Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. szeptember 23. 17:11

Kétszer nagyobb lesz a múzeum előtti szökőkút

Képriport
Minden sokkal zöldebb lesz, és minden energiatakarékosabb. Ezzel is nagy lépést tesz Szeged, hogy zöld város legyen – így foglalhatóak össze Botka László polgármester szavai, aki átadta a kivitelezőnek a munkaterületet a Móra Múzeum előtt és mögött. Indulhat a Móra park, a Stefánia és a Roosevelt tér felújítása.

Hirdetés

A startpisztoly eldörrent, és innentől kezdve csak a kérdés, hogy a kivitelezők tudják-e tartani a jövő év augusztusi határidőt. Ha igen, akkor a szegediek 2020 nyár végén birtokba vehetik a teljesen felújított Móra Múzeumot, a Móra parkot, az újjávarázsolt Stefániát és Roosevelt teret. 

A városvezető tágabb összefüggésbe helyezte a Móra Parkban most induló munkálatokat, amikor arra utalt, hogy a nemrégiben végeztek az újszegedi Liget és az Odessza városrész felújításával, hamarosan végéhez közeledik Tarján városrész rehabilitációja. Szinte minden elemében megújul a város.

Az Európai Unió támogatásának köszönhetően kezdődhettek meg a munkák a múzeumban és annak környezetében. A polgármester rövid beszédében kiemelte, hogy Brüsszelből 850 millió forinttal segítik a jelzett felújításokat, amelyet az önkormányzat további 710 millióval egészít ki. 

Minden sokkal zöldebb lesz – fogalmazott a most induló beruházás kapcsán Botka László, hozzátéve: a cél továbbra is az, hogy a Tisza legyen Szeged főutcája. A szökőkút működtetése energiatakarékos lesz és ilyenek lesz a terület teljes közvilágítása is. 

Kedden kezdődtek meg a múzeum előtti téren a közel negyven éven szökőkút bontási munkálatai. A jelenleginél közel kétszer nagyobb vízfelületű szökőkutat építenek, amely Magyarország második legnagyobb (csak a Margitszigeten található nagyobb) ilyen jellegű létesítménye lesz. Botka László emlékezetett arra, hogy a szegediek három park-átalakítási terv közül választhattak, és valóban választottak is, mert a legtöbb szavazatót kapó elképzelést öntik most – szó szerint – formába. 

A múzeum előtt többfunkciós teret alakítanak ki, amely egyszerre lesz rendezvénytér, játszótér és szökőkút. A nyári forró napokban itt hűsölhetnek a pihenni vágyók.

A szökőkút kivitelezését végző HPQ Plus Kft. képviselője a szeged.hu-nak elmondta: úgy alakították ki a szökőkutat, hogy abban egy olyan három centiméter mélységű vízfelületet hoznak létre, amelyben visszatükröződik a múzeum épülete. A látványszökőkutat (többméteres vízoszlopokkal) is magában foglaló létesítményről sokat elmond, hogy csak a vízgépészeti munkák közel 140 millió forintba kerülnek. A szökőkút teljes bekerülési költsége meghaladja a 250 millió forintot.  

A régi szökőkút bontási munkálatait azért is kell megkezdeni, hogy minél hamarabb átadhassák a területet a régészeknek. A helyszínről tudni kell, hogy kiemelt régészeti terület. Nem csoda, hiszen a városnak ezen a részén állt korábban a vár. A régészek harminc napot kaptak arra, hogy átvizsgálják a területet, és kizárólag abban az esetben nincs hosszabbítást, ha nem találnak semmit. Ez szinte kizártnak tűnik, így most nincs senki, aki megmondhatná: mennyi idő alatt végeznek a szakemberek a feltáró munkákkal. 

A most induló munkák nagyságát jelzi, hogy 28 ezer négyzetméteren újul meg a zöldfelület. Négy díszfát és tizenkét tiszafát, valamint 3500 virágot ültetnek a Móra térre. A Stefánián nyolc új fa, 4200 új cserjét és 1200 virágot telepítenek. Teljesen megújul a Roosevelt tér gyepe, ide 370 új évelőnövényt ültetnek. A mostani munkák részét képezi az itt található játszóterek felújítása is. Új járdák épülnek, meglévőket újítanak fel, és egyben megváltozik a parki utak nyomvonala. 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Botka László programja fejlesztés felújítás Móra Ferenc Múzeum Móra-park Stefánia Zöld város program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés