Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. szeptember 24. 12:16

Folytatódnak az orgonakoncertek a dómban: jön a nyíregyházi kórus leánykara

A nyári szünet után Szegeden is folytatódnak az orgonakoncertek. Csütörtökön a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara előadását hallhatja a közönség Szabó Dénes vezényletével. Az orgonák királynőjét ezen az estén Pálúr János orgonaművész fogja megszólaltatni a dómban.

Hirdetés

Az orgonakoncertet a szegedi dómban hallhatják az érdeklődők szeptember 26-án, csütörtökön este fél 8-tól.

A Pro Musica leánykar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból eltávozott, de továbbra is e közösségben énekelni akaró „öreg diákok” kívánságára alakult 1986-ban.

Már ebben az évben első díjat és Nagydíjat nyert Debrecenben, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. Azóta is számos nemzetközi világverseny győztese.

A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a gregoriántól napjaink zenéjéig. Műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet, jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei.

A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül Liszt Ferenc- és Kossuth-díjat kapott.

Pálúr János orgonaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizáció tanára, a Budapest-fasori Református Templom orgonistája.

Pályája során eddig Európa 17 országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Oroszországban, Ausztráliában és Dél-Koreában adott hangversenyeket.

Legfőbb szívügyének az egyházzenét gazdagító improvizációt tekinti, aminek páratlan nyugat-európai hagyományát a legmagasabb színvonalon szeretné meghonosítani.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: dóm koncert orgona
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés