt írta, politikai döntés született, és megteszi a jogi lépéseket

A mai napon az Európai Parlament Jogi Bizottsága 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett összeférhetetlenséget állapított meg személyemmel szemben. A nyilvánosságnak helyt nem adó zárt ülésen a hozzám feltett minden kérdésre transzparens választ adtam, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal. A magyar biztosjelölt ügyében minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben a szükséges jogi lépéseket meg kívánom tenni. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak abban, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelőn készülhessek fel.” írta Trócsányi.

A magyar kormány és a Fidesz-KDNP természetesen bevándorózással reagált a Trócsányi-ügyre.

„Trócsányival a NER egésze bukott”

Ezt már Ujhelyi István írta a Facebookon. A szocialista EP-képviselő szerint

„Trócsányi László bukása az Európai Parlament szakbizottságában több mint súlyos. Nem egyszerűen az illiberális állam jogi főépítésze bukott el személyesen, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egészét gáncsolták el Európában. Orbán jelöltje ugyanis ezen a ponton még nem is a szakmai alkalmatlansága miatt bukik el, hanem azért, mert világossá vált: hazug és korrupt. Az MSZP EP-képviselőjeként már korábban világossá tettem, hogy nem fogok megszavazni egy olyan Európai Bizottságot, amelyben Trócsányi László helyet kaphat. Már jóval korábban rámutattunk Orbán jelöltének összeférhetetlenségére, ügyvédi irodájának gyanús megbízásaira, a deviza-károsultak szégyenteljes elárulására. Ursula von der Leyen várhatóan új biztos-jelöltet fog kérni a magyar kormánytól. Ha így lesz, Orbánék akkor cselekednének felelősen, ha egy olyan személyt jelölnének helyette, akinek neve nem forrott egybe az illiberális állam kiépítésével és aki vállalja a közös európai értékeink képviseletét.”

Csütörtökön nem csak Trócsányi Lászlót, hanem a román jelöltet, Rovana Plumbot is elkaszálta a szakbizottság. Azt állapították meg, hogy az anyagi érdekei összeférhetetlenek a pozíciójával.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió Trócsányi László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés