Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 24. 14:27

Kollégiumi út: 850 millióért elkészült

Képriport
Bár a műszaki átadás és forgalomba helyezés még nem történt meg, de közlekedni már lehet a Kollégiumi út most elkészült, a Dorozsmai és a Fonógyári út közötti több mint másfél kilométeres szakaszán. Nagy könnyebbség ez a területen megtelepedett vállalkozásoknak.

Hirdetés

– A kivitelezési munkák április elején kezdődtek a Kollégiumi úton, amelynek költségeiből 800 millió forint uniós forrás, 50 millió forintot a város tett hozzá – mondta el a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Tapasztó Sándor, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

Kétszer egy sávos, három méter szélességű közutat mindkét oldalon kerékpársáv és járda egészíti ki. A kerékpársávot szaggatott vonal választja el a közúttól. A Kollégiumi út most elkészült pontosan 1675 méteres szakaszán öt autóbusz megállót is kialakítottak a hozzátartozó esőbeállóval, padokkal és kerékpártámaszokkal. A tervek szerint a beruházás műszaki átadása és az azt követő forgalomba helyezés november végére zárul. Ami ennél sokkal fontosabb az arra közlekedőnek, hogy az útszakasz zavartalanul használható.

A helyszínen meggyőződhettünk arról, hogy a terület fásítása és a burkolati jelek felfestése szerepel még az elvégzendő feladatok listáján. Az önkormányzat külön forrásból, 200 millió forintért 650 méter hosszan szennyvízcsatornát építtetett ki. Ugyancsak külön forrásból – vagyis a jelzett 850 millió forinton felül – jelzőlámpákat is kap az említett útszakasz. Az összképhez tartozik, hogy teljes egészében megújul a Dorozsmai és a Fonógyári út közötti szakaszon a közvilágítás.

A most elkészült útszakasszal régi vágya teljesült az itt és a környékben található vállalkozásoknak, amelyek az útfejlesztés elmaradása esetén komoly versenyhátrányba kerültek volna.

A szegedi közúthálózat-fejlesztés dinamikájára eddig sem lehetett panasz. Ennek egyik fontos állomása a most elkészült Kollégiumi út, de a beruházások nem állnak le, sőt régen látott nagy összegű fejlesztések indulnak jövőre. Mint a sajtótájékoztatón Tapasztó Sándor elmondta: két, a mostanihoz hasonló kivitelezéshez hamarosan hozzálát az önkormányzat.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Az elsőben új közutat építenek Vértó és az ELI között, amelynek bekerülési költsége 3 milliárd 400 millió forint. A város az ehhez szükséges uniós pályázati összeget elnyerte. Jelenleg a terület előkészítése folyik, jövőre kiírják a kivitelezésről szóló közbeszerzést. A beruházás azért is óriási horderejű a város szempontjából, mert a lézerközpont mellett hamarosan megépítik a science parkot, ahol várhatóan 6-7 ezer magasan képzett munkavállaló fog dolgozni.

Az egyetemen szeptember 12-én Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára és Fendler Judit, a SZTE kancellárja tartott sajtótájékoztatót, amelyen elhangzott: a közeljövőben 20–30 milliárd forintot kíván a központi költségvetés a science park megépítésére és folyamatos fejlesztésére fordítani. Az előkészületekre közel 840 millió forintot különítettek el. Így a munkák indításának nincs akadálya.

A Kollégiumi út mostani felújítása mellett a gazdaságfejlesztést szolgáló útfelújítások közé tartozik az az 1 milliárd 200 millió forintos projekt is, amelyből belterületi utakat – Vágány utca, Vásár utca, Tűzoltó utca, Városgazda sor, Cserje sor, Házgyári út – újítanak fel 2020-ban. Az önkormányzat a munkák költségeit biztosító pályázatot elnyerte. A felújítások a jövő év első felső felében indulnak.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kollégiumi út útfelújítás Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. Tapasztó Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés