Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 24. 17:13

Ünnepi tanácsülésen köszöntötték a mérnöki kar 90 éves professzorát

Képriport
Egy rendkívül hosszú és sikeres életpályát befutó kollégájuk előtt tisztelegtek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának oktatói, munkatársai, amikor Dr. Gábor Miklósnét köszöntötték 90. születésnapja alkalmából.

Hirdetés

Dr. Gábor Miklósné Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán, élelmiszer-ipari és mezőgazdasági szakon szerzett diplomát, aztán maradhatott az egyetemen, mégis a szegedi mérnökképzés elindítása lett a küldetése.

– 1962-ben ugyanis alakulóban volt a szegedi felsőfokú technikum, és megkérdezték, van-e kedvem részt venni ebben a munkában – mesélt a 90. születésnapja tiszteletére rendezett ünnepi tanácsülésen a kollégák és barátok előtt a hőskorról Dr. Gábor Miklósné, aki később főigazgatóként is vezette a főiskolát. Sokat tett annak érdekében, hogy egy felsőfokú technikumból napjainkra a Szegedi Tudományegyetem egyik elismert intézménye legyen a mérnöki kar.

Mindig is vegyészmérnök szeretett volna lenni, és álma teljesült. Azt csinálhatta, amit szeretett, ugyanakkor a sok átalakuláson átmenő intézményben egy biztos pont volt határozott személye. Régi kollégája, Véha Antal – aki jelenleg az Élelmiszermérnöki Intézet vezetője – felidézte az első találkozásukat. Amikor ugyanis először mutatkozott be akkori főnökének, Erzsike alaposan megszorította a kezét, ami egyértelmű jele volt annak, hogy határozott egyéniséggel van dolga. Az egykori Szegedi Élelmiszeripari Főiskola először rangot vívott ki magában a szakmában, majd miután beindult a mérnökképzés, a Szegedi Tudományegyetemen belül is fontos láncszemmé vált a kar.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A város nevében Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester virágcsokorral és Botka László polgármester emléklapjával köszöntötte a 90 esztendős professzor emerita asszonyt.

– Arra, hogy nő vagyok, egyetlenegyszer hivatkoztam: műegyetemi tanársegédként, amikor reggel nyolctól este nyolcig laborgyakorlatot kellett vezetnem, és mint anya és háziasszony is helyt kellett állnom – mondta a köszöntéseket követően Gábor Miklósné, aki ma is igen aktív, hiszen végzős hallgatók témavezetését és konzultációját végzi.

Szabadidejében főként szépirodalmat olvas, színházba jár, zenét hallgat, és szívesen kirándul.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 90 éves nyugdíjas Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Pál szépkorú SZTE SZTE Mérnöki Kar Gábor Miklósné
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés